Članek
Voda iz balonov in plastenk. Čas za menjavo?
Objavljeno Oct 13, 2016

Znano je, da mora odrasel človek popiti vsaj 2 litra vode dnevno, da se tako obnovi tekočina, ki jo izgubljamo z dihanjem in potenjem. Človeško telo je pravzaprav v več kot 70 odstotkih zgrajeno iz vode. Največ vode je v krvi (75-82 odstotkov), malo v kosteh (25 odstotkov), najmanj pa v zobeh (4-12 odstotkov). Celo naši možgani so v kar 80 odstotkih sestavljeni iz vode in med vsemi bitji je samo človek tisti, ki toči solze.

Zato nam ne sme biti vseeno kakšno vodo pijemo. Redno pitje vode uravnava temperaturo telesa, krepi imunski sistem, blaži utrujenost, odstranjuje toksične odpadke iz telesa, dovaja kisik v možgane, sodeluje pri prebavi, čisti kožo in bistri pogled.       

Čeprav je nekdaj veljalo laično prepričanje, da je voda v plastenkah povsem zdrava in brez primesi, temu žal ni tako. Zavedati se moramo, da voda v plastenki, ki je dlje časa shranjena v skladišču in je izpostavljena sončni svetlobi, vsebuje snov bisfenol A, ki je med povzročitelji številnih bolezni (tudi kardiovaskularnih) in je strupena. Drugo dejstvo je cena, saj je ustekleničena voda bistveno dražja od tiste s pipe. Ustekleničenje, pakiranje, prevoz, marketing in marža stanejo. Tretje dejstvo pa nastane s plastenko po uporabi, saj je velik problem onesnaževanje okolja. Mnogo plastenk se ne reciklira in pristanejo v našem okolju, doba razgradnje plastike pa je izjemno dolga.

Največkrat je cena pomemben dejavnik, ki odloča pri izbiri. Vendar pa večini uporabnikov pretehta kakovost. Zakaj bi še vedno uporabljali vodne balone, ko pa lahko pitnik priključimo neposredno na vodovodno omrežje, kjer si lahko natočimo vodo v neomejenih količinah.

Pitniki so priključeni neposredno na vodovodno omrežje. Vodo tudi prefiltrirajo, iz nje odstranijo mehanske delce, pesek, mulj, klor, pesticide, ...

Pozabimo za skrbi z naročanjem vodnih balonov, skladiščenjem in prenašanjem. Naj bo prva in prava izbira pitnik.

www.moja-voda.si