Članek
Pazite se gensko spremenjene hrane!

Je "GMO free", "brez GSO" zgolj modni trend ali upravičen strah?

Objavljeno Mar 17, 2019

Ali kupujete izdelke "brez GSO" (gensko spremenjene organizmov) oziroma "GMO free" (genetically modified organisms)? Bi jih radi kupovali, ker vas jezi, da znanstveniki za večji zaslužek "mešajo gene" in "se igrajo z naravo"?

Pa poglejmo (zelo na kratko) dejstva:

- geni se v naravi mešajo že vso evolucijo,

- ko je človek posegel v naravo (s kmetovanjem, rejo živali), je z izbiranjem, križanjem vplival na mešanje genov in vzrejo novih vrst,

- danes to počnejo usmerjeno znanstveniki v dobro opremljenih laboratorijih, hitrejše in intenzivnejše, s cilji, kot so: višji, hitrejši zaslužek, večji pridelek, večja odpornost, manj škropiv, odprava bolezni idr.

Vprašanje je torej, ali je bolj škodljivo, če to počne človek s sodobnimi orodji, kot če to počne narava v okviru evolucijskih procesov? Poenostavljeno bi odgovorila, da zadeva ni črno - bela. Glavno vprašanje je, kaj počne in zakaj to počne. Če hrana, ki jo jem, potrebuje manj škropiva, je lahko bolj zdrava. Če je pridelka več, to lahko pomeni manj lačnih. In če bi enkrat nekdo "ugasnil" gene za smrtne bolezni, za otroško sladkorno bolezen, multiplo sklerozo in še mnoge druge obupne bolezni, bi v mojih očeh to pomenilo veliko dobrega. 

Verjetno je v naši človeški naravi, da se upiramo vsaki novi stvari, da vsak nov dosežek gledamo s skepso ali strahom. Mislim, da znanost lahko vedno uporabimo v dobro in obratno. In da napredek lahko vedno interpretiramo pozitivno ali negativno - kar pa več pove o naših izkušnjah oziroma o informacijah, ki smo jih dobili do takrat, kot o napredku samem. Ker verjamem, da vsi (tisti za in tisti proti) hočemo dobro (zdravje, kvaliteto), da imamo torej vsi dober namen, je torej najboljša rešitev, da se začnemo pogovarjati na podlagi strokovnih argumentov.

Vir:  

https://metinalista.si/dr-bohanec-odgovarja-na-najpogostejsa-vprasanja-in-trditve-povezana-z-gso/