Članek
Posel desetletja: Puška F2000S nevarna za slovenske vojake na misijah
Objavljeno May 11, 2015

Slovenski vojaki naj bi na nedavni vaji v Nemčiji strgane vojaške škornje krpali kar z lepilnim trakom, njihove uniforme pa zelo hitro bledijo in se po nekaj pranjih iz nepojasnjenih vzrokov trgajo. To očitno nikogar ne skrbi, saj naj bi težave odtehtala odlična belgijska avtomatska puška F2000S. Pa res? Diplomantka obramboslovja Tadeja Kokot se je v diplomski nalogi precej kritično izrekla o puški, s katero je šentjernejsko podjetje Arex naredilo posel desetletja.

Podjetje Arex je javnosti skoraj neznano, to je za družbe, ki delujejo v vojaški industriji, razumljivo. Vendar je podjetje, ki ga vodi Ivan Kralj in je nastalo pred več kot 20 leti iz družbe Iskra Pons, največji dobavitelj ministrstva za obrambo. Eden prvih velikih metov Arexa, ki se je sprva ukvarjal s proizvodnjo vojaške opreme, je bilo sodelovanje pri Temeljnih razvojnih programih (TRP).

V tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike več o poslih Jelka Kacina; o podražitvi programa nakupa opreme in orožja na MORS; kako se je denarnica ministrstva v vladi LDS na široko odprla; zakaj nista sporna le način izbire dobavitelja in cena, temveč tudi uporabnost belgijske puške; kaj je o puški ugotovila Kokolova.

beri več...