Članek
AI se zgraža: Bogati Arabci niso sprejeli nobenega begunca
Objavljeno Sep 05, 2015

Več kot štiri milijone Sircev je pobegnilo pred vojno v svoji državi in teroristično samooklicano Islamsko državo, ki mori vsepoprek. Velika večina jih živi v prenatrpanih taboriščih v Tirčiji, Libanonu, Jordaniji, Egiptu in Iraku, medtem pa jih bogate arabske države, ki vse po vrsti spadajo med 50 najbogatejših držav na svetu, dosledno zavračajo.

"Podatki iz teh držav so preprosto nagnusni, ko gre za izkazovanja sočutja in deljeno odgovornost krize. To je sramota," je dejal vodja za pravice migrantov Elsayid Sherif Alija, poroča Daily Mail. Amnesty International trdi, da je obnašanje Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Katarja, Kuvajta in Bahrajna sramotno.

Tragična smrt triletnega Aylana Kurdija, ki je utonil, ko so begunci skušali doseči turško obalo, je v javnosti sprožila jezo. In čeprav je zgodba njegovega očeta, kot so ugotovili analitiki na nekaterih portalih, precej luknjičava (dvomijo, da je bil na ladji), je zbudila sočutje po celem svetu.

Medtem pa arabske države še vedno zavračajo begunce. Nobeden od 313.000 beguncev, ki so pobegnili iz nevarne države in ki so hoteli v bogate bližnje arabske države, ni dobil dovoljenja za vstop, poroča hrvaški INdex, ki se sklicuje na britanske medije.

„Bogate arabske države morajo razumeti da je skrajni čas, da spremenijo svojo politiko o nesprejetju beguncev iz Sirije. To je moralen, etični in odgovoren korak, ki ga je treba sprejeti," je dejal strokovnjak Sultan al-Qassemi.

Nobena od bogatih držav v Perzijskem zalivu še ni podpisala konvencijo o beguncih iz leta 1951, ki opredeljuje begunca kot osebo, ki beži iz države zaradi rase, vere ali narodnosti. Sirci se lahko sicer še vedno prijavijo, toda plačati morajo drago turistično vizo in dovoljenje za delo, vendar se tudi to zelo redko odobri, poročajo britanski mediji.

Beri dalje...