Članek
Kučan o stricih in o tem, zakaj se je umaknil
Objavljeno Dec 14, 2015

Zatrjuje, da knjige zgodovinarja Boža Repeta ni cenzuriral, obtožbe o stricih pripisuje odvračanju odgovornosti od realnih problemov, na vprašanje, zakaj se je umaknil, pa odgovarja: "45 let politike človeka utrudi. Že v drugem mandatu človek postane rutiner."

"Knjiga je lahko tudi orožje in ta knjiga, če vam pade na nogo je lahko tudi orožje," je o knjigi Milan Kučan Prvi predsednik zgodovinarjaBoža Repeja v intervjuju na TV Idea povedal nekdanji predsednik Milan Kučan. Zatrjuje, da knjige ni cenzuriral, saj bi bilo to ponižujoče do zgodovinske stroke, kateri avtor dela pripada. "Res je, večina avtobiografij je napisana tako, kot avtor želi, da bi bila njegova vloga v obdobju, ki ga opisuje, ne tako kot se je res zgodilo," je povedal. "Knjigo, o kateri govorite, je napisal zgodovinar Repe in žaljivo do njega in stroke bi bilo, če bi ga jaz cenzuriral."

"Ničesar kaznivega mi ne morejo očitati"

Na vprašanje, ali je pričakoval, da bo Slovenija v položaju, v kakršnem je danes, je Kučan odgovoril, da si je bilo težko karkoli predstavljati. "Rezultati politike so lahko kratkoročni, s čivkanjem in hipnimi učinki. Dolgoročni pa se gledajo iz distance za nazaj," je dejal. Povedal je še, da so imeli udeleženci osamosvojitve različna pričakovanja, današnje krize si nihče ni želel in niti niso pričakovali, da bomo šli po tej poti.

Beri dalje...