Klara Nahtigal

Novinarka Kmečkega glasa

Prijatelji (3)
Manca Mirnik
Kmečki Glas
Alen Osenjak
Spremljevalci (2)
Erjavec Kmetija
Marcelhorvat87 Horvat
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Decembra na paši
Šestindvajset novih rekorderk v prireji mleka
Kmetje se spopadajo z uničujočimi požari
Ni splošne recepture, le dva zelo usklajena okusa
Mladi si moramo upati
Sodobni hlevi
Postavil prvi pig port hlev za ekološko rejo prašičev v Sloveniji
Sodobni hlevi
Več krme in manj jajc
Reja drobnice je v težavah
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Šestindvajset novih rekorderk v prireji mleka

Klara Nahtigal
14.01.2020 13:34 (pred 5 dnevi)

V iztekajočem se preteklem letu, je Društvo rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji, na Oddelku za zootehniko v Grobljah, organiziralo 28. občni zbor članov. Številni udeleženci, ki jih zanima nadaljnja usoda govedoreje ter tržna prireja mleka, so prisluhnili nagovorom gostov ter poročilu o delovanju društva v preteklem letu in z velikim zanimanjem spremljali predstavitev krav z življenjsko mlečnostjo nad 100.000 kg ter podelitev nagrad rejcem za posebne rejske dosežke.

V Sloveniji je življenjsko mlečnost nad 100.000 kg pri črno-beli pasmi doslej doseglo 153 krav.

Prva krava, ki je presegla to mlečnost je bila leta 1994 krava Vera črno-bele pasme iz črede Antona in Jureta Zidarja iz Ribnice. Do preteklega leta je bilo največ krav z življenjsko mlečnostjo nad 100.000 kg potomk slovenskih bikov (91), 31 je bilo potomk tujih bikov, pet pa jih je bilo iz pripusta. Skupnemu številu pa se je pridružilo še 26 lanskih rekorderk, kar je največ do sedaj. Več podatkov o rekorderkah si preberite

Kmetje se spopadajo z uničujočimi požari

Klara Nahtigal
06.01.2020 13:21 (Jan 06, 2020)

Avstralski kmetje so minuli petek pripravili večje zaloge krme in goriva in se s tem pripravili na napovedan minuli vroč vikend, ki bi lahko ponovno sprožil uničujoče požare, ki so že opustošili večji del avstralske vzhodne obale. Največ škode so utrpeli kmetje na dveh ključnih območjih za prirejo mleka: v vzhodnem Gippslandu v Viktoriji in na obali Novega Južnega Walesa (NSW), ki sta bili v novem letu močno požgani in sta že trpeli za posledicami hude suše.

V trgovskih verigah trdijo, da požarna kriza za zdaj še ne vpliva na oskrbo s svežim mlekom, Shaughn Morgan vodja NSW Dairy Connect, pa je za The Guardian povedal, da se bo tudi to zgodilo, če bo še naprej tako intenzivno gorelo.


				foto: Robert Miller			foto: Robert Miller

»Mnogi kmetje ne morejo odpeljati mleka s svojih kmetij, zato ga trenutno zlivajo proč,« je dejal in dodal, da so in kljub vztrajno nizkim cenam mleka hvaležni predelovalcem, ki ga kljub temu še naprej plačujejo. Zaradi požarov je veliko cest zaprtih, kar onemogoča dobavo krme na k

Mladi si moramo upati

Klara Nahtigal
06.01.2020 10:00 (Jan 06, 2020)

Pogled na novozgrajeni hlev za 28.000 piščancev na kmetiji 35-letnega Francija Fingušta z Zgornje Gorice v Račah, poleg velike naklonjenosti do kmetijstva, razkrije tudi simpatijo do Nogometnega kluba Maribor. Rumena fasada 95 metrov dolgega in 17 metrov širokega hleva, z značilno vijoličnimi ploskvami pri odprtini oken, pa to še dodatno potrjuje.

Ker mešana kmetija z molznicami, plemenskimi svinjami s pujski in piščanci zahteva veliko dela, se tekem NK Maribor zdaj redkeje udeležuje in več časa preživi s partnerko Vanjo in njunima hčerkama; 7-letno Neli in 2-letno Asjo. Franci odkrito pove, da kmetijstvo danes terja veliko poguma.

»Mladi si moramo upati, vendar hkrati poznati omejitve, tudi pri reji živali. Predvsem pa je pomembna sloga v družini,« uvodoma pove Franci, ki se je za mehanika in kmetijskega tehnika izučil na mariborski Biotehniški šoli.

 

Kmetuje skupaj s starši, že upokojenim Stanislavom in Marijo, partnerka Vanja, ki je zaposlena in opravlja delo trgovke, pa m

Decembra na paši

Klara Nahtigal
18.12.2019 08:14 (Dec 18, 2019)

Na mešani kmetiji Merčnik v Benediktu, lahko še v decembrskih dneh na paši opazujete čredo krav dojilj s teleti. Med njimi pa se prav domače počuti tudi oven, brez katerega njihova čreda ni popolna.

Povezava med cepljenjem, abortusi ali mrtvorojenimi mladiči

Klara Nahtigal
12.12.2019 09:16 (Dec 12, 2019)

Cepljenje goveda in drobnice proti bolezni modrikastega jezika (BTV) pri nas poteka že tretje leto, uporabljenih je bilo že nekaj več kot 2,5 milijona odmerkov cepiva BTVPUR francoskega proizvajalca Merial. V vseh treh letih so veterinarji uporabljali enako cepivo, z enakim sevom. Lani, ko smo o tej temi že pisali, so se predvsem govedorejci po cepljenju soočali s pregonitvami pri kravah, zvrgavanji odmrlih plodov in nevitalnimi oz. mrtvorojenimi teleti in če se je stanje pri njih nekoliko umirilo, pa so letos neželene učinke izpostavili tudi rejci drobnice, ki se lani glede te problematike še niso opredelili. Gre za opažanja rejcev, ki jih je praktično nemogoče dokazati in vzročno povezati s cepljenjem, dejansko stanje v dejavnosti reje drobnice pa kaže zaskrbljujočo sliko.

Veterinarji so prepričani, da je neželenih učinkov izredno malo, kar se sklada z majhnim številom uradno prijavljenih primerov neželenih učinkov. Kaj se torej dogaja na terenu? Plodnost plemenic je v občutnem tr

Mladi kmetje lažje do kmetijskih zemljišč

Klara Nahtigal
06.12.2019 10:31 (Dec 06, 2019)

V EU več kot polovico kmetijskih zemljišč upravljajo kmetje, starejši od 55 let, skoraj tretjino pa kmetje, starejši od 65 let. Nasprotno pa le šest odstotkov od vseh površin zemljišč upravljajo kmetje, mlajši od 35 let. Za izboljšanje situacije je potreben generacijski prenos, ki bi novim in mladim kmetom omogočil vstop v poklic in zagotovil prihodnost evropske kmetijske dejavnosti.

To priznava tudi Evropski parlament, ki je v svojem poročilu o reformi skupne kmetijske politike (SKP) zapisal, da je treba mladim kmetom olajšati dostop do kmetijskih zemljišč. Hkrati pa v parlamentu ugotavljajo, da postopki in pogoji pridobivanja neposrednih plačil bodoče kmete prej ovirajo namesto, da bi jih spodbujali h kmetovanju. To pa pomeni, da je do njih trenutno upravičen le eden od treh novih kmetov.

Precej »brezplačnih« pogodb

Vse pogosteje bodoči kmetje iščejo tudi bolj nekonvencionalne oblike dostopa do zemljišč. Številni se odločajo za sklepanje obojestransko ugodnih dogovorov z lastnikom ze

Na tisoče kmetov s traktorji obkolilo Berlin

Klara Nahtigal
29.11.2019 10:26 (Nov 29, 2019)

Okoli 40.000 kmetov, s približno 8.600 traktorji, ki so po poročanju nemške policije tvorili desetkilometrski konvoj, je v torek (26. novembra) v Berlinu protestiralo proti novi kmetijski politiki vlade. Pritožili so se nad vse večjimi okoljskimi zahtevami in padanjem odkupnih cen.

Demonstracije je organiziralo zavezništvo "Land schafft Verbindung", ki je povezalo kmete zunaj uveljavljenih kmetijskih organizacij, izrazili pa so se proti ukrepom, ki jih je v začetku septembra sprejel zvezni kabinet. Ukrepi vključujejo akcijski program za boljšo zaščito pred škodljivci in dodatne omejitve za gnojenje in rabo fitofarmacevtskih sredstev, ki so po mnenju protestnikov za nemško kmetijstvo nesprejemljivi. Omenjene ukrepe je vlada delno sprejela, kot odziv na drugi postopek Evropske komisije za ugotavljanje kršitev proti Nemčiji, glede nesprejemljivo visokih ravni nitrata v podzemni vodi.

»Z demonstracijami želimo povedati, da je dovolj. Kmetje vidimo vse več zahtev in vse manj denarja,« je d

Reja drobnice je v težavah

Klara Nahtigal
27.11.2019 12:27 (Nov 27, 2019)

"Reja drobnice je v velikih težavah in trenutno ni dobičkonosna, demografska struktura na kmetijah je zaskrbljujoča, za mlade panoga ni zanimiva in posledično, ko starejši gospodarji prenehajo z dejavnostjo, kmetija nima naslednika in površine na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje se zaraščajo", je trenutno stanje povzel Roman Savšek, predsednik Zveze društev rejcev drobnice Slovenije, v katkem pogovu za naš časopis, na petem strokovnem posvetu o Reji drobnice v Dobrni.

Število živali se je od leta 2009 zaradi neustrezne kmetijske politike in drugih okoliščin zmanjšalo s 170.000 živali na dobrih 120.000. Rejci se ukvarjajo s pogini in zvrgavanji, ki jih pripisujejo stranskim učinkom po cepljenju, s cepivom proti bolezni modrikastega jezika (BTV). O težavah pri govedorejcih smo v zvezi s tem cepivom lani že pisali, vendar se takrat rejci drobnice o stranskih učinkih še niso opredelili. Danes, po treh odkar je cepljenje obvezno pa odločno trdijo, da izgube niso naključne i

Nepremagljivi dvojec na kmetiji

Klara Nahtigal
26.11.2019 08:57 (Nov 26, 2019)

Anja in Dominik Lenart sta tretja generacija Lenartov na tej hitro razvijajoči se kmetiji, ki je usmerjena v prirejo mleka, redita pa tudi bike pitance in teleta za zakol. Mlada živinorejca, ki sta se spoznala in zaljubila med študijem na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, sta pri svojih 35-letih ena najuspešnejših rejcev krav molznic v Sloveniji. Po mlečnosti je njuna čreda uvrščena med 50 najboljših v Sloveniji, vse pa kaže, da bosta letos uvrščena še višje.

Za njima so zelo turbulentna leta, saj sta od leta 2005 leta ves čas v gradnji prizidkov in drugih nezahtevnih objektov, v katerih sta prebila cele dneve. Odločena, da ne zamudita niti trenutka več pri odraščanju svojih hčera, 7-letne Lucije in 3-letne Mete ter kravam molznicam ponudita najboljše možno udobje, sta postavila hlev za 80 molznic, edini v Sloveniji, ki je v celoti sestavljen iz lepljenega lesa in opremljen z najsodobnejšo opremo, s tem pa prihranila čas ter si olajšala vsakodnevno delo.


				Hlev za molznice, spredaj mlekomat			Hl

Sodobni hlevi

Klara Nahtigal
19.11.2019 08:52 (Nov 19, 2019)

Rejci se zavedajo, da je dobro počutje krav molznic ključno za uspešno prirejo, zdravje in njihovo dolgoživost. To pa lahko dosežejo le v najsodobnejših sistemih uhlevitve, ki niso nujno najdražje gradnje, ampak hlevi, kjer se krave lahko prosto gibljejo, imajo na voljo udobno, suho in dovolj veliko ležišče, zadosti svetlobe, svežega zraka ter neoviran dostop do krme in vode.

Odločitve o novogradnji hlevov ali adaptaciji starih so težke in ne smejo biti prenagljene. Pri zasnovi hleva upoštevajte okoliščine vaše kmetije ter poiščite rešitve, ki bodo prispevale udobju živali, s čimer si boste tudi sami olajšali delo v njem. Premislite o stroških gradnje in gradite čim bolj enostavno ter imejte v mislih morebitno povečanje (dozidavo) čez nekaj let. Skorajšnja praksa je že, da rejci vsakih nekaj let želijo povečati čredo za nekaj krav.

				Izpusti za prašiče pri Blažu Lečniku			Izpusti za prašiče pri Blažu Lečniku

Preberite si zgodbo mladega korošca Blaža Lečnika, ki se je podal na pot novogradnje hleva za ekološko rejo praš

Postavil prvi pig port hlev za ekološko rejo prašičev v Sloveniji

Klara Nahtigal
08.11.2019 08:05 (Nov 08, 2019)

Blaž Lečnik iz Šentjanža pri Dravogradu, je mladi prevzemnik in prvi v Sloveniji, ki se je opogumil in postavil sodoben hlev za ekološko rejo prašičev po sistemu Pig port. Gre za odprt hlev in predstavlja alternativo konvencionalnim hlevom ter omogoča, da se prašiči v njem kar najbolje počutijo. Hlev je enostaven in omogoča dobro počutje živali, nizko potrošnjo energije in zagotavljajo veliko učinkovitost pri oskrbi živali. Pri sami izgradnji se lahko uporabi veliko lesa, tudi Blaž ga je, a bi ga uporabil še mnogo več, če bi še enkrat gradil.

				Lesena zunanjost sodobnega hleva

Lesena zunanjost sodobnega hleva

				Blaž Lečnik iz Šentjanža pri Dravogradu z dekletom Nejo in Erom

Blaž Lečnik iz Šentjanža pri Dravogradu z dekletom Nejo in Erom

Več o hlevu ter o mladem Korošču, ki je bil med kandidati za inovativnega mladega kmeta, si preberite v posebni prilogi o sodobnih hlevih v 47. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 20. novembra.

Napredek ne ostane neopažen

Klara Nahtigal
28.10.2019 11:37 (Oct 28, 2019)

V Osemenjevalnem centru Preska, so na dnevu odprtih vrat s predstavitvijo mladih bikov črno-bele pasme, genomsko testiranih bikov rjave pasme ter mladih bikov pasem za prirejo mesa, pokazali napredek v selekciji. Genetski potencial predstavljenih plemenjakov je prilagojen slovenskim razmeram, nekateri od njih pa so uvrščeni visoko na nemški lestvici. Številnim obiskovalcem, med katerimi je bilo izredno veliko mladih, kar kaže, da ima govedoreja v Sloveniji svetlo prihodnost, so predstavili tudi nov katalog bikov 2020, ki je za večino rejcev in veterinarjev, ki se ukvarjajo z osemenjevanjem, postal pomemben pripomoček za učinkovito in uspešno izbiro primernega plemenjaka.

Več si preberite v naslednji številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 30. oktobra.

Uravnotežen, s stabilnimi odkupnimi cenami

Klara Nahtigal
25.10.2019 08:08 (Oct 25, 2019)

Po skoraj ničelni rasti v maju in juniju se je prireja mleka v EU v juliju nekoliko povečala (za + 0,4 odstotka). Ponudba mleka v EU je bila do vključno julija za 0,3 odstotka višja kot v istem obdobju leta 2018. V Nemčiji, Franciji in na Nizozemskem se prireja že nekaj časa zmanjšuje in tako je bilo tudi julija. Po drugi strani pa se prireja mleka na Irskem še naprej močno povečuje, julija je bila večja za več kot 10 odstotkov, v Sloveniji pa so mlekarne, od januarja do avgusta, odkupile za 2,4 odstotka manj kravjega mleka kot v istem obdobju lani. Izračunana mesečna cena mleka pri največjih evropskih mlekarnah je v septembru znašala 33,78 evrov za 100 kilogramov mleka, pri nas pa je povprečna odkupna cena za kilogram mleka v septembru znašala 32,13 centov.

Več o dogajanju na svetovnem in Evropskem trgu z mlekom pa si preberite v prihodnji 44. številki Kmečkega glasa, ki izide 30. oktobra 2019.

Kjer ni le babnopoljski mraz, ampak tudi uspešna živinoreja

Klara Nahtigal
22.10.2019 10:45 (Oct 22, 2019)

Babno Polje je najverjetneje slehernemu Slovencu znano kot najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji, z najnižjo uradno zmerjeno temperaturo -34,5 stopinj Celzija, ki so jo izmerili februarja 1956.

V tem kraju je registriranih 39 kmetij, a tako perspektivne kot je Mohoričeva so mogoče med njimi le štiri ali pet. Kmetovanje na kraških tleh v težjih razmerah s kratko vegetacijsko dobo, pa od prevzema dedkove kmetije ni odvrnilo mladega 25-letnega Matije Mohoriča, ki si želi, da Babno Polje ne bi bilo znano le po nizkih temperaturah in legendi o babi, ki se je skrila v gnoj pred Turki, temveč tudi po živinoreji. Matija ali Matic, kot ga kličejo domači in prijatelji, je edinec in po izobrazbi gradbenik, po duši pa še vedno športnik in ljubitelj narave. Je nekdanji nogometaš z uspešno kariero kadeta in mladinca, danes pa se najbolje počuti na kmetiji in z njo povezanim delom, še posebno rad pa ima delo v gozdu ter s delo s kmetijsko mehanizacijo.

Več si preberite v 43. številki Kmečj

Digitalizacija krepi moč proizvodnim podjetjem

Klara Nahtigal
22.10.2019 10:41 (Oct 22, 2019)

Dr. Blaž Germšek je predstojnik Infrastrukturnega centra Jablje na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Zanima ga napredek v kmetijstvu, predvsem v poljedelstvu, vrtnarstvu ter deloma tudi vinogradništvu in sadjarstvu. Piše spletni blog in ga redno osvežuje z najnovejšimi novicami iz kmetijstva in biosistemskega inženirstva. Je agronom in doktor - za doktorsko disertacijo je izdelal program, ki je jabolkom napovedal barvo na podlagi vremenskih podatkov in pri tem raziskal možnost uporabe metod strojnega učenja v kmetijstvu. V Jabljah si prizadeva vzpostaviti demonstracijsko učni in tehnološki rastlinjak, v katerem bi lahko raziskovali in preverjali talne in različne hidroponske gojitvene sisteme ter ob tem pogreša večjo podporo in bolj ciljno usmerjeno strategijo v sodobno kmetijstvo pristojnega ministrstva. Prepričan je, da so nove tehnologije trend razvoja v kmetijstvu - kako pridelati več kakovostne hrane in to čim manj obremenjujoče za okolje. Čeprav ga navdušuje prihodnost sodobnega km

Z mlekom in mlečnimi izdelki do vašega domačega praga

Klara Nahtigal
11.10.2019 14:04 (Oct 11, 2019)

38-letni David Jurca, po izobrazbi strojni tehnik, ki obvlada delo s cnc stroji, po srcu pa kmetovalec in mladi prevzemnik, je domačinom v Rovtah pri Logatcu in njegovi okolici dobro poznan, saj je njihov redni dobavitelj mleka in mlečnih izdelkov. S svojim posebnim trženjskim pristopom, ki temelji na dostavi pred domači prag, je v neposrednem stiku z več kot šestdesetimi strankami, za nakup njegovih izdelkov pa se ves čas zanimajo tudi novi kupci. Kljub naraščajočemu povpraševanju ostaja stvaren in se zaveda do kod sežejo njegove sposobnosti. S simpatično ženo Jernejo, brez katere vsega tega ne bi zmogel, sta uspešen dvojec v hlevu, predelovalnici mleka in pri trženju ter v vlogi staršev štirih nadebudnih fantov; petošolca Erika, Matica, ki obiskuje 4. razred, drugošolca Aljaža in 3,5 leta starega Kristijana, ki obiskuje vrtec.

Več informacij z njihove kmetije pa boste našli v naslednji številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 16. oktobra 2019.

Promocija in prodaja senenega mleka in mesa

Klara Nahtigal
26.09.2019 13:17 (Sep 26, 2019)

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, je v okviru projekta EIP Seneno meso in mleko, organizirala posvet o možnostih promocije in prodaje senenega mesa in mleka. Udeležilo se ga je veliko pridelovalcev in predelovalcev senenega mleka in mesa, ki so razpravljali o zamislih za skupno promocijo ter z velikim zanimanjem prisluhnili zanimivi analizi trga o senenem mesu in mleku, ki jo je predstavil dr. Aleš Kuhar z Biotehniške fakultete.

Več si preberite v prohodnji številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 2. oktobra 2019.

Znanje o robotiki bo prenesel v prakso na kmetiji

Klara Nahtigal
26.09.2019 12:53 (Sep 26, 2019)

Jurij Spital je 30-letni mladi prevzemnik kmetije v Topolšici pri Šoštanju, na kateri živi in dela že vse svoje življenje. Živinorejsko kmetijo mu je pred petimi leti zaupala, žal danes že pokojna stara mama Marija, saj je vedela, da jo predaja v skrbne in marljive roke svojega vnuka. Jurij se ukvarja s prirejo mleka in stremi h napredku in razvoju kmetije, v zadnjih letih pa se je intenzivno posvečal izboljšanju bivalnih pogojev za krave molznice, s tem pa je hkrati olajšal tudi svoje delo z njimi.

Lani so zaključili gradnjo novega hleva, vselili krave in letos se že lahko pohvalijo z večjo mlečnostjo in boljšim zdravjem živali. Jurij spretno kombinira prirejo mleka s službo v Gorenju, v žepu ima namreč diplomo z mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, kjer je študiral avtomatiko in robotiko. Da pa ta kombinacija poteka kar se da tekoče, in ne s prevelikimi napori ter stresom, pa poskrbijo njegova žena Maja ter Jurijeva starša Cvetka in Branko, na pomo

Nekdaj izjemna košarkašica, danes tudi uspešna zeliščarka

Klara Nahtigal
24.09.2019 09:37 (Sep 24, 2019)

Katjo Temnik iz Žič pri Ločah, športni privrženci poznajo po izredno uspešni mednarodni košarkarski karieri, ki jo je pred devetimi leti uspešno sklenila kot kapetanka slovenske reprezentance. Le redko kdo pa ve, da se zadnja leta, danes 41-letna izjemna športnica, ki še vedno rekreativno ostaja povezana s svojim najljubšim športom, zavzeto ukvarja z zeliščarstvom.

Je nosilka dopolnile dejavnosti na kmetiji, mlada prevzemnica in gonilna sila zeliščnega vrta Majnika, ki je svoja vrata odprl leta 2012 in katerega trdne temelje je postavila njena mami Majda. Vse kar zraste na njunem vrtu, ki ga obdelujejo na biodinamičen način, ob najbolj primernem času skrbno oberejo, posušijo in shranijo, zelišča pa uporabijo za končne izdelke ali mešanice čajev. Košarka jo je utrdila in naučila, da se v življenju ne ustraši težkih situacij, zato živi tako, kot si želi, saj se zaveda, da naše življenje na zemlji ni večno.

Zanimivo reportažo si preberite v 39. številki Kmečkega glasa, ki izide

LASKAVI NAZIV BRIGITI PETEK IN UROŠU HOVNIKU

Klara Nahtigal
14.09.2019 09:48 (Sep 14, 2019)

Po dobrih dveh urah preverjanje znanja in ročnih spretnosti sta do se zmage prebila: Brigita Petek iz DPŽ Gornja Radgona, ki je postala MLADA KMETICA LETA 2019 in domačin Uroš Hovnik iz Sel, ki bo ponosno nosil naziv MLADEGA GOSPODARJA LETA 2019.

Izvrstno vzdušje, ki so ustvarili tudi izjemni navijači in obiskovalci, so še dolgo ostalo v spominu tudi drugouvrščenima: Ireni Videmšek iz DPŽ Šaleška dolina in Mateju Marku iz Jelenč nad Pesnico, tretjeuvrščenima: Katarini Demšar iz DPŽ Blegoš in Boštjanu Vrežetu iz Vodenovega pri Šmarju pri Jelšah.

Več na obširni tristranski reportaži v novi številki Kmečkega glasa. 

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj