Članek
Šoltesa izsiljuje študentska mafija z Urošem Novakom na čelu?
Objavljeno Jun 04, 2014
Kmalu bo evropskih volitvah so se na politični sceni razširile govorice, da Igor Šoltes "svoje" politične stranke ne ustanavlja več. Tako je (ob)veljalo tudi na sobotnem ustanovnem kongresu Zavezništva Alenke Bratušek, zato je ponedeljkova novica, da bo Šoltes zdaj vendarle ustanovil politično stranko (kongres pa bo v sredo - torej danes), marsikoga presenetila. Vodstvo Socialnih demokratov, denimo, je to izvedelo med prvo sejo tako imenovanestrateške komisije za volitve, ki je pod vodstvom Dejana Židana zasedala v ponedeljek popoldne.
Uradna informacija o tem, da Šoltesova stranka bo, se je v ponedeljek pojavila na facebook profilu društva Verjamem, kjer so zapisali, da so "se v preteklih dneh v nekaterih medijih pojavile informacije, da Igor Šoltes ne namerava ustanoviti politične stranke, s katero bo nastopil na bližnjih državnozborskih volitvah, ampak naj bi namesto tega podprl eno od drugih strank oziroma kandidatnih list. V izogib napačnemu informiranju javnosti izpostavljamo, da bo ustanovni kongres stranke Verjamem v sredo, 4. junija 2014".
Potem pa spet popolna tišina. Šoltes se je tako rekoč "umaknil" iz javnosti, v društvu Verjamem pa so nehali odgovarjati na novinarska vprašanja, češ, spremljajte Verjamem na družabnih omrežjih. No, na twitterju Verjamem so sicer obmolknil že 23. maja, ko so spisali svoj "zadnji" tvit.
Še včeraj opoldne se o današnjem kongresu ni vedelo nič, potem pa je, spet na facebooku, prišla novica, da bo ustanovni kongres Šoltesove stranke danes zvečer (ob 19.00) v kranjskem hotelu Creina.
Toda naši viri opozarjajo, da se znotraj ekipe Igorja Šoltesa, ki je nekdanjega predsednika Računskega sodišča spravila do evropskega poslanca, dogaja marsikaj. Kar potrjuje tudi pismo insajderja, ki smo ga prejeli v ponedeljek dopoldne, torej v času, ko je veljalo, da Igor Šoltes svoje stranke ne ustanavlja več.
Insajder med drugim pojasnjuje veliko uganko, kako je Igorju Šoltesu, ki še pred nekaj meseci ni zmogel sestaviti dovolj ljudi za ustanovitev društva, v rekordno kratkem času uspelo zbrati kar 3700 overjenih podpisov in dovolj denarja za nastop na volitvah v Evropski parlament, kjer je bil potem tudi izvoljen. Gre za ekipo nekdanjih poklicnih politikov študentske organizacije (ŠOU) iz Ljubljane, že povezanih s številnimi finančnimi aferami. Posamezni mediji so nekaj o tem že pisali (Slovenske novice in Reporter), čeprav po mnenju insajderja niso ugotovili, da je "glavni igralec" Šoltesove zgodbe bivši študentski poslanec Uroš Novak, ki je na drugo mesto na kandidatni listi društva Verjamem na evropskih volitvah postavil svojo spremljevalko Katarino Košak. Jernej Pavlič, prav tako nekdanji študentski politik, zdaj pa vodja kabineta in zaupnik Alenke Bratušek, pa naj bi veljal za Novakovo - "lutko".
Po navedbah insajderja Šoltes sploh ni imel veliko možnosti za odločitev, ali bo stranko ustanovil ali ne. Ustanovitev stranke so namreč zahtevali tisti, ki so mu zbrali dovolj podpisov, in naj bi ga zdaj celo izsiljevali. Čeprav se, kot piše insajder, sliši groteskno, naj bi bil Igor Šoltes v ustanovitev politične stranke - prisiljen.
Po drugi strani naj bi bil Šoltes tako naiven, da ni poznal podrobnosti. Menda se mu še sanjalo ni, s kom ima opravka in od kod prihaja denar. Tudi danes, tako insajder, tega noče priznati, da se mu je zgodilo, kar je najmanj pričakoval - da so mu ugrabili stranko, še preden jo je ustanovil.
Ekipa Uroša Novaka, ki je pred leti zavzela legendarni ljubljanski lokal K4, pa naj bi politično stranko potrebovala za svoje poslovne načrte. Od Šoltesa tudi izrecno zahtevajo, da mora nastopiti na parlamentarnih volitvah,

Pri tem je tudi res skrajno nenavadno, da je bila javnost o ustanovitvi Šoltesove stranke obveščena prav v času, ko je Igor Šoltes fizično odsoten, na današnji kongres pa bo priletel naravnost iz Bruslja. Kar pomeni, da mu stranko res delajo drugi, Uroš Novak pa naj bi že dlje časa imel pripravljen seznam svojih ljudi, ki bodo znotraj stranke zasedli ključne položaje. Šoltes pa naj bi stranko vodil - iz Bruslja.
več na požareportu: