Članek
Tit Turnšek borce poziva na sveto vojno
Objavljeno May 14, 2015

Tit Turnšek na majskih borčevskih prireditvah z govorniških odrov ne grmi več zgolj o revoluciji pred sedmimi desetletji in da je bilo prav, da so partizani postrelili »ovaduhe in izdajalce«, ampak tudi mobilizira bazo za sveto socialistično vojno, ki prihaja.

Predsednik ZZB NOB je namreč na proslavi ob 70. obletnici osvoboditve Kočevja (streljaj stran, koder so partizani po vojni uprizorili največji masaker nad civilnim prebivalstvom v tem delu Evrope) »tovarišice in tovariše« opozoril, da prihaja dan, ko bodo morali spet braniti domovino pred fašizmom in nacizmom. Ker trenutno v Evropi ni nobene države, ki bi vojaško ogrožala Slovenijo, je očitno mislil, da bo treba spet seči po orožju zoper »frak in talar« (ta dva sta med vojno po Turnškovih besedah klečeplazila pred tujci). »Tovariši, to državo je treba braniti,« je dejal.

Med tako imenovane »frakarje« očitno spada tudi ministrski predsednik Miro Cerar, ki mu je Turnšek (bil je eden najslabših obrambnih ministrov, kot veleposlanik je povzročal škandale) očital, da na proslavi v Ajdovščini ni omenil OF in NOB. Celo več. Ker je odslovil obrambnega ministra Janka Vebra, ki je branil slovensko komunikacijsko infrastrukturo, Cerar danes za borce pomeni največji varnostni problem države. Njegovo vlado je označil za nemoralno, sedanje varnostne službe pa naj bi bile prestreljene s strankarskimi pajaci. Ob tem se je Turnšek spomnil zlatih časov Vosa in SDV, kjer so tovariši predano delali in vedeli, kaj je varnost države, in tudi prestrezali razne skupine, ki so prihajale v nekdanjo državo. »In neki Crnogorac jih je usmerjal,« je dejal in v nadaljevanju napadel še finančnega ministra Dušana Mramorja, ki ne razume, da nas bo drago stala prodaja Mercatorja, Žita, cele prehranske verige. Skratka Tit Turnšek borce (no, kolikor jih je še ostalo, drugače pa borčevski podmladek) odkrito poziva v boj.

Pomenljivo pa je naslednje. Dva dni po tem nagovoru in obtožbah na račun Cerarja, je premier na delovnem zajtrku z novinarji očitno vzel na znanje Turnškovo opozorilo. Urednikom je dejal, da bo njegova vlada naredila vse, da prepreči plenjenje slovenskega bogastva, kar naj bi uprizarjale tuje finančne korporacije.