Članek
Višje sodišče zavrnilo Janšo: »Čeprav je ploskal, to še ne pomeni, da je očitno vnet podpornik Janko
Objavljeno Nov 13, 2015

»Če nekomu ploskaš in se navdušuješ nad njim, to še ne pomeni, da si njegov podpornik,« je samo ena od cvetk v obrazložitvi višjega sodnika Antona Panjana, ki je odločil, da zavrne zahtevo Janeza Janše in njegovega odvetnika Francija Matoza, da se iz zadeve Patria izločijo višji sodniki Milan Štrukelj, Silvana Vrabac Arifin in Mateja Lužovec, ker naj bi bili pristranski.

Predsednik SDS Janez Janša se je septembra prek svojega odvetnika Francija Matoza pritožil na sklep ljubljanskega okrajnega sodišča, da je zadeva Patria zastarala. Menil je, da okrajno sodišče ni upoštevalo vsebine odločbe ustavnega sodišča, ki je ugotovilo bistvene kršitve ustave. Pritožil se je tudi na sestavo senata, ki je identična tisti, ki je potrdila prvostopenjsko sodbo sodnice Barbare Klajnšek v zadevi Patria, ki jo je ustavno sodišče razveljavilo. Vendar je zdaj Panjan pritožbo zavrnil.

Spomnimo. V zadevi Patria smo v Reporterju razkril novo okoliščino, ki zbuja dvom o nepristranskosti sodišča. Zainal Arifin, mož sodnice Silvane Vrebac Arifin, članice senata višjega sodišča, ki odloča o pritožbi Janše zoper obsodbo, je na Jankovićevem shodu oktobra 2011 stal na podiju tik ob Jankoviću in mu pred zbrano množico navdušeno ploskal, ko je razglasil, da bo šel s svojo stranko na državne volitve in skušal postati premier.

Beri dalje...