Članek
Norveški politiki bi begunce poslali k polarnim medvedom
Objavljeno Sep 15, 2015

Norveški politiki imajo »briljantno« idejo, kako rešiti težavo z begunci, ki prihajajo iz Bližnjega vzhoda. Naselili bi jih na Svalbardu, otočju v Arktičnem oceanu severno od celinske Evrope, približno na polovici poti med Norveško in Severnim polom. Tam sicer živi več polarnih medvedov kot ljudi, toda Norvežani so prepričani, da je njihov predlog »100-odstotno« pravi.

O ideji, da bi prebežnike naselili na Svalbardu, so se že pogovarjali z guvernerjem otočja. Prišleki bi se na otokih, kjer živi 2.600 ljudi in 3.000 polarnih medvedov, lahko zaposlili pri družbi Store Norske in postali rudarji. Težava je le, da je družba nedavno odpustila 150 delavcev, ker jih ne potrebuje, poroča britanski Independent.

Ideja se zdi sprejemljiva tudi stranki Zelenih. »Naredili bomo sprejemni center in si že izmislili kakšno delo,« je dejal Espen Klungseth Rotevatn, vodja norveških Zelenih, za lokalni časopis Vårt Land. »Evropa je zelo na udaru in naši etični standardi so pred veliko preizkušnjo,« je dodal.

Z idejo se strinjajo tudi pri Napredni stranki, ki se bori proti migrantom. Eden od članov je že maja dejal, da bi jih 10.000 poslali na otok, ampak samo zato, da bi migranti videli, da Norveška nima prostora, poroča Independent.

Beri dalje...