Članek

Ko gledajo samo številke

Bilanca je kot koža

Sprememba stečajne zakonodaje in uvedba plačilne discipline! V Avstriji skoraj ni neplačnikov.... Ne razumem, zakaj bi dolžnik po koncu stečaja bil čist, mi, ki pa, ki smo z njim poslovali, pa moramo prevzeti njegova finančna bremena.

Objavljeno Mar 06, 2019

So vam zavrnili odobritev kredita? Sodelovanje na razpisu? So gledali samo bilanco, brez da bi poznali vašo zgodbo? 

Morda se je tudi vam zgodilo, da so vas ogoljufali, da vam niso plačali dogovorjenega? Tudi meni. Podjetje, s katerim smo sodelovali, je proti pričakovanjem in brez obvestila šlo v stečaj, na nas pa prevalilo veliko finančno breme. 

Veliko podjetnikov je uničila stečajna zakonodaja, ki je polna anomalij, včasih plačilo davka po fakturirani realizaciji in ogromno plačilna nedisciplina. 

Rešitev? Seveda sprememba stečajne zakonodaje in uvedba plačilne discipline! (Fakturirana realizacija je rešena.) V Avstriji skoraj ni neplačnikov.... Ne razumem, zakaj bi dolžnik po koncu stečaja bil čist, mi, ki pa, ki smo z njim poslovali, pa moramo prevzeti njegova finančna bremena. Kdor je kaj dolžen, naj vrne.

Kaj pa vaša rešitev? Predlagam vam to, kar sem naredila jaz:

- ostala sem optimistična in gledala naprej, 

- nadaljevala sem s poslovanjem in gledala samo naprej - če pa me kdaj kdo vpraša po postavkah v bilancah, rečem: "Bilanca je kot koža. Če nas udarijo, lahko dobimo modrico, poškodbo, morda ostane brazgotina za zmeraj, ampak smo bogatejši za novo izkušnjo in novo znanje." 

- etično poslovanje in poštenost postavljam kot najvišji standard. Mirno in sproščeno poslujem, ker nimam neplačane dohodnine, prispevkov, DDV-ja, drugih davkovnimam blokiranih bančnih računov (iste račune imam od ustavitve, deset - dvajset let) ali izdanih menic.

In - precej bolj previdna sem pri naložbah in (skoraj že) odporna na prevarante. Rezultat? Zaupanje in spoštovanje v svojem krogu. Pa dober občutek tudi, ko te pokličejo, da bi poslovali s tabo in da so ti denar že kar nakazali. Pa tudi, da ti banka samoiniciativno ponuja denar.

Nekatera podjetja, ki poslujejo dolgo časa, so prava zakladnica znanja in poslovnih izkušenj. Doživeli so spremembe zakonov, davkov, tehnologije, da o hitrih spremembah poslovnih modelov niti ne govorim.

Bilanca je kot koža, podjetje je kot telo.

Dejstva? Dejstva:

  • vsako leto plačam dohodnino, nikoli nisem bila davčni dolžnik,
  • nimam nobenega blokiranega bančnega račina,
  • nobeno podjetje, v katerem (so-)delujem, nima blokiranega bančnega računa,
  • nobeno podjetje, v katerem (so-)delujem, ni davčni dolžnik, ni dolžno prispevkov, DDV-ja
  • podjetja imajo jasne, slovenske lastnike, oddane bilance, urejeno dokumentacijo,
  • skoraj vso delovno obdobje sem samostojna, na trgu, 
  • delovala sem in še delujem v različnih projektih, z različnimi ekipami. Običajno smo za nov projekt odprli novo podjetje in ga po preteku zaprli. Včasih smo podjetje pustili odprto še nekaj let po zaključku projekta, da so se zaključili vsi poslovni dogodki - tako so odprta podjetja, ki imajo majhen promet, vendar poslujejo regularno, imajo plačane vse zapadle obveznosti in oddano vso dokumentacijo,  
  • podjetje TAD d.o.o. sega v leto 1994 in normalno posluje še danes, na bančnem računu ima konkreten znesek,
  • podjetje Pravo zavarovanje d.o.o. je bilo ustanovljeno 2009 za zavarovalno zastopanje, ker je po zakonu izključna dejavnost, prav tako normalno posluje še danes,
  • Zavod TADIZ je bil ustanovljen 2013 in zaprt pri 2017, oboje pri notarju, nikoli blokiran,
  • Lartis je bil ustanovljen 2017 za projekt, ki je še v iniciativni fazi, nikoli blokiran,
  • Zavod Auresco je bil ustanovljen 2014, z delovanjem je pričel 2015. Iz zavoda Auresco sem izstopila 2017. Takrat je imel lepo stanje na računu, profesionalno zunanje računovodstvo in nobenih dolgov, kreditov, blokad. Po mojem izstopu nisem imela z zavodom skoraj nobenih stikov in zanesljivo nobenega vpliva. V času mojega sodelovanja (in še dve leti potem) zavod ni imel blokiranega računa in je imel dober promet. V 2019 pa je zavod (zaradi nepričakovane davčne odločbe z visokim zneskom) doletela blokada računa - kar je dve leti po tem, ko mene ni bilo več zraven,
  • podjetnica sem več kot dvajset let in če sem v teh dvajsetih letih bila aktivna v nekaj podjetjih in projektih, to res ni nič nenavadnega.

Potrdila o plačanih davčnih obveznostih: 

Potrdilo o stanju mojega osebnega transkakcijskega računa

							  

Dragi moji, v rokah imam pisni dokaz, čigava ideja je bil tudi lahko medijski spin. Dolgo mi namreč ni bilo jasno, kako lahko nekoga, ki ima na računu 100.000€+ (in plačane vse davke in vse zapadle obveznosti ter nobenega blokiranega računa), proglasijo za davčnega dolžnika. Gre za osebo, ki je pisno nagovarjala, naj pošlje mail o meni novinarju.

Dragi moji, hvala za klice in pisne izraze podpore, še vedno bom veliko v Sloveniji. Še to: ugibanja o morebitnem davčnem dolgu so popolnoma neosnovana. Davčni dolžniki, blokirani bančni računi in podobno so v Sloveniji javno objavljeni na spletu (AJPES, FURS) in jih lahko vsak preveri. Izjavljam, da - ne osebno ne poslovno - nisem davčna dolžnica, nisem v stečaju (nikoli nisem bila v stečaju) in nimam nobenega blokiranega bančnega računa. Običajno nisem negativna, ampak dovolite mi pripombo: nekateri pač mislijo, da vejo vse o vsem, na srečo pa so v veliki manjšini... Slovenija ima ogromne potenciale, dajmo se ukvarjati s tem, za konstruktivne je dela ogromno.

P

Gospa Katja, imate prav! Tudi glede plačilne discipline - kakšna država je to, da mi ne plačajo? Država je sama glavni neplačnik, zato pa nima interesa tega zrihtat