Članek
Množični pretepi migrantov v Nemčiji, Danska zaostruje kazensko zakonodajo
Objavljeno Oct 31, 2015

Prodajalka Anna obračunala z migrantskim roparjem – Večina migrantov, ki ni želela namestitve sredi gozda na Švedskem, se je pod grožnjo izgona vdala v usodo – Množični pretepi migrantov v Nemčiji – Znani norveški pisatelj pravi, da je proti-priseljeniška Napredna stranka »blagoslov« - Danska zaostruje kazensko zakonodajo za svoje državljane, ki so se šli boriti pod zastavo Islamske države

Nemški mediji poročajo o vse večjem nasilju v državi, v kateri so oblasti izjavile, da bodo letos sprejele več kot milijon migrantov. Südwest Presse poroča, da sta prosilca azila, stara 23 in 24 let, v ponedeljek v kraju Karlsruhe napadla 30-letno žensko. Odvlekla sta jo v grmovje in jo tepla, vendar je nekako poklicala pomoč. Migrantski napadalni par so kasneje aretirali.

V Hamburgu sta dva nasilna najstniška migranta, stara 16 in 17 let, napadla dva varnostnika, od katerih je eden bil lažje poškodovan. Istega dne je 14-letni migrant v enem izmed nastanitvenih centrov prav tako napadel varnostnike. No, ta ni imel sreče, saj varnostniki niso mirno gledali napadalnega tujca. Premikastili so ga, čeprav je bil migrant oborožen s pokrovom toaletne školjke in anteno, poroča Welt.

Drugod se migranti obdelujejo med seboj. V mestu Neu-Ulm na Bavarskem je nek učitelj organiziral nogometno tekmo med učenci šole in prosilci za azil. Tekma je hitro prerasla v nasilje. »Domačini« je niso izvali, ampak je množični pretep sprožila menjava v ekipi azilantov. Trener »gostov« je namreč opravil menjavo: zamenjal je nekega Afričana s Sirijcem, zato so se migranti med seboj sprli in stepli. Portal Bayerish Schwaben Aktuell navaja, da je 23-etni migrant končal s poškodbo glave v bolnici.

Poročila o množičnih pretepih prihajajo tudi iz Duisburga. Po pisanju portala Rheinischen Post je morala policija uporabiti solzivec, ker sta dva migranta pregloboko pogledala v kozarec. Spet drug pretep je bil v Bad Aiblingu na Bavarskem, kjer je Senegalec (se pravi iz države, kjer ni ne duha ne sluha o vojni, pa se predstavlja kot begunec) moral poiskati zdravniško pomoč, potem ko se je stepel s sodržavljanom. Portal Rosenheim24 ne navaja, kaj je bil razlog za pretep.

Medtem je prodajalka, ki jo finska javnost pozna pod imenom Anna, postala nacionalna junakinja. V trgovini v mestu Böle, nedaleč od Helsinkov, je že drugič pregnala migrante, ki so kradli, njen delodajalec pa je na spletu objavil posnetke. Tako je poleti junaška Anna s solzivcem pregnala migranta, ki sta poskušala po trgovini krasti. Pred kratkim pa je obračunala z migrantom, ki je po posnetkusodeč  iz Afrike. Na kratkem filmu se vidi, kako lopov poskuša priti iz trgovine s pločevinkami piva in pizzo. Seveda, brez da bi plačal. Toda pogumna Anna je skočila za njim, ga prijela in stresla, da se je črnec opotekel iz trgovine. Lastnik trgovine Saku Kytölä je dejal, da se mu ne zdi prav, da se take kraje obravnava kot manjše prekrške in se nepridiprave samo finančno kaznuje.

Medtem so se migranti, ki niso hoteli z avtobusa v mestu Lima na Švedskem, saj se niso strinjali, da bi jih namestili v čudovite gozdne letoviščne hiše, končno sprijaznili z usodo. Kot poroča švedska izdaja portala Local, so jih v četrtek uradniki migracijskega urada vendarle prepričali, da nimajo drugih možnosti in jim zagrozili na edini pravi način – spokati bi morali nazaj, od koder so prišli. Kljub temu so spet jamrali. Ahmad Assas je za tiskovno agencijo TT povedal, da se boji teme, v gozdu pa ni trgovin, ne lekarne, ni zdravstvene oskrbe. Očitno si torej migranti svoje begunstvo predstavljajo kot shoping. Še vedno pa ni jasno, kaj bo z dvema sirskima družinama, ki še vedno spita na avtobusu in zavračata možnost, da bi prebivali v počitniškem parku.

Norveški pisatelj Karl Ove Knausgård je dejal, da je proti-priseljeniška Napredna stranka (FrP) »blagoslov« za politiko, ki mora spregovoriti tudi o tem neprijetnem vprašanju. Knausgård, ki je živel na Švedskem, je dejal, da so posledice multikulturnosti uničujoče, saj povzročajo getoizacijo. Za primer tako razdeljenega mesta je dal Stockholm, poroča norveška izdaja portala Local. Srednji in zgornji razred belcev živi v središču, migranti so v predmestju. In ta srednji razred je jezen, če kdo izraža svoj desničarski pogled na priseljevanje. Pisatelj se sprašuje, kako lahko sploh kaj takega govorijo, ko pa z migranti sploh stika nimajo.

Beri dalje...