Članek
Janez Šušteršič: »Ne bom ustanavljal ali vodil liberalne stranke«
Objavljeno May 11, 2015

Janez Šušteršič je klasični liberalec, ki danes svetuje kosovskemu ministrstvu za finance. V politiko je vstopil z Državljansko listo in leta 2012 za eno leto postal minister za finance z željo, da bi kaj spremenil. A skoraj ne bi bilo tako, če bi Virant sklenil koalicijo z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo, saj ga župan Ljubljane ni maral z argumentom, da je Šušteršičeva tašča nasprotovala garažam pod ljubljansko tržnico. Bil je zaslužen za nastavke nekaterih nujnih reform, ki jih zaradi kratkega mandata ni mogel izpeljati. Za politiko se sicer še zanima in meni, da je v Sloveniji še vedno prostor za klasično liberalno stranko, vendar sebe ne vidi kot tistega, ki bi jo začel postavljati ali bi jo vodil. Po njegovem morajo to narediti ljudje, ki imajo veselje, da se ukvarjajo s politiko. Do Cerarjeve vlade je zelo kritičen.

Prek nemškega državnega podjetja Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (Nemške družbe za mednarodno sodelovanje) ste svetovalec kosovskega  ministrstva za finance. Kako ste se sploh znašli v tej vlogi?

Zaposlen sem v svojem podjetju Re-forma, ki ima pogodbo z nemško družbo, in to je ena od stvari, ki jih počnem. Gre za projekt tehnične pomoči.

Kaj počnete na Kosovu? Kakšna je vaša vloga?

Moje delo je pomoč pri pripravi ekonomskega reformnega programa, ki so ga letos prvič oddali v Bruselj, druga zadeva pa je pomoč pri napovedovanju ekonomskih gibanj.

V tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike Šušteršič izpostavi nepopularne, a nujne ukrepe Janševe vlade; pove, kdaj si sindikatom verjel, da resno mislijo s Švedsko kot zgledom; spregovori o kulturnem šoku ob hrvaškem nakupu slovenskih podjetij in o strahu pred propadom NLB.

beri dalje...