Članek
Namesto zaporniške celice nagrada za življenjsko delo?!
Objavljeno Apr 02, 2014

Neuradna napoved, da bo združenje Manager nagrado za življenjsko delo na področju managementa danes podelilo razvpitemu direktorju in predsedniku vladnega sveta za razvoj ter dobremu prijatelju Alenke Bratušek Stojanu Petriču, je alarmanten dogodek za vse, ki prisegajo na pravno državo. Stojan Petrič namreč ni le svetovalec vladi Alenke Bratušek, temveč je tudi direktor, ki ga NPU (že več let!) preiskuje zaradi večmilijonskega oškodovanja podjetja, katerega direktor je. Sumljivi posli naj bi bili povezani z nakupom Etre 33 in odtekanjem denarja v Luksemburg ter Brazilijo, kopičenje denarja v davčnih oazah pa mu bo namesto zaporniške celice prineslo nagrado za življenjsko delo??!

 

Bogatenje – tudi mimo zakonodaje - Stojana Petriča na račun malih delničarjev ter davkoplačevalcev ima bogato zgodovino. Večmilijonsko oškodovanje Abanke ter Abanke Vipa, kjer je bil Petrič celo član nadzornega sveta, izčrpavanje podjetja FMR, kjer je s spornim poslovanjem in posojanjem denarja podjetju Archimed, registriranem v davčni oazi Luksemburg, zlorabil položaj, utajil davke in oškodoval FMR sta le vrh ledene gore primerov, zaradi katerih je nagrada Petriču v posmeh pravni državi ter standardom, ki veljajo v urejenih gospodarstvih.

 

Da je nagrada združenja Manager farsa in pljunek v obraz davkoplačevalcem in opeharjenim malim delničarjem kaže tudi primer »Salonit«, kjer je evidentno (in v nadaljevanju dokumenta nedvoumno dokazano), da je g. Petrič s preprodajo deležov med podjetji, ki jih obvladuje, na nezakonit način prišel do več kot milijona evrov. Trditev seveda zahteva pojasnilo – že leta 2008 sta Abanka in Abanka Vipa prodali 6,67% delež v podjetju Kolektor kupcu Fond d.d., le ta pa je denar za kupnino pridobil iz podjetja FMR. Nekaj mesecev kasneje je FOND delež prodal Salonitu, kupnina se je povečala za 500.000 €, nakup pa je s posojilom omogočilo podjetje FMR. V naslednjem koraku je podjetje FMR od Salonita kupilo delež v Kolektorju, ga preplačalo za 1,2 milijona evrov, z nekaj navideznimi prodajami pa so vodilni v koncernu tako zaslužili več kot milijon evrov. Da so bile vse transakcije izvedene z namenom končnega lastništva družbe FMR d.d. v Kolektor Group d.o.o. in neupravičenega odtekanja denarnih sredstev iz družbe FMR d.d. na račune v davčnih oazah je verjetno jasno. Kot je lahko tudi jasno, da je tako poslovanje popolnoma negospodarno in nelogično, saj je med kupnino, ki jo je plačal Fond d.d. (financiral pa FMR d.d.) in ceno, ki jo je v 2009 plačal FMR d.d. za deleže razlika kar 1.289.603 EUR. 

 

Leta 2007 je »manager leta« postal Bine Kordež, propadli gorenjski tajkun, ki pošto trenutno prejema na naslov Zavoda za prestajanje kazni Dob. Leta 2014 se ponavlja zgodovina. V Sloveniji, kjer Vladi svetuje človek, ki ga preiskuje NPU je vse mogoče, pa vendar - namesto zaporniške celice nagrada za življenjsko delo?!

za povečavo klikni na malo sliko spodaj 

Nagrado so pospremili z nagovorom, da se je na krizo dobro pripravil! I ja bih sine...

Če se dobro spominjam, se je doslej dogajalo po scenariju - najprej nagrada združenja manager, čez kakšno leto ali dve povabilo na informativni pogovor, nakar kazenska ovadba ....

upajmo, da ta Stojan petrič enkrat bo v zaporu, v zaporu pa bo tudi alenka bratušek