Članek
Iz Polzele odšla »tajkunska odvetnica« Neffatova
Objavljeno Jul 17, 2015

V tovarni nogavic Polzela so se pretekli teden oddahnili. Končno je odšla predsednica NS Branka Neffat, ki so jo mediji označili za »tajkunsko odvetnico«.

V Polzeli so se pretekli teden oddahnili. Končno je odšla Branka Neffat, ki so jo mediji označili za »tajkunsko odvetnico«. Komaj so čakali, da pobere šila in kopita. Pravzaprav je bila prisiljena, ker bi drugače najbrž še kar vedrila v tovarni nogavic ob Savinji. V lastniški strukturi so namreč nastale spremembe, terjatve je marca od DUTB odkupila ameriška banka Bank of America, Merrill Lynch International Limited. In Američani nimajo radi ljudi, ki veliko govorijo. No, če že govorijo, morajo besede tudi veljati. Takega pedigreja pa Neffatova nima.

Branka Neffat, solastnica in prokuristka družbe Nebra, je lani jeseni novinarjem razlagala, da je Polzela tik pred prodajo, da je potrebno še malo, čisto malo, in Savinjci bodo dobili novega lastnika. Ne kateregakoli, ampak kar se da bogatega. Ne takega, ki bo gledal na vsak cent ali evro, ampak takega, ki iz denarnice povleče milijon evrov, ne da bi trenil. In tik pred durmi tovarne naj bi bil strateški partner, ki ne bo samo obdržal nekaj več kot 300 zaposlenih, temveč bo tudi na novo zaposloval. Oh, in ni samo milijarder, je multimilijarder, saj ima na leto prihodkov 1.000 milijard oziroma bilijon evrov. To je približno 27-krat toliko, kot Slovenija ustvari na leto, ali dvakrat toliko, kot ustvarijo Švicarji. Ali je imela Neffatova privide ali je malo pomešala številke, ni znano, dejstvo je, da take multinacionalke s takimi prihodki ni na svetu. Največja je trgovska veriga Val-Mart, pa še ta na leto ustvari polovico manj kot milijarder, ki se je prikazoval predsednici nadzornega sveta. Ampak tudi to je ni zmedlo, ko je bila soočena s številkami: »Tako je povedal gospod, ki je bil na sestanku z bankami upnicami.«

Kdo je Branka Neffat? Začela je kot sekretarka v litijski občini, veliki met ji je uspel, ko je postala načelnica urada v kabinetu predsednika slovenskega izvršnega sveta v mandatu, ko je tam vedril zadrt komunist Anton Vratuša. Po izobrazbi pravnica je, kot se za staro šolo očitno spodobi, sodelovala pri lastninjenju približno 40 družb, od takrat tudi vzdevek »tajkunska odvetnica«, ki je bila očitno zelo pri srcu stranki Zares Gregorja Golobiča. »Zlorabe pri menedžerskih prevzemih pa bo najbolje odkrival tisti, ki sam svetuje pri njih,« je odločitev, da državnozborska komisija kot svetovalko angažira Neffatovo, komentiral poslanec Zares Lojze Posedel. No, že kmalu je bila pogodba preklicana, saj je Neffatova dejala, da so mediji podvomili o njeni strokovnosti. Med drugim je sodelovala pri prevzemu Jate Emone, svetovala pa je tudi v Istrabenzu, a, kot poudarja, pred Bavčarjevim prihodom.

...berite dalje...