Članek
Ali se nam obetajo šolske uniforme? Ministrstvo za šolstvo je pripravilo anketo
Objavljeno Mar 24, 2014

Spoštovani učenci, starši in strokovni delavci


Prosimo vas, da si vzamete nekaj minut časa in odgovorite na spodnja vprašanja. Vaše odgovore bomo skrbno preučili in ugotovitve objavili na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport . Rezultati bodo objavljeni v drugi polovici maja. Anketa bo odprta štirinajst dni od dneva objave.

 

Pojasnilo:

Pod izrazom »šolska uniforma« razumemo, da je to za učence oziroma strokovne delavce predpisano oblačilo, ki se nosi v času šolskih aktivnosti v šoli.  V Sloveniji večina osnovnih šol primernost oblačenja (kulturo oblačenja) opredeljuje v svojih internih pravilih, ki so sestavni del vzgojnega delovanja osnovne šole. V slovenski javni osnovni šoli ni predpisano, katera oblačila morajo imeti učenci v šoli. Mnogokrat pa šole same priporočajo starosti primerno oblačenje - te zapise je možno zaslediti v predstavitvenih brošurah šol in na njihovih spletnih straneh.

V zgodovini slovenskega šolstva lahko od začetka 20. stoletja naprej sledimo težnjam po uvedbi enotnih oziroma uniformnih oblačil, ki jih s poenostavljenim izrazom imenujemo tudi »šolske uniforme«. Nosili naj bi jih tako učenci kot učitelji. V naši šolski preteklosti so sicer učenci in učitelji v šolo večinoma prihajali v svojih, vsakodnevnih oblačilih, med uniformnimi oblačili pa je bilo najbolj uveljavljeno nošenje enotnih šolskih halj.

Strokovni delavci v javni osnovni šoli so učitelj, šolski svetovalni delavec, knjižničar, laborant in drugi strokovni delavci (95. Člen ZOFVI).

anketa je tukaj