Članek
JAVNI POZIV VLADI IN POSLANCEM
Objavljeno Nov 05, 2019

CIVILNA INICIATIVA

ZA UPOKOJENCE

E-mail: upokojenci@hotmail.com

Datum, 27.10.2019

JAVNI POZIV VLADI IN POSLANCEM

Civilna iniciativa za upokojence se v zvezi s spremembo pokojninske zakonodaje obračamo z javnim pozivom vsem poslancem in vladi (v nadaljnjem besedilu: politiki) Republike Slovenije.

V državnem zboru od petka 25.10.2019 dalje poteka razprava o spremembah pokojninske zakonodaje, ki sicer prinaša nekaj pozitivnih novosti, v resnici pa ne rešuje bistvenih problemov upokojencev in pokojnin. Zato ponavljamo že večkrat izrečene naše zahteve, katerih rešitev bi odpravile večino problemov upokojencev:

1. Zahtevamo, da politika prizna svoj dolg do upokojencev v višini 7,2 odstotka, ki bo tudi po izredni letošnji uskladitvi za 1,5 odstotka, še vedno znašal 5,7 odstotka. Ta dolg je nastal zaradi kriznih varčevalnih ukrepov in neustreznega usklajevanja pokojnin v zadnjih desetih letih.

Zahtevamo, da politika sprejme jasne zaveze, kako in v kakšnem roku namerava vrniti upokojencem kar jim pripada. V nobenem primeru pa ne pristajamo, da je ta rok daljši od enega leta!

2. Zahtevamo, da se v bodoče pokojnine usklajujejo z rastjo neto plač in ne več bruto plač.

Zadnja leta je namreč prisoten trend zmanjševanja prispevkov in davkov od plač, kar je po svoje v redu, vendar pa pri tem nastajajo nova nesorazmerja, ker s tem rastejo neto plače, usklajevanje pokojnin pa temelji na bruto plačah. Zato se še nadalje odpirajo škarje med povprečno pokojnino in neto plačo, v škodo pokojnin. Že sedaj povprečna pokojnina predstavlja zgolj 57 odstotkov povprečne neto plače, z nadaljevanjem tega trenda pa se bo to razmerje še poslabšalo. Za primerjavo naj povemo, da je v Avstriji, ki ima z nami najbolj primerljiv pokojninski sistem, to razmerje pokojnin 80 odstotkov neto plače.

3. Zahtevamo, da se delež pokojnin v BDP vzdržno uravnoteži s primerljivimi državami. V Sloveniji je ta delež zgolj 9,8 odstotka, v EU 12,6 odstotka, v Avstriji pa 14,5 odstotka. Iz teh primerjav se vidi, da je v Avstriji delež pokojnin v BDP kar 48 odstotkov večji kot v Sloveniji. Zato lahko sklepamo, da ne gre za nevzdržnost našega pokojninskega sistema, temveč za nevzdržnost delitve BDP.

4. Zahtevamo, da se odmerni odstotek za moške, ki so bili upokojeni po 1.1.2013, od sedanjih 57,25 odstotka, uskladi na 63,5 odstotkov tudi za vse obstoječe upokojence, sicer bo prišlo do novih krivic.

5. Letni dodatek (regres) upokojencev se mora v bodoče izplačevati v skladu s sistemskim zakonom ZPIZ-2. Ta predvideva izplačilo v dveh razredih, in z majsko pokojnino, ko je turistična predsezona, kar bo blagodejno vplivalo na turistično dejavnost in upokojence, ki bodo koristili nižje predsezonske cene.

Politiko s tem pozivom ponovno opozarjamo, da pri upokojencih vlada skrajno nejevoljno vzdušje, in smo resnično naveličani dolgoletnega čakanja, ko bomo tudi mi deležni pravic, ki nam jih zagotavlja zakon. Upokojenci ne zahtevamo več kot nam pripada, zahtevamo samo tisto, kar nam pripada po zakonu. Zato, spoštovani poslanci in vlada, držite se zakonov, ki ste jih sami sprejeli, in upoštevajte naše zahteve pri novelacijah pokojninske zakonodaje.

Civilna iniciativa

ZA UPOKOJENCE

Kajtimir Kunc