Članek
LMŠ na okrogli mizi o enakosti spolov

Mag. Katja Damij se je v petek, 1. marca 2019, imenu Liste Marjana Šarca udeležila okrogle mize o enakosti spolov v organizaciji Inštituta za proučevanje enakosti spolov in Inštituta za politični marketing.

Objavljeno Mar 04, 2019

Enakost spolov, ki vključuje tako enakopravnost kot enakovrednost spolov, pomeni enak dostop in enake možnosti za vse spole. LMŠ predlaga številne spodbujevalne ukrepe, kot so (začasna) uvedba spolnih kvot v gospodarstvu, aktivno očetovstvo in delitev dopusta, nevtralno in transparentno zaposlovanje z nevtralnimi komisijami, objava višine plač, uvedbo certifikatov za enakost spolov in poudarja  izjemen pomen osveščanja in izobraževanja s ciljem razbijanja predsodkov, lažjega usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja in postavljanja novih vzorov (delitev skrbi za družino med oba spola). Mag. Katja Damij je poudarila, da bodo z novimi vlogami, ki presegajo privzgojene stereotipe, pridobili vsi spoli, ter opozorila na pereč problem (skritega) nasilja v družini, ki je pomembno naslavlja istanbulska konvencija. Ekonomska neodvisnost je temelj vseh ostalih neodvisnosti. Implementacija spodbujevalnih ukrepov pomeni tudi zmanjšanje razlik v plačah, pokojninah in premoženju.  


LMŠ, ki ima žensko podpredsednico in veliko ženski v svojih vrstah, je velika zagovornica in promotorica enakosti spolov, za ALDE je enakost spolov prav tako aksiom in veliko dela na tem. Mag. Katja Damij je izpostavila pomen medstrankarskega in meddržavnega povezovanja ter kot dobro prakso omenila Klub parlamentark. Mag. Katja Damij se je zavzela za več tovrstnih koristnih dogodkov in drugih promotivnih akcij s ciljema ustvarjanja vzorov in izmenjavo dobrih praks.

Prvlačna je plača evropskega poslanca.Lov je odprt. Sedaj bomo verjetno brali same puhle obljube in samopromocije kanditatov.