Članek
Migranti zavrnili, da bi delali v BMW. Skoraj vsi živijo od socialne pomoči.
Objavljeno Nov 04, 2015

Nemški BMW je med zagonom novega logističnega centra od 2.000 delovnih mest 20 mest rezerviral za begunce oziroma migrante. Pričakovali so precejšen naval, na koncu so bili razočarani – od julija do konca oktobra niso našli niti enega kandidata med migranti, ki bi bil pripravljen delati in imel potrebno znanje.

Dogaja se pričakovano. Večina migrantov, ki prihaja v Evropo, novinarjem ob poti razlaga, da so inženirji, modni oblikovalci, zdravniki, fiziki, malodane Nobelovi nagrajenci, ki bodo gospodarstvo Nemčije, kamor je namenjena večina, pognali v višave. No, resnica je seveda drugačna. Večina je brez kakršnihkoli delovnih kvalifikacij, zavrača delo, čeprav razlagajo, da želijo boljše življenje in delati karkoli. Kakšni delomrzneži so migranti, so spoznali pri nemški prestižni avtomobilski znamki BMW.

Župan Dingolfinga Heinrich Trapp je v intervjuju za bavarski radio povedal, da so skupaj z BMW organizirali akcijo, da bi v novem logističnem centru dobili delo tudi migranti, ki bi se tako integrirali v skupnost. Bili so razočarani, da za delo pri enem najbolj zaželenih delodajalcev v Nemčiji med migranti ni bilo zanimanja. »Volja, da bi v Nemčiji uspeli, je med migranti zelo, zelo majhna, še posebej med odraslimi. Njihovo sodelovanje na tečajih nemškega jezika je zelo frustrirajoča izkušnja, še posebej za prostovoljce,« je dejal Trapp. Skoraj vsi migranti živijo od socialne pomoči.

Beri dalje...