Članek
Škrabčev Riko brez ustreznih referenc
Objavljeno Jul 17, 2015

Ni še jasno, kdo bo gradil akumulacijski bazen za HE Brežice. Državni revizorji še niso odločili o pritožbi novomeške družbe CGP, ki na razpisu ni bila izbrana.

Odločitve o revizijskem zahtevku novomeške družbe CGP, ki se je na državno revizijsko komisijo pritožila, ker v postopku javnega naročanja za gradnjo akumulacijskega bazena z visokovodnim razbremenilnikom za hidroelektrarno (HE) Brežice ni bila izbrana, pač pa je javno podjetje Infra posel dodelilo Riku Janeza Škrabca, še ni. »Predvidenega datuma izdaje odločitve vam v tem trenutkužal še ne moremo posredovati,« so za Reporter povedali v komisiji.

V CGP pravijo, da jim, potem ko jim je Infra zavrnila revizijski zahtevek, ni preostalo drugega, kot da pravico poiščejo pri državnih revizorjih. Zmotilo jih je predvsem to, da po izboru Rika niso imeli možnosti vpogleda v celotno razpisno dokumentacijo, predvsem v delu, ki se nanaša na referenco. V 13. točki objavljenega razpisa je namreč zahteva naročnika, da mora izvajalec predložiti dokaz, da je v zadnjih petih letih »kvalitetno in pravočasno izvedel dela (…), v okviru katerih se je izvajala gradnja HE ali pripadajočega akumulacijskega jezera«. Riko naj bi to referenco dobil pri gradnji HE Sv. Petka na reki Treska v Makedoniji, toda zaradi zamud pri gradnji in napak je investitor, makedonska družba Elem, 9. marca pri NLB unovčil 5,6 milijona evrov garancije.

»Od državne revizijske komisije pričakujemo, da bo v prvi fazi dovolila vpogled v dokumentacijo Rika, zlasti v njihove reference, saj jih je do sedaj po našem mnenju nezakonito prikrivala. Lahko zgolj špekuliramo, da zato, ker družba Riko nima ustreznih referenc, kar smo v postopku revizije tudi dokazovali, to zgolj potrjuje, da je Riko očitno iz nam neznanih razlogov vsekakor moral dobiti ta projekt. Težko je razumeti, kako lahko naročnik, ki razpolaga z javnim denarjem, posel zaupa družbi, ki je podoben posel izvedla katastrofalno slabo, investitor pa jim je celo unovčil bančno garancijo,« pravijo v CGP in pričakujejo, da bo konzorcij CGP, Kostak in RGP izbran kot izvajalec projekta.

Državni revizorji morajo o zahtevku odločiti in izdati sklep najpozneje v 15 delovnih dneh od prejema popolnega zahtevka in celotne dokumentacije. Rok se sicer lahko podaljša za 15 dni.