Članek
Cenzura v imenu žensk
Objavljeno Oct 31, 2015

Literarni zgodovinar Marjan Dolgan je napisal besedilo, geografinja Jerneja Fridl pa s kolegico Manco Volk izrisala zemljevide za Literarni atlas Ljubljane.

Lani smo takoj po izidu z njim in Fridlovo naredili daljši intervju. Kot je v pogovoru dejal Dolgan, je atlas namenjen tudi tistim, ki bi radi svojo predstavo o kakšnem književniku »konkretizirali«, ga spoznali kot človeka z določenimi navadami, zmotami, fatalnimi ljubeznimi, polomljenimi zakoni, (spolnimi) boleznimi, žrtvami manipulacij in sodnih zmot, zapori, spektakularnimi pogrebi in čudnimi izginotji njihovih trupel ali grobov.

Že kmalu po izidu je bila uspešnica, ki jo je Bernard Nežmah označil za remek delo in knjigo leta, deležna kritik s pozivi k popravku, dopolnitvi, novi knjigi, razširitvi raziskave … ker v njej niso ustrezno zastopane ženske: med 94 osebnostmi je le pet avtoric. No, po slabem letu so se nasprotniki te »mizogene« knjige organizirali – več kot 20 združenj in 80 podpisnic in podpisnikov je na ZRC SAZU kot izdajatelja naslovilo militantno feministično protestno pismo. Avtorju in Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede očitajo diskriminacijo žensk in izražanje seksističnih in »mizogenih« stališč pod krinko znanosti. Direktorja ZRC Ota Lutharja so pozvali, da raziskavo Prostori slovenske literarne kulture nadgradi in izda dopolnjeno izdajo z dosežki obeh spolov, s čimer bo popravljena družbena škoda.

Namesto Lutharja je podpisnikom odgovoril predstojnik Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede Marko Juvan. Ima ga za poskus sprožitve administrativnega-upravnega discipliniranja samostojnega humanističnega mišljenja. »Takšne mentalne ostaline nekih drugih časov nisem pričakoval od civilnodružbenih nosilk in nosilcev napredenih idej. /…/ Namesto da se gremo udobne kolektivistično-frontalne napade (pa čeprav v imenu hvalevrednih idealov), končno raje poprimimo za mukotrpno in zamudno preučevanje življenja in del zapostavljenih književnic ter se lotimo skrbne historične analize njihove odrinjenosti,« jim je predlagal Juvan.

Beri dalje...