Članek
Bruselj Sloveniji: pripravite že te preklete dokumente, imamo milijarde nepovratnih sredstev za vas
Objavljeno Jan 29, 2014

Zamuda pri pripravi dokumentov za črpanje milijardnih sredstev EU je zaskrbela tudi komisarja za regionalno politiko Johannesa Hahna. Slovenijo je minuli teden opozoril, da mora imeti na tem področju “močan organ upravljanja”. Poznavalci v Sloveniji pa govorijo o še eni “katastrofi” leta 2014.

Kritike iz Bruslja, ki letijo na pripravo dokumentov, s katerimi bo Slovenija kandidirala za evropska razvojna sredstva, so v gospodarske in znanstveno-raziskovalne kroge vnesle nemir. Prihaja že tudi do prelaganja odgovornosti za zamudo pri pripravi ključnih dokumentov z enih pleč na druga. V »igri« sta namreč najmanj dve milijardi evrov, ki se odmikata v prihodnost.

Minuli teden smo v Dnevniku predstavili novembrsko pismo generalnega direktorata za regionalno politiko evropske komisije, ki je ostro seciral neprimernost »strategije pametne specializacije«. Pismo je postalo javno šele pred nekaj dnevi, res pa je, da je zaradi njega vlada že decembra sprožila zakonodajne postopke, s katerimi bi se služba za črpanje evropskih sredstev z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo preselila pod okrilje vlade. Po naših podatkih pa je na ministrstvo prejšnji teden prispelo še eno – zdaj že tretje – pismo iz Bruslja, ki ga je poslal evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn. Tokrat se komisija ne spušča v vsebino dokumentov, temveč opozarja, da »mora imeti Slovenija močan organ upravljanja« (za črpanje evropskih sredstev, op. p.). O tem smo že minuli četrtek naslovili vprašanja tudi na kabinet predsednice vlade, a odgovorov še nismo dobili.

več: http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/se-eno-pismo-bruslja-o-milijardah-za-razvoj