Članek
Portugalska izšla iz programa pomoči evropske unije. Močnejša, pripravljena na samostojno delovanje
Objavljeno May 17, 2014

Po Irski in Španiji danes še Portugalska izstopa iz mednarodnega programa pomoči, vrednega 78 milijard evrov. Po treh letih drastičnih reform in rezov v javni porabi se je že uspešno vrnila na trge, prilagodila je gospodarski model in letos pričakuje šibko rast.

Portugalska si je z odločnimi reformami znova pridobila suverenost, a gre za suverenost delati prave stvari. Če bo zastala ali delala napake, ji bodo finančni trgi spet vzeli del suverenosti. To je te dni dejal vir v Bruslju in priznal, da je tudi trojka delala napake. Sredi programa so državi napovedali višjo rast, kot jo je nato dosegla - a to ni bila posledica prestrogih varčevalnih ukrepov, se branijo, ampak napačne ocene zunanjega okolja.

Portugalska je naredila ogromno reform, a jih je tudi potrebovala največ, dodajajo. Vsaj desetletje se je spopadala z nekonkurenčnostjo, prezadolženostjo podjetij in nepripravljenostjo na reforme, kar so trgi kaznovali z nesprejemljivo ceno zadolževanja. Zdaj so njene desetletne obveznice na ravni 3,7 odstotka, dve desetinki nad slovenskimi na primer.

Kaj pa pri nas? 

Pri nas se je pa politika borila za suverenost! Alenka Bratušek: Tujega vmešavanja nismo dovolili pred 23 leti in ga tudi danes ne želimo!