Članek
"To so begunci na vlaku pustili za sabo"
Objavljeno Dec 01, 2015

Zdravstveni delavci zaznavajo problem drog med pribežniki kot težavo posameznih uživalcev. Policija zasegla le manjšo količino amfetaminov.

Fotografija z vlaka, ki je prevažal begunce preko Slovenije, prikazuje igle in brizge, ki so jih očitno uporabili uživalci prepovedanih drog. "To so begunci na vlaku pustili za sabo," je povedal avtor fotografije.

Problem posameznih uživalcev

"Zaznali smo tudi nekaj težav zaradi uživanja drog, predvsem povezanih z abstinenčnimi krizami,"pojasnjuje Sebastjan Komočar, koordinator zdravstvene oskrbe beguncev na območju Posavja. "Problem drog smo zaznali, a ne kot velik problem, ampak kot težavo posameznih uživalcev. Verjetno gre za uporabo heroina ali drugih opijatov, saj prihajajo iz držav, ki so največji izvoznik tega materiala."

Vprašanju niso posvečali velike pozornosti tudi zato, ker je Slovenija predvsem tranzitna država, se bodo pa s tem morale soočati države, ki so končni cilj pribežnikov. "Tem težavam nismo dali toliko poudarka, ker se bo s tem morala ukvarjati končna država, če bodo uživalci rabili in želeli pomoč,"pojasnjuje Komočar. 

Beri dalje...