Članek
Rusi rešujejo Kučanove tajkune
Objavljeno Aug 16, 2015

Za Forum 21 je bil obisk ruskega predsednika Medvedjeva v Sloveniji izjemno pomemben - Rusi naj bi pomagali pri reševanju premoženja, ki bi ga Kučanovi direktorji zaradi dolgov utegnili izgubiti.

Tak primer je Slovenska industrija jekla (SIJ), ki jo je leta 2007 po družbi Koks kupila ruska družina Zubitski (lastnica Industrial Metalurgical Holdinga), ki je blizu Kremlju. Koks je nato prodal večinski delež družbi Dilon (prav tako pod nadzorom družine Zubitski), mediji pa so poročali, da je kupnina prišla iz Švice in da so v ozadju v resnici slovenski lastniki. Čeprav so pristojni organi takrat zatrdili, da bodo zadevo preiskali, se ni zgodilo nič. Samo Andrej Zubitski, član in predsednik nadzornega sveta SIJ, je medtem postal častni konzul Rusije, sedež konzulata je na Jesenicah, soglasje je dala vlada Alenke Bratušek.

Danes SIJ rešuje Kučanovega tajkuna Romana Glaserja, saj bo družina Zubitski do konca leta z najmanj 20 milijoni evrov dokapitalizirala Perutnino Ptuj. Štajerski tednik je bil tako navdušen, da jih je na svojem portalu pozdravil z naslovom v cirilici: Rusi, pozdravljeni na Ptuju. Seveda, Glaserju je tekla voda v grlo, po tistem, ko je šla Probanka v nadzorovano likvidacijo, je šlo z njim navzdol. S Probanko je bila Perutnina kadrovsko in lastniško zelo povezana, pravzaprav je bila šefinja banke Romana Pajenk (še ena ljubljenka Foruma 21, ki ji je Kučan pel hvalnice) Glaserjeva denarnica.

Tudi terjatve do ACH so prišle v roke Rusov: največjega ruskega hedge sklada (v njihovem imenu jih je kupila Bank of America Marrill Lynch), ki ga upravlja VR Capital. Ustanovitelj je Richard Deizt, bančnik, rojen v ZDA, ki pa deluje večinoma v Rusiji. Njegova strategija je, da odkupuje dolgove podjetij v težavah. Tudi prijateljsko. Nekateri pravijo, da Deizt ni povezan s Kremljen, kar naj bi dokazoval neuspešen nakup ruskega energetskega velikana Jukos, to sta preprečila ruska vlada in državni naftni velikan Rosneft, vendar so poznavalci ruskega trga prepričani,  da tako velik sklad ne bi mogel delovati brez blagoslova Kremlja, da je sklad v interesni sferi Putinovega gospodarsko-političnega konglomerata. V Sloveniji so po ciprski družbi Wiltan Enterprises kupili še Elan, Rusi naj bi bili tudi za nakupom terjatev do Adrie Airways (AA). Samo medklic. AA je firma, ki je veljala za udbovsko in katere zadnji direktor v prejšnjem režimu je bil Janez Kocijančič (1982–1993). Ko se je poslavljal, je imela takratna LB kar 20,9 milijarde takratnih tolarjev terjatev do AA (ob upoštevanju inflacije, življenjskega standarda in podobno, bi to danes znašalo nekaj 100 milijonov evrov), to smo s poosamosvojitveno sanacijo plačali davkoplačevalci.

Beri dalje...