Članek
Begunska kriza Janšo ponesla na vrh
Objavljeno Nov 09, 2015

Stranka SMC je po dveh mesecih izgubila primat, prehitela jo je SDS.

Stranka SMC je v novembrski anketi Dela izgubila primat, po dveh mesecih jo je prehitela SDS. Obema strankama je podpora sicer narasla, a opozicijski bolj izrazito.

Kot navaja časnik, bi spremembo najlažje utemeljili z argumentom, da je stranki Janeza Janše uspelo najbolje unovčiti strah pred begunskim tokom v EU.

SDS podpira 13, SMC pa dobrih 8 odstotkov

 

Stranko SDS v tokratni anketi podpira 13,1 odstotka vprašanih, oktobra je stranka zabeležila 8,5-odstotno podporo. Največjo koalicijsko stranko SMC bi medtem volilo 11,5 odstotka vprašanih. Oktobra je SMC uživala 10,6-odstotno podporo.

Na strankarski lestvici za SDS in SMC sledijo ZL s 6,8 odstotka, SD s 4,5, NSi in DeSUS z 2,2, SNS z 1,7 in SLS z 1,6 odstotka.

Tudi v tem mesecu je neodločnost volilnega telesa po rezultatih ankete izredno visoka, čeprav nekoliko nižja kot oktobra. Takšnih, ki ne vedo, koga bi volili, ne bi volili ali bi najraje podprli kakšno drugo stranko, je skoraj 55 odstotkov, mesec pred tem jih je bilo slabih 60 odstotkov.

Politika pritiska na vlado

V novembru se je sicer podpora zvišala štirim strankam, poleg SDS in SMC še SLS in ZL. Znano je, da sta SDS in SLS močno stavili na protibegunsko retoriko in sta tudi najodločnejši zagovornici bodeče žice na meji. Politika pritiska na vlado, češ da se ne odziva ustrezno, pa tudi izredno ostra retorika do beguncev je obrodila sadove, ugotavlja Delo. SDS se je zavihtela na vrh, SLS spet resneje zaznavajo v anketah, čeprav njena podpora še ni tolikšna, da bi prestopila prag parlamenta.

Beri dalje...