Članek
Čehi znajo z migranti: tri mesece v zapor, nato deportacija
Objavljeno Nov 12, 2015

V pripornem migrantskem centru Drahonice, ki leži 90 kilometrov zahodno od Prage, je 44 od 144 migrantov v torek začelo z gladovno stavko - Menijo, da so predolgo v priporu, bojijo se tudi, da jih bodo Čehi deportirali v matične države - »Bolje smrt kot deportacija,« izsiljujejo, kar pa Čehov ne gane preveč - Dosledno izvajajo zakone in tako kažejo, da ohranjajo suverenost na svojem ozemlju.

Češke oblasti menijo, da morajo zakoni veljati za vse enako, tudi za migrante. Še posebej zato, ker izkušnje kažejo, da jih večina laže o državi izvora in tudi o svoji pravi identiteti. Višegrajska država dosledno izvaja svoje zakone, hkrati pa se drži tudi pravil o ravnanju z begunci. Kdor pride na ozemlje Češke in prosi za azil, ga registrirajo kot prosilca za azil in postopajo v skladu z mednarodnimi dogovori.

Kdor pa od migrantov meni, da se lahko brez dokumentov prosto sprehaja po deželi vojaka Švejka, se je seveda zmotil. Storil je pač kaznivo dejanje ilegalnega vstopa v državo, zato gre za 90 dni v zapor oziroma pripor. Po prestani kazni sledi deportacija, vendar so se Čehi do zdaj izkazali za humane in so jih po dogovoru spustili v Nemčijo. To seveda ni všeč raznim humanitarnim organizacijam, ki menijo, da Češka ravna z migranti nečloveško, čeprav samo dosledno izvaja svoje zakone.

Po pisanju portalov Novinky in Tyden je v torek 44 pripornikov začelo z gladovno stavko, napadli so celo varnostnika. Menijo, da je tri mesece pripora preveč, hkrati pa se bojijo, da jih bodo deportirali v matične države, še posebej zdaj, ko Nemčija zaostruje politiko do migrantov. Prek prostovoljcev so javnosti sporočili, da rajši umrejo, kot da so deportirani. »V zaporu nas obravnavajo, kot da smo pošasti,«toži eden od migrantov. Vendar se češke oblasti za to ne zmenijo kaj dosti, čeprav jih je kritiziral tudi visoki komisar ZN za begunce. Očitno niti migranti niti ZN ne razumejo, da migrant, še posebej če ne zaprosi za azil, ne sme početi, kar ga je volja, še najmanj se prosto in brez dokumentov sprehajati po ozemlju suverene države.

Beri dalje...