Članek
Ali bodo domnevna kazniva dejanja Stojana Petriča zastarala?
Objavljeno Jul 06, 2014

Zadnje mesece se je v slovenske medije prebila zgodba o Stojanu Petriču in njegovemu načinu vodenja idrijskega Kolektorja. Tako je javnost lahko izvedela, da NPU preiskuje sum vrste kaznivih dejanj gospodarskega kriminala, ki naj bi jih zagrešil Stojan Petrič.

Nekateri poznavalci pa se čudijo, da kriminalistična preiskava poteka že cela tri leta in se sprašujejo, ali kdo namenoma zavira preiskavo, da bi domnevna kazniva dejanja zastarala.

Pomembno je namreč izpostaviti, da je Stojan Petrič v vladi Alenke Bratušek vodil strateški svet za razvoj in tako dejansko določil gospodarsko vizijo te vlade. Poleg tega mu je navkljub poročilom o kriminalistični preiskavi Združenje managerjev Slovenije podelilo celo nagrado za življenjsko delo. Ob nekaterih nagrajencih, ki so danes v zaporu, to za združenje sicer ni nekaj novega, saj slovenski managerji enostavno ščitijo drug drugega, ker nikoli ne vedo, kdaj se bodo sami znašli pod drobnogledom organov pregona.

Pojavlja se torej sum, da se kriminalistična preiskava namenoma zavira in celo širi na druga vprašanja samo zato, da bi Stojanu Petriču kupili čas. Ima pa zato idrijski mogotec druge težave. 

Dobro informirani namreč poudarjajo, da že skoraj paranoično z nezaupanjem gleda na svoj ožji managerski krog in se sprašuje, kdo od njih bo prvi spregovoril o sumljivih poslih.

Kljub temu, da je Stojan Petrič sam zaradi svojega položaja v vladi in svojih političnih povezav zaščiten, pa to ne velja nujno za vse ostale managerje skupine Kolektor, ki so vpleteni v sporne posle. Zato se nekateri bojijo, da se bodo zaradi zaščitenosti glavnega igralca organi pregona spravili na njih.

Tako naj bi se Stojan Petrič zbal, da bo kdo od njegovih postal pentito in se pred organi pregona zaščitil tako, da bo vse izdal. 

Prav drugi managerji v njegovi ekipi so namreč najbolj ranljivi, saj so tudi sami vpleteni v kriminalistično preiskavo in odprli bi lahko stavnice, kdo od njih se bo prvi skušal rešiti zapora z informacijami iz prve roke.

Nekateri od managerjev naj bi se posebej zbali, ker se zadnje čase krha tudi politična zaščita Stojana Petriča. Prav medijski prispevki o kriminalistični preiskavi naj bi namreč prestrašili nekatere politike, ki so se od njega zato umaknili. In samo vprašanje časa je, kdaj bo popustil obroč in kdaj bodo kriminalisti dobili zeleno luč, da zaključijo preiskavo in vložijo obtožnico.

Bo pa zelo pomembno, da se to zgodi takoj jeseni, ko bo oblikovana nova vlada. Nekateri se namreč bojijo, da bo Stojanu Petriču uspelo tako dolgo zavlačevati, da bodo njegova domnevna kazniva dejanja enostavno zastarala.

In potem bomo imeli še eno v nizu tranzicijskih zgodb, zaradi katerih je Slovenija tako globoko zabredla.

Vse kaže na to, ja Zlobni. Je že prišlo izgleda kakšno naročilo iz tujine. Ali je pa kdo kake delnice kupil, sploh na osnovi najnovejših volilnih anket. Vzel kredit :)

Seveda bodo zastarala. Saj ni edini s tako "zgodbo". Poleg tega pa je "naš". Ali njihov, kakorkoli. Naše in njihove pa se NE procesuira. Ker če mi ne procesuiramo njhove(ga), potem oni v kakšnem drugem primeru ne smejo stisniti za jaj.. našega. - Milo za žajfo. - Roka roko umije. - Gliha vkup štriha. In tudi zato bi morali in naši in njihovi RAUS iz Slovenije. Da se opisane "kompenzacije" ne bi nikoli več dogajale.