Članek

Komentar v Večeru

Enakopravnost spolov: Od študentskih klopi do smrti – na koncu 100-odstotno revnejše

Razprava o enakopravnosti spolov v luči majskih evropskih volitev in prihajajočega dneva žena.

Objavljeno Mar 05, 2019

"Spomnim se prvega letnika fakultete," je dejala magistrica informacijsko-upravljavskih znanosti in inženirka računalništva Katja Damij. "Profesor je pred celo predavalnico dejal, zakaj ne gremo študentke raje domov kuhat. V predavalnici je zavladala grobna tišina. Zdelo se mi je nesprejemljivo – da to ne le misli, ampak si upa celo izreči. Danes se mi zdi nesprejemljivo, da ni tedaj nihče nič rekel," je političarka spomnila na vztrajajoče predsodke in vlogo, ki jo v družbi še vedno igrajo stereotipi. "Z enakopravnostjo pridobimo vsi. Žrtve stereotipov pa so tudi moški," je opozorila mestna svetnica LMŠ v Ljubljani. O pomenu izobraževalnega sistema pri preseganju družbeno pogojenih vlog je na razpravi o enakopravnosti spolov spregovorila tudi okoljevarstvenica Urška Zgojznik, nosilka liste za evropske volitve Povežimo se, s katero skupaj nastopajo med drugim Lista kolesarjev in pešcev, slovenski Pirati in zavod Up. Ana Štromajer iz Levice pa je poudarila nujnost zagotavljanja širšega sistema javnih služb, od šolstva in zdravstva do skrbstvenih storitev, ki so dostopne vsem in imajo za cilj emancipirano posameznico ali posameznika.

Na statistične podatke, ki kažejo, da so danes ženske v povprečju višje izobražene, a zaslužijo manj in imajo manj premoženja kot moški, je spomnila Katja Damij. Pojasnila je, da podpira tako nevtralne prijave na delovna mesta – ki ne razkrivajo imena, starosti ali spola osebe, ki se prijavlja – kot javno objavo plač za posamezno funkcijo in dejanske prejemke tako moških kot žensk, ki to mesto zasedajo.

vir in nadaljevanje v spletnem Večer-u

povezava

Kje pa je pilot? V življenju moraš imeti nedosegljive cilje: https://www.24ur.com/novice/slovenija/slovenska-pilotka-orala-ledino.html

Za začetek ustvarite podjetnice strogo ženske kolektive (moške že poznamo) ter jih plačajte za začetek 5% več kot bi moškim. Uspeh nebo vprašljiv!

Logika! Če imaš nedosegljive cilje jih nikoli ne dosežeš,ker so NEDOSEGLJIVI. Plehko in nerazumljivo nakladanje.

Nedosegljiv cilj v politiki je- postati samokritičen.Lp :)*

Eno samo nakladanje in nepoznavanje spolov.Zakaj so ženske bolj izobražene? Zato, ker deklice prej dozorijo.V bistvu je izobraževalni sistem napačno strukturiran,ni prilagodljiv obema spoloma enako.V Sloveniji so ženske učiteljice,sodnice, med naravoslovnimi znanostmi jih je zelo malo.Moški ima več realiziranega uma ženska akumuliranega.Koncentracija uma za določeno delo je pri moških večja,ker ženska lahko misli 10 stvari hkrati.Vzgoja moški -ženska je že v štartu napačna,ker ne upošteva specifičnosti obeh spolov. Povedal sem že,da bomo poslušali plehko nakladanje kandidatov za EU parlament in Slovenije.

Normalno,da je zapis demagogija APMMB2 2#.Gospa je imela firmo Poslovno svetovanje in skoraj neverjetno je,da sama sebi ni zmogla pomagati.Gospa je kot rojena za nesposobno slovensko političarko.Lp :)*

Tudi pri nas smo imeli visoko izobražene ženske. Očitno zaradi kvote....