Članek
Svojcih padlih osamosvojiteljev: Nočemo več rdeče zvezde
Objavljeno Nov 13, 2015
»Na slovesnostih padlim v vojni za Slovenijo ne želimo več videti rdeče zvezde,« pravi Martina Albreht, sestra padlega v osamosvojitveni vojni. Njihovi svojci so se leta 1991 borili ravno proti totalitarnemu komunističnemu režimu, padli so v boju za demokracijo in osamosvojitev Slovenije, zdaj pa na srečanjih v njihov spomin vse bolj prihaja v ospredje rdeča zvezda, ta zločinski simbol.

Albrehtova je bila konec oktobra na slovesnosti ob dnevu mrtvih na ljubljanskih Žalah ob spominskem obeležju padlim v vojni za Slovenijo 1991. Tam sta bila ljubljanski župan Zoran Janković, ki je na Žalah govoril tudi v spominskem parku padlih borcev in talcev, in Janez Stanovnik. Ljubljanski župan, ki je nekoč dejal, da v Ljubljani, dokler bo on župan, ne bo dovolil, da bi postavljali spomenike domobranskim organizacijam, je celo položil venec. Albrehtovi je vsega dovolj, tudi obnašanja Jankovića in Stanovnika.

Svojci se skušajo organizirati, pripravljajo protestno pismo, ki ga bodo poslali predsedniku republike, vladi, ministrstvom, ki so položila vence pred obeležjem padlim za Slovenijo, in Mestni občini Ljubljana. Jasno bodo povedali, da jih ne bo nikoli več na takih slovesnostih, če bo tam samo dišalo po rdeči zvezdi. »Ta simbol tam nima kaj početi,« je odločna Albrehtova. Napovedala je tudi podpisovanje peticije.

Beri dalje...