Članek
Prebivalce Bežigrada skrbi džamija
Objavljeno Nov 25, 2015

Nedžad Grabus, slovenski mufti, pravi, da že tri mesece skrbno sledi nekaterim medijem, ki širijo sovraštvo do islama. Kaj naj bi to pomenilo?

Okoliški prebivalci, ki živijo v bližini območja, kjer muslimani na 11.000 kvadratnih metrih gradijo džamijo oziroma Islamski verski in kulturni center (IVKC), so zaskrbljeni. Gospa, ki nas je poklicala (ime hranimo na uredništvu), je dejala, da se jim sploh sanja ne, kakšen prometni režim bodo imeli, potem ko bo džamija zgrajena. Že zdaj so zaradi gradnje Ulica Bežigrad, Parmova in Livarska ulica zelo obremenjene, poleg tega je na tem območju Bežigrada več slepih ulic, vse to pa že zdaj otežuje dostop vozilom za intervencijo. »Mi smo že zdaj odrezani od sveta, k nam niti požarni avto ne more priti,« pravi Bežigrajčanka, staroselka na tem območju.

Po sedanjih načrtih naj bi bila glavna dovozna cesta iz džamije na Parmovo (in v obratni smeri) v križišču z Livarsko. Ali to drži in kakšen bo prometni režim čez dve leti, ko se bodo muslimani gomilili proti džamiji, ni jasno niti snovalcem Mestne občine Ljubljana. Časnik Delo so odpravili, da dokončna odločitev o prometni ureditvi pač še ni sprejeta in da bodo vsi obveščeni pravočasno. To je seveda zelo ignorantski odnos do Ljubljančanov, še posebej do avtohtonih prebivalcev tega dela Bežigrada, v katerem zdaj raste tujek, ki sem ne spada. »Ko bo zgrajena, bom namesto Bellevueja oziroma hriba nad Tivolijem gledala neko budalo, kako z minareta nekaj prepeva,« je povedala gospa.

Vendar to še ni vse. Poleg prometa jo skrbi tudi varnost. Ko je namreč videla načrte za džamijo, ji je bilo takoj jasno, zakaj si želijo, da bi stala tam. »V neposredni bližini sta dve progi: ena gre proti Italiji, druga proti Gorenjski oziroma Italiji. Če se kaj zgodi in se s tem prekine pot, ostane samo še železnica proti Litiji. Gre za eno najbolj izpostavljenih prometnih strateških točk, poleg tega je malo stran bencinski servis. Je zdaj jasno, o čem govorim?« je menila Bežigrajčanka in se vprašala: »Bomo tam imeli ves čas policijo, ki bo pazila, da ne bo kdo podstavil bombe? Džamijo se na tako mesto pač ne postavi.«

Beri dalje...