Članek
Za muslimane v zaporih posebna hrana
Objavljeno Nov 01, 2015

V zaporih je za muslimane odlično poskrbljeno, saj so deležni posebne prehrane. V uradu uprave za izvrševanje kazenskih sankcij pa zavračajo navedbe, da zapornikom s sladkorno boleznijo ne omogočajo diabetične prehrane.

V uredništvo smo prejeli informacijo, da imajo v slovenskih zaporih muslimani poseben status, ker naj bi se jim v vsem ugodilo, predvsem glede njihove prehrane, saj recimo zavračajo svinjino. Po drugi strani pa se zaporniku Radu Staniču, predsedniku radovljiškega društva CZPNN (Civilno združenje za pravičnost, napredek in nadzor), ki se že dolga leta bori proti pravosodnim krivicam, onemogoča dostop do dietne hrane, čeprav je sladkorni bolnik.

V generalnem uradu uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) so nam potrdili, da muslimanom omogočajo posebno hrano. »Obsojenci v zaporu dobivajo hrano, ki zadošča za ohranitev njihovega zdravja in popolne telesne sposobnosti. Obsojencem, ki ne jedo nekatere hrane iz verskih in drugih razlogov (vegetarijanci), se v skladu z možnostjo zavoda zagotovi ustrezna prehrana. Bolni obsojenci dobivajo hrano po navodilih zdravnika. Zavod mora obsojencem dietno hrano, ki jo predpiše zdravnik. Zdravnik ugotavlja in nadzira, ali je hrana pripravljena v skladu z njegovimi navodili,« pravijo v URSIKS.

O Radu Staniču pa: »Imenovanemu obsojencu je zagotovljena ustrezna prehrana, saj mu je v skladu z navodili zdravnika omogočeno diabetično prehranjevanje.« Zato uprava zavrača navedbe o nehumani obravnavi obsojenca, ki so bile objavljene na portalu publishwall. »Ni res, da imenovanemu obsojencu, ki zaporno kazen prestaja v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper, Oddelek Nova Gorica, ne bi zagotavljali ustrezne prehrane, saj mu je v skladu z navodili zdravnika omogočena diabetična prehrana, v zavodu ima tudi ustrezno zdravstveno oskrbo. Obsojenec vse obroke hrane zaužije, zato zavračamo navedbe o domnevni gladovni stavki,« še navajajo v URSIKS. Kot pravijo, da bi Staniča premestili na odprti oddelek s svobodnejšim režimom, če bi utemeljeno pričakovali, da zapornik tega ne bi zlorabil. »To pa v konkretnem primeru ni izpolnjeno. Imenovani se je prestajanju zaporne kazni namreč izogibal, zato je bil v zapor priveden,« sklenejo v uradu za izvrševanje kazenskih sankcij.