Članek
Kdo bo plačal škodo? Če migranti pokradejo pridelek, država ni odgovorna
Objavljeno Sep 24, 2015

Država morebitne škode, ki bi jo na poljih, v sadovnjakih in vrtovih povzročili begunci, ne bo povrnila. Policija pa pravi, da jih je treba takoj obvestiti, nikakor ne smemo sami poskušati zaščititi lastnine.

Številne raziskave in statistike po Evropi kažejo, da so priseljenci bolj nagnjeni k kaznivim dejanjem, kot je običajno nacionalno povprečje. To skrbi tudi nekatere kmete, ki so zaskrbljeni, da bi nenadzorovan tok beguncev skozi Slovenijo lahko povzročil škodo v njihovih sadovnjakih in na poljih. Eden od bralcev, ki živi ob Dravi v bližini meje s Hrvaško, se boji za svoj pridelek. Iz medijev je izvedel, da so ilegalni pribežniki na poti skozi Srbijo kradli pridelke in kmetom povzročali škodo. Takole nam je sporočil: »Ne vemo, kako naj pred begunci zaščitimo tisto, za kar smo celo leto garali. Lahko pomaga policija? Bo država povrnila škodo, ki bi jo nam povzročili begunci na poljih, v sadovnjakih, vinogradih, vrtovih? Vemo, da so lačni, ampak to je naša lastnina.« Piše še, da bi jim dali hrano, ne zdi se mu pa prav, da si kar sami postrežejo na njihovih poljih in v sadovnjakih, ne da bi kogarkoli kaj vprašali. »Kako naj jih preženemo?« se sprašuje.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so bili začudeni. Povedali so,  da v proračunu nimajo postavke, ki bi krila tako škodo. Ker bi šlo v takih primerih za kaznivo dejanje odsvojitve lastnine, je treba škodo prijaviti policiji. »Ministrstvo za kmetijstvo s tem nima prav nič,« še pravijo.

Na policiji priznajo, da so v preteklosti v primerih povečanih ilegalnih migracij obravnavali posamične primere tatvin in velikih tatvin (vlomov v stanovanjske hiše in vikende), v katerih so storilci odtujevali predvsem hrano in oblačila. »V primeru tatvin, na primer poljščin, gre za kaznivo dejanje tatvine, ki se preganja na predlog oškodovanca,« je za Reporter povedal Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostjo za področje kriminalitete, in dodal: »Če oškodovanec ugotovi, da osebe izvršujejo taka kazniva dejanja, naj o tem takoj obvesti  policijo.«

Beri dalje...