Klara Nahtigal KMEČKI GLAS

Novinarka Kmečkega glasa

Prijatelji (3)
Manca Mirnik
KMEČKI GLAS
Alen Osenjak
Spremljevalci (2)
Erjavec Kmetija
Marcelhorvat87 Horvat
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Izvozne cene mleka strmo naraščajo
Okuženi purani in nesnice
Bill Gates – bogataš, ki steguje roke tudi po kmetijskih zemljiščih
Krave niso glavni krivec za segrevanje ozračja
29 okuženih divjih prašičev
Sodobni hlevi
Z majhnimi koraki do uspešne oživitve ribogojnice
Najsodobnejša tehnologija v hlevu obeta nov začetek
Zanimiva in enostavna rešitev za širitev hleva
Sodobni hlevi
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
angus
( 1 )
APK
( 7 )
čebele
( 1 )
Copa
( 1 )
danska
( 1 )
eu
( 3 )
GSO
( 1 )
hlevi
( 1 )
HPAI
( 1 )
IPEMA
( 1 )
italija
( 2 )
kokoši
( 1 )
krave
( 1 )
Kunci
( 1 )
lokalno
( 1 )
MKGP
( 2 )
mleko
( 1 )
molža
( 1 )
MZ Ptuj
( 1 )
nemčija
( 11 )
nesnost
( 1 )
njive
( 1 )
pitanci
( 1 )
pogini
( 1 )
poreklo
( 1 )
rusija
( 1 )
sir
( 1 )
skuta
( 1 )
soja
( 1 )
svet
( 1 )
teleta
( 1 )
težave
( 1 )
UVHVVR
( 1 )
wagyu
( 1 )
wangus
( 1 )
zaloge
( 1 )
ZDA
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2021
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Bill Gates – bogataš, ki steguje roke tudi po kmetijskih zemljiščih

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
22.01.2021 09:35 (pred 3 dnevi)

Kmetijska zemljišča za bogate vlagatelje postajajo vedno privlačnejša, predvsem zaradi povečevanja števila svetovnega prebivalstva in dejstva, da število novih razpoložljivih kmetijskih zemljišč po vsem svetu upada. Zagovorniki teh nakupov so prepričani, da bodo cene kmetijskih surovin zato rasle in s tem povečevale vrednost zemljišč, nasprotniki pa opozarjajo na daljnosežne posledice dejstva, da si bodo bogataši v prihodnosti lastili večino kmetijskih zemljišč.

Nepravična razporeditev in pomanjkanje dostopa do zemlje sta ključna razloga za revščino in lakoto. Marsikje po svetu, predvsem v revnih deželah, jo ima v lasti bogata elita in ne podeželski ljudje. Vlade, agroindustrijske korporacije in zasebni vlagatelji pa v zadnjem času pospešeno odkupujejo rodovitno zemljo tudi v bogatih in ne le revnih državah, kar malim kmetom odvzema možnost, da bi se preživeli in si pridelali hrano.

Vstopite v svet kmetijstva korak pred drugimi. Berite Kmečki glas. V januarju 2021 pri plačilu letne na

Izvozne cene mleka strmo naraščajo

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
21.01.2021 22:20 (pred 3 dnevi)

Svetovne cene mleka so se 19. januarja 2021 na dražbi Global Dairy Trade (GDT) zvišale za 4,8 odstotka. 5. januarja 2021 so se te že zvišale za 3,9 odstotka. Doseženi indeks cen mleka je najvišji po maju 2018.

Ljubiteljski in tržni ponudniki doma izdelanih mlečnih izdelkov, POZOR! 

Ne spreglejte izvrstnega priročnika MLEČNI IZDELKI, NAREJENI DOMA z nasveti in recepti za domačo izdelavo raznovrstnih mlečnih izdelkov, kot so jogurti, skyr, kefir, izdelki iz smetane, mehki siri, sveži siri, kuhani siri ali siri za žar, sladoledi in drugo. Avtorji priročnika se v dodatnih poglavjih posvetijo tudi področjem shranjevanja mleka in mlečnih izdelkov, napakam pri izdelavi mlečnih izdelkov ter oblikujejo strokovni slovar mlekarskih pojmov. VABLJENI K NAKUPU. 

Različni mednarodni analitiki okrevanje kitajskega gospodarstva razumejo kot rešitev za oživitev svetovnega trga z mlekom. Trdni nakupi s Kitajske so na nedavnih dražbah povzročili dvig cen, nedavne številke bruto domačega proizvoda

Krave niso glavni krivec za segrevanje ozračja

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
18.01.2021 18:55 (pred 6 dnevi)

Pri De Heusu (De Heus Animal Nutrition) - mednarodnemu proizvajalcu krmih mešanic, premiksov in koncentratov, zato za svoje svoje stranke – kmete, ki se ukvarjajo s prirejo mleka, jajc, mesa in vzrejo rib, iščejo bolj trajnostne prakse. Med spletnim seminarjem sta zato Michiel Peters in Karst Mulder z De Heusa, pojasnila več o njihovi zasnovi trajnosti v dejavnosti prireje mleka.

»Do leta 2050 bo globalna populacija zrasla na 9,8 miljarde ljudi, večina od njih pa se ne bo rodila v zahodni Evropi ali Ameriki. Rodili se bodo v jugovzhodni Aziji, Afriki in južni Ameriki, v katerih število prebivalcev najhitreje narašča, hkrati pa so to tudi države, v katerih je kmetijstvo manj razvito,« uvodoma pojasni Michiel Peters. Z naraščanjem števila prebivalcev se bo povpraševanje po hrani najverjetneje povečalo za kar 56 odstotkov. Strokovnjaki celo predpostavljajo, da se bo povpraševanje po hrani živalskega izvora povečalo za kar 70 odstotkov. »To pa vsekakor ni malo, pravzaprav je to veliko več

Okuženi purani in nesnice

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
17.01.2021 19:48 (Jan 17, 2021)

Na spletni strani Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so zapisali, da se je na Madžarskem v letošnjem letu pri perutnini pojavila visoko patogena aviarna inluenca podtipa H5N8. Do sedaj so prijavili bolezen na treh gospodarstvih, in sicer na dveh s purani (47.596 in 36.976 puranov) v županiji Komárom-Esztergom in na enem gospodarstvu z kokošmi nesnicami (več kot 100.000 živali) v županiji Bács-Kiskun.
Po informacijah madžarskega pristojnega organa ni bilo prometa z živalmi ali proizvodi iz teh treh gospodarstev v druge države članice Evropske unije.

V Sloveniji so še vedno v veljavi ukrepi zaradi primerov visoko patogene aviarne influence pri prostoživečih pticah, ki so bili objavljeni v Uradnem listu RS, št 191/20. Informacije o bolezni in pojavih v Sloveniji ter predpisani ukrepi so objavljeni na spletni strani Uprave, kjer najdete tudi rezultate preiskav v Poročilu o preiskavah na aviarno influenco v Sloveniji. https://www.gov.si/assets/organi-

Z majhnimi koraki do uspešne oživitve ribogojnice

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
13.01.2021 20:57 (Jan 13, 2021)

Na kmetiji Grčar v Dragomlju, kjer živi že osmi rod, se obiskovalec nemudoma počuti domače. Zgledno urejena okolica, obnovljena in lepo vzdrževana gospodarska poslopja razkrijejo trud in veselje do dela ter dopolnilne dejavnosti štiričlanske družine Grčar. Zakonca Ivan in Janja ter njuna otroka Nina in Klemen so pred nekaj leti po večletnem premoru ponovno oživili ribogojnico pri starem mlinu, znano kot ribogojnico Mavenče. Okoliški prebivalci so novico, da je prepoznavna ribogojnica iz leta 1933, ki je bila v obdobju do leta 1967 največja v bivši Jugoslaviji in menda celo največja na Balkanu, ponovno odprla svoja vrata, pozdravili z navdušenjem. Grčarjevi, po domače Mavenški, pa proti cilju stopajo počasi in z zanesljivimi koraki, nam pove gospodar Ivan in se razgovori o preteklih časih, ki so močno zaznamovali delovanje ribogojnice.

»Leta 1936 so moji stari starši sklenili pogodbo s Svetozarjem Hribarjem, sinom znamenitega  ljubljanskega župana Ivana Hribarja, ki je določala zakup ze

Največja evropska zelenjadarska kmetija v nadstropjih

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
12.01.2021 08:28 (Jan 12, 2021)

Ena od hitro rastočih tehnologij je vertikalno kmetovanje ali kmetovanje v nadstropjih, ki uporablja LED luči in močno nadzorovano notranje okolje za pridelavo pridelkov s precej manjšo porabo vode, prostora ali gnojil kot pri klasičnem kmetovanju.

Po vsem svetu že obstajajo vertikalne kmetije, od Singapurja do Združenega kraljestva in ZDA, novi objekt (Nordic Harvest) pa je nedavno zrasel še na Danskem, na območju Taastrup zunaj Kopenhagna. S 7000 kvadratnimi metri je to največja vertikalna kmetija v Evropi. Pridelki rastejo v nadstropjih, za rast pa uporabljajo svetlobo več kot 20.000 LED luči, ki jih razsvetljuje električna energija, ki jo proizvaja veter. Skoraj polovica vse moči izvira iz vetra, saj so ustvarjalci kmetije menili, da je nujna uporaba tega trajnostnega vira energije.

V novem objektu bodo pridelali približno 1000 ton hrane in to vse v eni stavbi, za katero bi sicer potrebovali približno 20 nogometnih igrišč s tradicionalnimi zemljišči.

Poleg manjšega fizičnega dela

Kupec bo za mleko z dobro zgodbo plačal tudi do 50-krat več

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
11.01.2021 17:12 (Jan 11, 2021)

Mels Boer je mlekarski analitik pri nizozemski skupini Hoogwegt, ki je največja ponudnica sestavin mleka v zasebni lasti na svetu in dejavna na vseh večjih trgih, ki proizvajajo in uporabljajo mlečne izdelke. Na leto prepeljejo okoli 140.000 kontejnerjev ter beležijo okoli tri miljarde evrov prometa. Boerjeva naloga je, da kot analitik natančno spremlja dogajanje na svetovnem trgu z mlekom ter točno ve, kje v svetu mleka primanjkuje in kje ga je preveč ter ga prerazporeja in z njim trguje.


				Hoogwegt Group je največja ponudnica sestavin mleka v zasebni lasti na svetu in dejavna na vseh večjih trgih, ki proizvajajo in uporabljajo mlečne izdelke.			Hoogwegt Group je največja ponudnica sestavin mleka v zasebni lasti na svetu in dejavna na vseh večjih trgih, ki proizvajajo in uporabljajo mlečne izdelke.

Uvodoma pojasni, da imata surova nafta in mleko veliko skupnega. Tako kot pri mleku so tudi cene nafte povezane z neprodanimi zalogami, omejujejo ju številne okoljske omejitve, različni pa so tudi stroški pridobivanja nafte in prireje mleka v posameznih državah. "V Združenem kraljestvu nafto proizvajajo za 15 dolarjev na sodček, v Kuvajtu pa

32,20 centov za kilogram mleka

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
06.01.2021 15:55 (Jan 06, 2021)

Na njem so sodelovali strokovnjaki iz verige preskrbe z mlekom, in sicer predstavniki evropskega združenja kmetov in zadrug (COPA-COGECA), mladih kmetov (CEJA), evropskega odbora za mleko (EMB), mednarodne evropske lokalne organizacije kmetov in podeželskih organizacij (ECVC  -Via Campesina), evropskega združenja za mleko (EDA), združenja za evropsko trgovino z mlekom (Eucolait) in združenja maloprodaje, veleprodaje in mednarodne trgovine (Eurocommerce).

Predstavili so nekaj novih informacij glede dogajanja na trgu z mlekom in sklenili, da trg ostaja še vedno dokaj odporen na težave, ki spremljajo pandemijo koronavirusa.
Na podlagi začasnih podatkov se je zbiranje kravjega mleka v EU-27, oktobra 2020, povečalo za 1,4 % (+163.000 ton) v primerjavi z enakim mesecem leta 2019, kar je povzročilo kumulativno povečanje leta 2020 za +1,8 % ali za + 2,17 milijona ton. Deset držav članic EU je poročalo o večji prireji mleka nad 3 %. Več mleka v prvih devetih mesecih pa pomeni več mlečnih izdelko

Že 168 krav z življenjsko mlečnostjo nad 100.000 kilgrami

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
06.01.2021 15:42 (Jan 06, 2021)

Gašper Napotnik, predsednik društva in Marija Klopčič, strokovna vodja za črno-belo pasmo sta skupaj z gosti uspešno organizirala zanimivo virtualno srečanje, ki ga je iz udobja svojega doma z velikim zanimanjem spremljajo nekaj manj kot sto kmetov.

»Ob prihodu novega leta nas čakajo novi izzivi v kmetijski dejavnosti,« je z uvodoma povedal kmetijski minister Jože Podgoršek. »Na ministrstvu zato intenzivno in zavzeto pripravljamo strateški načrt skupne kmetijske politke (SKP) za naslednje programsko obdobje. Prihodnost SKP temelji na poudarjanju vloge kmetijstva, varovanju okolja, ohranjanju ekosistemov, prilagajanju na podnebne spremembe ter blaženju njihovih posledic, ki gre naproti cilju evropskega zelenega dogovora oz. prehoda na podnebno nevtralno krožno gospodarstvo.« Nadaljeval je, da si kmetijsko ministrstvo prizadeva, da bodo kmetje deležni ustreznih spodbud in podpore pri uvajanju novih tehnologij, novega znanja in dobrih praks, s katerimi bodo lahko ohranjali vitalno kmetijs

Kmetovanje z ljubeznijo, prinese še več ljubezni

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
04.01.2021 21:50 (Jan 04, 2021)

Na kmetiji delajo Ani Novak ter njena brata Jure in Toni Požar z ženo Nino, vsi štirje so na kmetiji tudi zaposleni. Vsak od njih ima svojo delo, ki ga skupaj združujejo v celoto. Kot pravijo, so trenutne razmere za zelenjadarje težke, posebno tudi zanje, saj so skoraj v celoti odvisni od javnih naročil. Letos je za njimi resnično zanimivo leto; konec julija jim je toča uničila 70 odstotkov pridelka zelja, kar je v »normalnem« letu prava tragedija, letos pa jih je toča na nek način obvarovala pred tržnimi viški, saj je prodaja manjša. »V vsaki stvari moramo najti nekaj pozitivnega,« pravijo na kmetiji, kjer so vsi člani družine »trmasti kot biki« in prav zato, ter zaradi časov v preteklosti, kjer so se ukvarjali še z živinorejo, logotip kmetije predstavlja bikova glava.

»Vsak od nas na kmetiji pokriva svoje področje; Jure skrbi za dobro pripravljene njive ter vsa traktorska dela, jaz in Nina poskrbiva za zdrave sadike, sajenje in ročno pobiranje pridelkov, Toni pa poskrbi za organizaci

Zaščita živali proti boleznim mora biti varna

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
28.12.2020 09:56 (Dec 28, 2020)

O tem smo v Kmečkem glasu že pisali, zbrane zgodbe, ki so nam jih zaupali velikokrat povsem obupani rejci, pa bi lahko napolnile knjigo. Tega se zavedajo tudi posamezni veterinarji, ki skupaj z rejci ne zanikajo nujnosti zaščite živali proti boleznim, ki pa bi morala biti varna. Rejci, ki so imeli težave v čredi krav ali tropu ovc in so cepljenja načeloma zavračali ali pa ga želeli vsaj prestaviti na obdobje po telitvi, so bili deležni obiska inšpektorjev in soočeni z  visoko kaznijo, ki sledi necepljenju živali.

V izogob kazni za necepljenje, so rejci zato cepljenje opravili izven zakonskih rokov tekom leta, kar je postalo njihov strošek. Če namreč rejec kakorkoli onemogoča veterinarski organizaciji cepljenje, mora cepljenje ponoviti na lastne stroške. Dobro pa je vedeti, da kljub temu, da rejec cepljenje plača sam, cepljenje proti BTV lahko opravi le veterinar veterinarske organizacije s koncesijo za tisto območje. V tem letu se je zgodilo tudi nekaj primerov, da so rejci za uslugo c

Spremembe po 1. januarju

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
23.12.2020 09:49 (Dec 23, 2020)

V skladu s Protokolom o Irski in Severni Irski, bo Severna Irska za področja uvoza živali, živil živalskega izvora in živalskih stranskih proizvodov še naprej del enotnega trga EU. Preostali del Združenega kraljestva (Velika Britanija) in kronsko odvisna ozemlja (Guernsey, Otok Man in Jersey), pa bodo imele status tretje države.

Informacije glede zdravstvenih zahtev za uvoz živali in proizvodov živalskega izvora v EU so dostopna na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin:

Uvoz živali: https://www.gov.si/podrocja/kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrana/uvoz-izvoz-in-trgovanje-z-zivalmi-rastlinami-rastlinskimi-in-zivalskimi-proizvodi/uvoz-zivali/


Uvoz proizvodov živalskega izvora: https:https://www.gov.si/podrocja/kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrana/uvoz-izvoz-in-trgovanje-z-zivalmi-rastlinami-rastlinskimi-in-zivalskimi-proizvodi/uvoz-zivil/


Živila, ki so del osebne prtljage potnikov: https://www.gov.si/podrocja/kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrana/uvoz-izvoz-in-trgov

Izgubljene prodaje ne bodo nadoknadili

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
22.12.2020 10:00 (Dec 22, 2020)

Na mešani kmetiji pri Andreju in Poloni Šimenc v Zaborštu pri Dolu, obdelujejo 42 hektarjev, od tega je 25 hektarjev njiv z zelenjavo in poljščinami, nekaj površin je zasajenih s travno-deteljno mešanico, drugo so trajni travniki. V hlevu imajo 47 glav goved, od tega je 28 krav molznic, dnevno pa namolzejo okoli 500 litrov mleka, ki ga prodajajo v Italijo. Z odkupom mleka in njegovo odkupno ceno so trentno zadovoljni, zapleta pa se pri prodaji zelenjave. 

S klikom na naslovnico naročite priročnik PAŠTETE in drugi mesni shranki. VABLEJNI K NAKUPU. 

"Neposredna prodaja na kmetiji je sicer dobra, a precej manjša kot spomladi, jasno pa je, da maloprodaja ne bo nadomestila prodaje v javne zavode. Večino zelenjave z naše kmetije namreč prodajamo v javne zavode, ki so sedaj že tretji mesec zaprti, smo pa v obdobju, ko imamo v ponudbi največ zelenjave. Trenutno se že ukvarjamo z vprašanjem, kam s to zelenjavo, če bo stanje še trajalo?"

Skladišča so polna zelenjave

"Zaradi zaprtja je naša

Slovenski kmetje imajo dovolj!

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
15.12.2020 22:09 (Dec 15, 2020)

Kmetom in kmetijskim nevladnim organizacijam je dovolj!

Zaradi nevzdržnih razmer na trgu, so danes na Vlado RS in slovenske trgovce naslovili skupno odprto pismo, v katerem so zapisali:
"Nesprejemljivo nizek odkup in odkupne cene, ki ne pokrivajo stroškov pridelave, predstavljajo žalostno, a trenutno realno stanje na slovenskih kmetijah. Na kmetijah, kjer skrbimo za prehransko varnost države. Če želimo kot država imeti razvojno sposobne kmetije in slovenskega kmeta, moramo zagotoviti okolje, ki bo to omogočalo. Okolje, v katerem bo potrošnik lahko zaupal domačim živilom, ter okolje, ki ne bo dovoljevalo nepoštenih praks.

Vstopite v svet kmetijstva korak pred drugimi. Berite KMEČKI GLAS. Naročite ga s klikom na naslovnico, na e-naslov narocnine@czd-kmeckiglas.si ali na tel št. 01 473 53 59 in 064 222 333. 

Zahtevamo torej, da se vzpostavi okolje, ki ne bo dovoljevalo nepoštenih praks in v katerem bo potrošnik lahko jasno ter enostavno našel in izbral živila iz slovenskih surovin, po

Prihaja iz vzhoda in predstavlja veliko tveganje

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
14.12.2020 08:06 (Dec 14, 2020)

Na spodnjih povezavah Ministrstva za kmetijstvo in Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, si lahko ogledate tedenski pregled spremljanja širjenja APK v državah članicah EU.

http://www.afriskaprasicjakuga.si/wp-content/uploads/2020/12/APK_04.12.2020_situacija-APK.pdf

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/animals/docs/ad_control-measures_asf_pl-lt-regionalisation.pdf

Romunija ima največ težav z virusom APK med domačimi prašiči, saj imajo kar 959 primerov, sledi Poljska s 103 primeri in Ukrajina z 21.

Poljska (3779), Madžarska (3773), Romunija (780) in Bolgarija (450) imajo tudi največje število prijavljenih primerov divjih prašičev z APK. V Nemčiji so odkrili 253 primerov APK pri divjih prašičih, 272 na Slovaškem in 274 primerov v Latviji.

Vsak sum, da se je pojavila APK mora imetnik živali nemudoma sporočiti najbližji veterinarski organizaciji, saj je prijava suma na APK obvezna! Prav tako mora lovec, ki posumi na prisotnost APK v populaciji divjih prašičev a

Okužbo lahko prenaša tudi človek

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
14.12.2020 07:49 (Dec 14, 2020)

Na Koseškem bajerju, kjer se zadržujejo labodi grbci, je na visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N8 pozitiven še tretji labod, opozarjajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ker se bolezen širi s stiki med zdravimi in okuženimi živalmi, predvidevajo, da se bodo okužili tudi preostali labodi. Okužijo se lahko tudi druge ptice, ki se zadržujejo na bajerju.
UVHVVR zato poziva sprehajalce, da se izogibajo mestom ob Koseškem bajerju, kjer se nahajajo ptice, da ne bi nehote prenesli bolezen na perutnino oziroma da ne bi plašili ptic. Pomembno je, da ptic ne vznemirjate, ker lahko odletijo drugam in tako razširijo bolezen. Okužbo lahko prenaša tudi človek, ki virus širi s kontaminirano obleko, obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi.

Od 4. 12. 2020, ko so ugotovili prvi primer visoko patogene aviarne influence na Koseškem bajerju, krmljenje prostoživečih vodnih ptic ni dovoljeno, da se zmanjša nepotrebno zadrževanje ptic na posameznih mestih in možnost prenosa na

Okužen četrti labod

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
11.12.2020 08:42 (Dec 11, 2020)

Včeraj je Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) UVHVVR obvestil o pozitivnem rezultatu preiskave na visoko patogeno aviarno influenco (HPAI) podtipa H5N8 pri poginjenemu labodu grbcu (Cygnus olor), najdenem na Koseškem bajerju v občini Ljubljana. Gre za četrti primer pri prostoživečih pticah v Sloveniji in drugi na Koseškem bajerju.

Gradijo največjo prašičjo farmo na svetu

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
10.12.2020 23:32 (Dec 10, 2020)

To predstavlja tvegano naložbo, predvsem zaradi tam še vedno prisotne smrtne afriške prašičje kuge (APK).

Gradnja kompleksa "grozljivih" razsežnosti, se je začela marca, v prvi, od svojih 21 stavb, pa je začela obratovati že septembra, kar odraža vratolomno hitrost s katero ogromni, industrializirani obrati za rejo prašičev nadomeščajo majhne tradicionalne kmetije, ki jih je mnoge odstranil najhujši izbruh bolezni (APK) v novejši zgodovini.

S klikom na naslovnico polistajte in naročite knjigo IZDELOVANJE klobas, salam in želodcev. VABLJENI K NAKUPU. 

Odkar je afriška prašičja kuga opustošila črede v državi so cene prašičev močno poskočile in se celo podvojile. Epidemija velikim korporativnim prašičjim farmam ni prizanesla, a ker so cene tako poskočile, so hitro povrnile izgubo. Dobiček Muyuana je v prvih devetih mesecih leta 2020 narasel za 1.413 % na 21 milijard juanov (2,6 milijarde evrov).

"Dosegli smo zelo ugodno obdobje za razvoj. Cene prašičev so zelo visoke, naš dobiček je

Kako imeti v molzišču mirne in zadovoljne krave?

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
10.12.2020 22:24 (Dec 10, 2020)

1.      Krave naj v molzišče vstopijo samozavestno. Prepričajte se, da na poti ni ovir, da tla ne drsijo in, da imajo krave na voljo dovolj prostora. Pomislite tudi na prezračevanje, temperaturo, svetlobo in na splošno vzdušje v molzišču.

2.      Preverite tla. Preveč spolzka tla lahko povzročijo nemir pri vstopu v molzišče. Kopel za parklje lahko povzroči spolzka tla, zato poskrbite, da krave s tem nimajo slabih izkušenj.

3.      Strah in bolečina pri kravah povzročata stres. S kravami zato v nobenem primeru ne ravnajte grobo, ampak nežno, če želite ob sebi mirne molznice.

4.      Iztrebljanje in uriniranje v molzišču sta znaka tesnobe. Prepričajte se, da molznik svoje delo dobro opravlja, da imajo krave dovolj prostora ter preverite seske, da nimajo poškodb.

5.   Krave morajo molzišče zapustiti sproščeno, zato poskrbite, da na vogalih ni ostrih robov, da tla niso spolzka in nimajo prevelikega naklona.

183 potrjenih primerov

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
09.12.2020 22:04 (Dec 09, 2020)

Vodja krizne skupine Anna Heyer-Stuffer in državna sekretarka za kmetijstvo Silvia Bender, sta obiskali belo cono blizu kraja Neuzelle, kjer so končali s postavljanjem približno 125 kilometrov ograje in nastavili več kot 120 pasti za divje prašiče.

Po izbruhu afriške prašičje kuge (APK) pri divjih prašičih v Brandenburgu, je nemška vlada sledila priporočilom Veterinarske skupine EU (EUVET) za vzpostavitev tako imenovane "bele cone" okoli osrednjega območja izbruha do meje s Poljsko. To območje je zavarovano z dvema trdnima ograjama: eno zunanjo in eno notranjo. Načrt je, da populacijo merjascev v vmesnem prostoru ali "beli coni" odstranijo in s tem zmanjšajo tveganje za nadaljnje širjenje virusa APK po državi.
Območje so že večkrat preiskali, samo v okrožju Oder-Spree, je v zadnjih nekaj tednih podporo nudilo približno 100 pripadnikov nemških oboroženih sil. Preiskali so območje 176 kvadratnih kilometrov, vojaki pa so prevozili in prehodili približno 30.000 kilometrov. Ukrepi za poveča

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj