Članek
Jankovićev hišni odvetnik: Četrtino denarja pobere Miha Kozinc
Objavljeno Jun 05, 2015

Odvetnik Miha Kozinc, ki ga je emigrant Vinko Levstik po osamosvojitvi obtožil sodelovanja z Udbo, je po zaslužkih hišni odvetnik župana Zorana Jankovića.

Odvetniška družba nekdanjega vplivnega člana LDS in notranjega ministra v prvi in drugi Drnovškovi vladi, Mihe Kozinca, je, odkar se je na županskem stolčku v Ljubljani »zakisal« Zoran Janković, postala hišna pravna družba prestolnice. Od oktobra 2006 do konec marca letos je dobila za svoje storitve kar 1,34 milijona evrov, kar je skoraj četrtina vsega denarja (5,64 milijona evrov), ki ga je ljubljanska mestna občina (MOL) porabila za odvetnike. Kozinčeva pisarna sicer že ves čas posluje z MOL: do leta 2004 kot samostojni odvetnik, od takrat naprej pa prek svoje družbe (Odvetniška družba Kozinc in partnerji), ki je po podatkih Supervizorja prejela 1,56 milijona evrov. Od drugih proračunskih porabnikov je v tem času dobila dobrih 200.000 evrov. Kaj natančno je Kozinc delal za MOL, nam v Jankovićevem kabinetu še niso odgovorili, češ da nam bodo v zakonsko določenem roku.

Miha Kozinc seveda ni kdorkoli. Tudi v nekdanji državi je bil odvetnik, ki je zastopal slovenskega emigranta Vinka Levstika, ki ga je komunistična oblast bremenila vojnih hudodelstev. Levstik je bil namreč partizan, nato pa je prestopil k domobrancem in dobil čin poročnika. Po vojni je odšel v Italijo, zastopal ga je Kozinc. Slednjega je Levstik kasneje obtožil, da ga je kot odvetnik izdajal in da je sodeloval z Udbo (njegovo kodno ime naj bi bilo Kos). Kozinc je te očitke zanikal, vendar resnica še danes ni do konca razjasnjena.

Po osamosvojitvi je Kozinc postal minister, vendar ga je leta 1994 odnesla posojilna afera. Njega dni je predsedoval komisiji, ki je politični eliti podeljevala ugodna posojila R + 3, takrat pa so jih običajni smrtniki odplačevali po principu R + 10. Zadeva je bila še toliko hujša, ker je bil Kozinc minister za pravosodje, ki bi moral skrbeti za pravno državo in enakost vseh pred zakonom. Od takrat naprej je odvetnik, LDS pa ga ni pozabila, saj je od časa do časa obsedel v kakšnem nadzornem svetu. Denimo v Luki Koper, od koder pa ga je leta 2005 odplaknila prva Janševa vlada. Kozinc je takrat jokal, da so iz nadzornega sveta umaknili civilno družbo. Vendar mu do danes ni težko. Leta 2012 je skoraj tretjino vseh poslov opravil z državo, leto dni pozneje pa skoraj polovico.