Za informiranje našega vrtnarskega foruma sem prevedla zadnje ugotovitve spodaj omenjenih strokovnjakov o glifosatu. Na negativni in sovražni odziv sem bila premalo pripravljena.
Vidim, da je tukaj že precej člankov in mnenj o glifosatu. Zato dodajam še svoj sestavek. Prispevek nima strašne literarne kvalitete, ker je mišljen kot navajanje dejstev.
Bolj kot bomo glasni, več ljudi nas bo slišalo in se zbudilo. Imamo volilno moč odločanja s svojimi denarnicami. Dobro je vedeti, katera investicija/nakup nam škodi in kaj nam koristi.
*****
Naftna industrija je po končani II. svetovni vojni ostala s presežkom svojih produktov. Zato je potrebovala nov cilj uporabe. Ker so v nafti dušik, kalij in fosfor – tri makro hranila za rast rastlin, se je zdela sprememba logična posledica. Namesto goriv za letala in tanke dajmo delat gnojila za zemljo.
Sprva je lepo kazalo. Polja polna pšenice, koruze, soje. Nastale so ogromne površine monokultur, ki so večletno tretirane z istimi tremi hranili začele izgubljati rodovitnost. Iz zemlje so se izčrpala ostala mikro hranila, posevki so začeli obolevati, napadali so jih škodljivci.
Namesto da bi uvedli zdrav način oživljanja zemlje, smo na pomoč poklicali kemično industrijo. Tako se je 1960-70 začelo vrteti veliko kolesje kemikalij.
Glifosat je aktivna sestavina v najbolj uspešnem in najbolj razširjenem biocidu vseh časov s komercialnimi imeni: Roundup, boom efekt, BQM, Liberty Line (ime novega produkta, ki ga razvija Bayer), ..... V nadaljevanju bo zaradi večje preglednosti uporabljen samo naziv glifosat.
Glifosat je sintetična aminokislina. Osnova zanj je glicin, naša najmanjša aminokislina, ki je pomembna da sploh funkcioniramo. Nujna je za delovanje mišic, za kognitivne in za presnovne funkcije. Potencialno nevarne posledice kako glifosat posnema glicin so opisane spodaj.
Glifosat je bil patentiran kot anti-biotik, anti-herbicid, anti-parazitik, skratka kot sredstvo, ki pobije veliko enoceličnih organizmov.
Najprej je bil glifosat lansiran kot sredstvo proti plevelu. Kmet je njive najprej poškropil s tem strupom in pobil rastlinje in mikroorganizme. Nato je sejal/sadil pridelek v to življenja prazno zemljo. Mi na vrtnarskem forumu vemo, kaj to pomeni: rastline, ki rastejo bolj kot ne samo zaradi dodanih gnojil, ki iz zemlje ne morejo dobiti mikro in makro hranil, rastline, ki izgubljajo svoje zdravilne in hranilne komponente.
Za povečanje prodaje in prodor v vsak dom so izvedli fantastično marketinško kampanijo: med nogometno tekmo so predvajali reklamo, kako povprečen državljan predmestja pride skozi vrata, oborožen s kanistrom na hrbtu in dvema pištoloma v rokah. Ter prične streljati na regrat, ki raste ob poti. Bum, bum – pravo mačo dejanje! Kdo pa sploh želi puliti plevel? (da je regrat darilo narave in povsod dostopno superživilo je tematika drugega naslova). Skoraj v minuti je delo opravljeno, plevel uničen in ponosen državljan odide v hišo gledat nadaljevanje nogometne tekme.
Roundup je postal herbicid št. 1. Briljanten poslovni plan, briljantna marketinška akcija.
Uporaba glifosata je kmalu dobila nove možnosti. Recimo pšenica potrebuje za dozorevanje lepo vreme in žeti jo je treba v suhem. Če se jo poškropi z glifosatom, pšenica s poslednjimi močmi pospeši dozorevanje semena in se v 3 dneh posuši. Tak način omogoča ležernejše spravilo, v hladnejših državah celo dva pridelka na leto.
Narava najde svojo pot in zrastli so pleveli, odporni na glifosat. Monsanto je našel novo priložnost. Če ostanemo na primeru pšenice – razvili so novo pšenico, gensko spremenjeno (GSO), ki je odporna na glifosat. Pri škropljenju po njivi tako pšenica preživi, pleveli in bakterije in mikroživljenje umre.
Glifosat že dolgo ne služi svojemu prvotnemu namenu – zatiranju plevela. Sedaj je postal sredstvo za tretiranje naše hrane.
Vojno nadaljujemo tudi na nivoju škodljivcev, ne samo plevelov. Insekti in insekticidi. Kemikalije morajo biti vedno močnejše, pogostost zatiranja večja. Da ubijemo insekte, smo dobili GSO Bt pšenico, Bt koruzo, Bt sojo, Bt krompir, Bt bombaž, ....
V genski zapis poljščin so dodali gen bakterije Bacillus thuringiensis (Bt), ki proizvaja strup, ki vpliva na integriteto črevesja insektov. Insekti umrejo, pšenica ni objedena.
Raziskave so pokazale, da tako kot škodno vpliva na insekte, Bt-strup škodno vpliva tudi na črevesje živali in seveda na ljudi. Pri testiranju nosečnic so našli prisotnost Bt-strupa pri 93% udeleženih in v 80% primerih je bil strup najden v še nerojenih otrocih.
Lahko bi rekli, da imamo trojico, ki nam zastruplja hrano in siromaši njene hranilne in zdravilne lastnosti:
· glifosat
· gensko spremenjene pridelke, ki preživijo glifosat
· gensko spremenjene pridelke, ki ubijajo insekte
Se tudi vam zdi nesmiselnost, da smo svoji hrani, svojim gradbenim elementom vsilili takšne naloge in funkcije?
Proizvajalčevo glavno zagotovilo varnosti glifosata je, da se ne akumulira v ljudeh in da je primarni cilj delovanja blokiranje encimske poti – tako imenovanae šikimske encimske poti. Ki obstaja samo v enoceličnih organizmih v zemlji, glivah, bakterijah, rastlinah. Zato naj bi bil za ljudi varen kot voda ali sol.
Zanimivo dejstvo je, da smo od produktov te encimske poti v zelo odvisni. Za nas proizvede 3 esencialne aromatične aminokisline, ki jih naše telo ne more proizvesti samo:
· fenilalanin (phenylalanine)
· tirozin (tyrosine)
· triptofan (tryptophan)
Te tri aminokisline so nam izredno pomembne, ker so osnovni gradbeni elementi beljakovin (proteinov). Predstavljajte si komunikacijo in tvorjenje besed, če iz abecede vzamemo 3 samoglasnike.
DNA se prepiše v RNA, ki je tiskalski stroj za aminokisline, ki se zložijo v beljakovine. Ko imamo situacijo, da po receptu zahtevane aminokisline manjkajo, dobimo napačno zložene beljakovine, ki so potencialno nevarne. Ker zaradi napake ne morejo opravljati svojih predpisanih funkcij in so telesu neznane. Telo jih ne more vedno odstranit, zato se akumulirajo v proteinske obloge, ki se nalagajo po telesu.V možganih se naprimer manifestirajo različno od spola – v moških možganih se nabirajo na področju, ki povzroča Parkinsonovo in pri ženskah na predelu, ki povzroča Alzheimerjevo.
Število napačno zloženih beljakovin narašča od poznih 90 letih, ko smo začeli masovno uporabljat glifosat v kombinaciji z GSO.
Možnost napake pri zlaganju beljakovin še povečuje možnost, da glifosat nadomesti glicin. Glifosat se med sintezo beljakovin zaradi svoje podobnosti z glicinom vrine na njegovo mesto. Tak protein škodno vpliva na veliko telesnih funkcij in vnetnih mehanizmov in je lahko vezni člen v mnogih avtoimunih boleznih, ki so v neverjetnem porastu v sodobnem svetu. Od diabetesa, Parkinsonove, Alzheimerjeve, demence, lupusa, artitisa, zamaščenih jeter, odpovedi ledvic, avtizma, ALS, ....
Ko glifosat prevzame mesto glicina, lahko prečka vse pregrade v telesu. Od tega dve, ki bi bili po mojem mnenju nam najbolj dragoceni: placentno in možgansko. To sta dva predela, kjer si ne želimo, da imamo napačno zložene proteine, ki se vmešavajo v biologijo normalnih mehanizmov in izvajajo neželene in neznane naloge s potencialno negativnimi efekti.
Da glifosat zavzame mesto glicina pri sintezi proteinov je demonstrirano z radijsko označenimi (radio-labeling) raziskavami, ki jih je delal sam Monsanto 1988 in se je izkazalo, da gre glifosat v vsa živalska/človeška tkiva. Primarno se bioakumulira v kostnem mozgu (kolagen, elastin, želatina). Z obširnimi raziskavami je to dejstvo potrdil tudi Dupont leta 2007 (na piščancih in kozah). Glifosat se vrine na mesto glicina in se akumulira v telesu. S tem je ovržena je še druga trditev o varnosti uporabe glifosata. Protein, v katerem je glifosat namesto glicina, povzroči manjvreden in tog kolagen in elastin. Kar negativno vpliva na strukturo kosti, sklepov in tudi na pljuča, kjer je veliko elastina.
Drug negativen vpliv akumulacije v kosteh je povezan z matičnimi celicami. Največ jih imamo v maščobi in kostnem mozgu. Ko se poškodujemo, prihitijo matične celice na pomoč. Sedaj s seboj nosijo glifosat, ki zavira in preprečuje zdravljenje.
Glifosat kot antibiotik ubija koristne bakterije v zemlji in v našem prebavnem traktu. S tem se poruši ravnovesje, kar omogoča razvoj potencialno patogenih organizmov.
Bakterije so naša obramba in zdravje. V zadnjem času vedno bolj spoznavamo pomembnost raznolikega in pestrega mikro življenja v in na nas in ga celo imenujemo organ z imenom mikrobiom. Če je črevesje zdravo, v njem prebiva od 40-100.000 različnih vrst bakterij, gliv, virusov ......
Mikrobiom je naša prva linija obrambe.
Za njim se nahaja črevesna stena. Ki je naša največja stična površina telesa z zunanjim svetom. Koža meri cca 1,5 m2, površina črevesne stene pa je velika približno za dva teniška igrišča. Ta ogromna membrana je debela samo 1 celico. Kot bi vzdolžno razpolovili las. In to je naša druga linija obrambe.
Za steno se nahaja gastrointenstinalno limfno tkivo, v katerem je 70% telesnega imunskega sistema. Vojščaki imunskega sistema pazijo, da skozi membrano ne pride nič telesu škodljivega, nič velikih molekul in nič patogenih organizmov. Oni so tretja linija obrambe.
Vse tri linije obrambe tvorijo dobro zasnovan obrambni mehanizem, dokler .... se nam ne zgodi perforacija oziroma naluknjanost črevesne stene. Po angleško »leaky gut« s prostim prevodom »črevesje, ki pušča«. Naše telo se nenehno obnavlja, v približno 7 letih dobimo popolnoma novo telo. Celice črevesne stene se obnavljajo zelo hitro v 3 – 5 dneh. Dokler je vdorov v telo malo, naša obramba zanje hitro poskrbi in jih odpravi. Stena se zapre in vse je znova varno.
Glifosat dokazano deluje na vezne spoje (tight junctions), ki povezujejo celice črevesne stene. Povzroča, da se celice črevesne stene razpirajo ter s tem omogočajo, da v naš obtok nemoteno prehajajo snovi, ki ne smejo biti na notranji strani stene. Imunski sistem se aktivira in začne streljat. Od tu se nadaljujeta dva mehanizma.
Prvi je ta, da se naš imunski sistem nenehno bori z vdori neželenih snovi skozi luknjičasto steno. Zato postanemo »alergični« na vso hrano, ki jo jemo. Tudi na najbolj zdravo. Reagiramo na doma pridelan brokoli. Ker ima le-ta makrovlaknine, makroproteine, skratka makromolekule, ki bi morale ostati znotraj črevesja. Ko pridejo v telo, jih imunski sistem napade. Zato je tudi vse več netolerance na gluten, brez celiakija bolezni.
Drugi mehanizem, ki se sproži kot posledica luknjičastega črevesja je avtoimunski. To se imenuje molekularna mimikrija. Videti je, da telo napada samega sebe. Vendar ni tako, imunski sistem se silno trudi, da bi nas obvaroval. Potuje po krvnem obtoku in zalezuje molekule, katere mora uničit. Naprimer: vojščaki za boj proti glutenu so dobili nalogo, da uničijo vse kar ima strukturo AABB. Drvijo po žilah in iščejo AABB in nanje streljajo s svojimi kemičnimi naboji. Ko potujejo mimo ščitnice, ki ima dolgo verigo recimo ABDAABBCDAA, vidijo vojščaki samo svoj cilj AABB in ustrelijo vanj. V lastno tkivo. To je mehanizem nastanka avtoimunskih bolezni.
V človeškem telesu je vode okoli 70-85% glede na težo, pišejo učbeniki. Ste se kdaj vprašali, zakaj ob tolikšni količini iz rane ne teče voda? Učili smo se, da obstajajo tri agregatna stanja vode: tekoče, plinasto in trdno. V resnici obstaja še četrto stanje vode – gelu podobno in taka voda je v nas, v živalih, sadju in zelenjavi. Imenuje se H3O2 ali EZ voda. Voda, ki jo spijemo, ki jo dobimo iz rastlin in sadja, se z IR svetlobo spremeni v EZ vodo. Ta je za nas zelo pomembna. Tudi s stališča gibljivosti mišic.
EZ voda ima negativni naboj. Glifosat zmanjšuje nivo EZ, ker ima pozitiven naboj in »ukrade« negativnega iz EZ vode. Če k temu dodamo mehanizem zamenjave glicina z glifosatom, dobimo skupno sinergijo togih, bolečih mišic ter epidemijo utrujenosti.
Cepiva, pri katerih se za rast aktivnih sestavin uporablja živalske proteine (želatina) plus želatina se za dodatno stabilizacijo dodaja v cepivo, so bila testirana na prisotnost glifosata. Testiranih je bilo več vzorcev večjih farmacevtskih družb: Merck, Sanofi, Glaxo Smith Kline, Novartis, Wyeth.
Vzetih je bilo več vzorcev različnih cepiv: ošpice, mums, rdečke, davica, tetanus, oslovski kašelj, hepatitis B, gripa, pasovec, norice. Vzorci so bili testirani v različnih laboratorijih. Rezultat je bil isti – vsa cepiva so bila kontaminirana z glifosatom.
Včasih se vprašam kam so izginili umni očaki in modre ženice. Živijo samo še v povestih in pravljicah? Koliko staršev oziroma starih staršev še ima jasne misli? Demenco imamo na vsakem koraku. Statistike so zastrašujoče: 1 : 1 oziroma 1 : 2 bo doletelo zmanjšanje kognitivnih sposobnosti po 60. letu.
Še bolj grozljiva statistika se obeta našim otrokom. Krivulja avtizma je natančno poravnana s krivuljo rasti uporabe glifosata. En od 45 otrok bo diagnosticiran z eno od oblik iz spektra avtizma. Leta 1975, pred glifosatom in GMO je bila statistika možnosti 1 proti 5.000. Statistika velja za Ameriko. Avstralija se ji nevarno bliža odkar so sprostili prodajo poceni glifosata iz Kitajske.
Tako kot avtizem se pokriva krivulja uporabe glifosata s krivuljo diagnosticiranega raka na prsih. Članice združenja Moms Across America (mame iz Amerike) so zbrale denar in dale testirat svoje mleko in urin. V mleku doječih mamic so našli 760-1.600 krat višje vrednosti glifosata kot jih dovoljuje Evropska direktiva za pitno vodo. V njihovem urinu so našli 10 krat višje vrednosti kot jih imamo v Evropi.
Z raziskavami je demonstrirana povezava med glifosatom in masovnim uničenjem čebeljih družin v Ameriki.
Svojstvenega vpliva glifosata na naše zdravje ni ne konca ne kraja. Glifosat negativno vpliva na metabolizem žvepla – sintezo in transport po telesu. Žveplo je izredno pomembno, pomanjkanje vodi do raznih kroničnih bolezni od artritisa preko srčnih bolezni do avtizma.
Glifosat veže težke kovine kot so arzen, kadmij, aluminij, železo, kobalt, mangan, selen, ... v zemlji ali v telesu. Ob tem postane zelo strupen. Telesu odvzame pomembne minerale in vznemiri imunski sistem, ki se odzove s preobremenjenostjo in vnetnimi reakcijami v črevesju in povsod tam, kjer imamo v svoji genski verigi šibek člen.
Poljščine, ki so najbolj tretirane z glifosatom in imajo največji delež genskih sprememb:
· pšenica
· koruza
· soja
· sladkorna pesa
· repna ogrščica za canola olje
· alfa-alfa
· bombaž
· lan, sezam, korenje, sladki krompir, ....
Spisek je precej daljši, to je le top lista. Glede na to, da precej teh poljščin pojedo gojene živali, se na spisku znajdejo tudi meso ter mleko in mlečni izdelki.
Res da je najbolj zastrupljena in najbolj bolana Amerika. Izmerili so, da dnevno na eno osebo »pripada« 113 kg različnih strupenih kemikalij. To je absolutno noro. Izmerili in prešteli so tudi število strupenih snovi v novorojenčkih in našteli 180 strupov. Mnogi od njih imajo nevro delovanje, ki vpliva na optimalen razvoj možganov.
Ljudje imamo radi številke. Iz 160 študij je od 1974 in 2000 demonstriran močen upad števila spermijev pri moških. Kar za 75% jih je manj. Upada tudi moški spolni hormon testosteron.
Ameriki se hitro približuje Avstralija. Evropa se še upira, bolj ali manj uspešno. Mogoče nas rešuje to, da nimamo neizmernih površin monokultur, po katerih bi trosili hektolitre strupov. Toda ali smo zares varni? Že samo dejstvo, da naše tovarne proizvajajo glifosat in da naši ljudje z njim škropijo in mažejo po rastlinah in naša podjetja z njim špricajo ceste in železnice, me neizmerno skrbi in žalosti.
Ali je sploh smiselno, da navajamo bolezni, katere glifosat povzroča? S svojim širokim vplivom na vse nivoje in funkcionalnost življenja je ta molekula zares uničujoča. Ljudje moramo zahtevat prepoved uporabe najnevarnejših kemikalij. Še boljši pristop je, da nehamo kupovat stvari, ki nam škodijo. To je svojevrsten in učinkovit volilni sistem z denarjem. Dokler bo povpraševanje – bo ponudba. Ko ni več potrebe, se bodo tudi proizvajalci hitro odzvali. Ker bo luknja v profitu.
Človek je destruktivno bitje. Vedno v vojni sam s seboj in z vsem okoli njega. Vedno v iskanju novih, izboljšanih in učinkovitejših produktov za uničevanje. Če bi bile bakterije in ostali enocelični organizmi tudi v vojni z nami – namesto da nam še kar pomagajo, nas hranijo in ohranjajo pri življenju – ne bi imeli niti najmanjše možnosti preživetja. Zakaj se jih tako bojimo? Poglejmo si človekovo »superiornost« v številkah:
· če štejemo število celic, smo 10% ljudje, 90% mikrobi
· če štejemo gene, smo ljudje manj kot 1% in več kot 99% mikrobi
· ljudje imamo 20.000 genov
· vinska mušica ima 13.000 genov
· vodna bolha ima 30.000 genov
· z mikrobi delimo 30% identičnih genov
Izredno smo superiorni, mar ne? Gremo še naprej od bakterij:
· človek – 1 vrsta – 20.000 genov
· bakterijea – 40.000 vrst – 2 milijona genov
· paraziti – 300.000 vrst – 1,5 trilijonov genov
· glive – 5.000.000 vrst – 125 trilijonov genov
· virusi - ??? ocenjuje se, da jih je na Zemlji 10 na 31 potenco
Nadaljna raziskovanja
Da je glifosat zaradi svoje vodotopnosti prisoten v vseh fazah kroženja vode, je dokazano. Da ima afiniteto do aluminija, tudi. Ob predpostavki, da imajo oblaki tudi svoje bakterije in mikroorganizme, in glifosat to ravnovesje poruši in dodajmo še aluminij v zračnih plasteh – potencialno lahko dobimo za posledico vremenske neprilike, katere so vedno pogostejše.
Drugo področje je umiranje koralnih grebenov. Glifosat uporabljajo v gojiščih ostrig za uničevanje morske trave. S tem se precej poveča koncentracija glifosata na določenih območjih morja.
Zadnja informacija me je povsem potrla in me čudi, da je tako malo medijsko pokrita. Avstralija je v letu 2017 in posebej jeseni 2017 doživela apokaliptičen, večmiljonski pogin kengerujev po vsej državi. Nekateri viri poročajo o gensko sprememnjeni pšenici z dodanim genom seva ebole. Ker so se kengeruji preveč namnožili in odjedali 10% pridelka, so kmetje na pomoč poklicali Monsanto. Živali so dejansko umirale zaradi notranjih krvavitev. Ker umrlih živali niso objedali divji plenilci, niti jih niso obletavale muhe, je dejansko sklepati o uporabljenem strupu.
Države, ki so prepovedale prodajo in uporabo glifosata so:
· El Salvador leta 2013
· Šri Lanka leta 2015
Obe državi sta se odločili prepovedati glifosat po ugotovitvah vzrokov smrti več tisoč mladih delavcev (zbolelo 400.000, umrlo več kot 20.000) katerim so masovno odpovedale ledvice. Po preiskavi medicinskih strokovnjakov in raziskovalcev je bilo ugotovljeno, da je bila bolezen ledvic v glavnem povzročena zaradi glifosata v povezavi s trdo vodo in arzenom. V El Salvadorju so zboleli delavci na plantažah sladkornega trsa, v Šri lanki delavci na riževih poljih.
· Malta leta 2017
· Nizozemska leta 2017 (sledili naj bi ji Francija in Brazilija)
· Argentina – se pripravlja na prepoved. Predvsem zaradi svoje soje, ki jo v količini 7,5 milijonov ton izvozi v Evropo
· Kalifornija leta 2017 – razglasila glifosat kor rakotvorno kemikalijo
Strup, s katerim tretiramo svojo hrano je odlično vodotopen. Pride povsod. V letu 2017 je svetovna poraba znašala 2 bilijona kilogramov. Koliko zastrupljene hrane in vode je to? Se še komu zdi, da je ob vseh teh 100 in 100 študijah potrebno še več dokazov? Še čakati? Na kaj neki?
Kakšna je danes prognoza zdravja?
· avtizem 1 : 45
· težave koncentracije in učenja 1 : 10
· astma 1 : 4
· alergije 1 : 4
· diabetes 1 : 4
· pretirana debelost 1 : 3
· depresija 1 : 2
· rak 1 : 2
· demenca 1 : 1
Kaj lahko še storimo? Želela bi napisat, da mi je vseeno kaj počnete na svojem dvorišču, vrtu, njivi. Pa ne morem. Ker s svojimi odločitvami in dejanji morite življenje. Sedaj veste več in lahko sprejemate informirane odločitve:
· NE uporabljamo biocidov, ki vsebujejo glifosat
· če jih imamo doma in se odločimo, da jih ne bomo nikoli več uporabili, jih nikar NE zlivamo v odtok ali v gozd. Glifosat je odlično topen v vodi in bo prišel nazaj na naš krožnik
· informiramo ostale o posledicah njihovih dejanj – tudi če bomo zaradi tega opredeljeni kot čudaki in aktivisti
· jemo organsko pridelano hrano
· v trgovinah beremo etikete o sestavinah in poreklu, ne zapravljamo denarja za produkte, ki zastrupljajo nas in naše otroke. Amerika, Kitajska in Indija so države, iz katerih (za zdaj) pride največ kontaminirane hrane
· hodimo bosi. S tem delamo dvojno dobro delo: širimo svoj spekter mikroflore in ko se prizemljimo, vsrkamo negativni naboj zemlje in s tem gradimo svojo EZ vodo
· spoštujemo naravo, skrbimo za zemljo z vzpostavljanjem zdravega, raznolikega eko sistema
· jačamo in bogatimo svoj mikrobiom z raznoliko in fermentirano hrano
· pijemo čisto vodo
· skušamo zmanjšati izpostavljenost ostalim toksinom okoli nas. Da ne bo telo dnevno preobremenjeno in imunski sistem izčrpan z nenehnim bojem z množico toksinov
· ne obstaja nič takega kot je eko ali bio plastika. Če je BPA free, vsebuje več BPS, ki je enako ali še bolj strupena. Zavržimo vse plastične flaške, iz katerih pijemo vodo. Na lonček kave, ki jo vzamemo s seboj, ne damo plastičnih pokrovčkov. V mikrovalovki ne pogrevamo hrane v plastični posodi. Plastične posode ali pribora ne peremo v pomivalnem stroju. Dojenček naj pije čaj ali mleko iz steklenih flašk. Otroški pribor naj ne bo plastičen. Posebno pozorne naj bodo bodoče mamice – veliko raziskav je demonstriralo povezavo med plastiko v materinem mleku in razvojem možganov pri otroku
· kupimo zobno pasto brez fluora (ki zmanjšuje inteligenco)
· kupimo deodorant brez aluminija, .....
** prevod raziskav in študij: Zach Bush, Stephanie Seneff, Anthony Samsel, Jeffry Smith in drugi
Mar 23, 2018