Članek
»Visoko izobraženi« migranti v EU s ponarejenimi diplomami
Objavljeno Nov 05, 2015

Ker je v Siriji vojna, študirati pa nisem mogel, sem menil, da ni nič narobe, če kupim ponarejeno diplomo pravne fakultete in se odpravim v Evropo - Nekako tako se je novinarjem Al Jazeere opravičeval Mohammed, mladenič iz Alepa, sirskega mesta, ki je pod nadzorom opozicijskih sil, ki se borijo proti Asadovem režimu.

Včeraj smo poročali, kako je ugledna nemška avtomobilska tovarna BMW ponudilazaposlitev 20 migrantom, ki pa so delo zavrnili, saj nihče ni bil pripravljen delati oziroma niso imeli ustreznih kvalifikacij. Kar je bilo čudno, saj nas medijski mainstream vsak dan strelja z zgodbami, kako si migranti želijo delati, sami preživljati in da je večina visoko izobraženih. No, resnica je, da je nemški zvezni zavod za zaposlovanje v svoji študiji ugotovil, da 81 odstotkov migrantov nima nikakršnih poklicnih sposobnosti ali kvalifikacij. Ni problem, saj so drugi inženirji, astrofiziki, doktorji znanosti, vrhunski pravniki, elitni zdravniki. Ni da ni. Vendar zdaj kaže, da imajo visoko izobraženi lahko ponarejene diplome.

Mohamed je muslimanski televiziji Al Jazeera razložil, kako zaradi vojne ni mogel uresničiti svojih sanj, zato se je odločil, da pred potjo v Evropo, to obljubljeno deželo, kupi lažno diplomo. »V treh dneh sem dobil diplomo pravne fakultete, in to za 350 dolarjev. Popolnoma je enaka originalni diplomi in nemogoče je opaziti kakršnokoli razliko, zaradi katere bi lahko kdo podvomil, da je govora o ponaredku,« je povedal Mohamed. Zaveda se sicer, da ne ravna prav, ampak diploma mu bo v prihodnosti omogočila boljše življenje.

Novinarji so obiskali tudi Abu Faiza, ki slovi kot eden najbolj spretnih ponarejevalcev. Pohvalil se je, da njegovih ponaredkov ni mogoče ločiti od originalov, dobi lahko celo uraden pečat. Ponareja diplome za vse poklice, na vratih njegovega urada in uradov drugih plagiatorjev pa so javno napisane storitve: izdajanje fakultetnih diplom, rojstnih listov, pa tudi potnih listov in osebnih izkaznic. 

Beri dalje...