Klara Nahtigal KMEČKI GLAS

Novinarka Kmečkega glasa

Prijatelji (3)
KMEČKI GLAS
Alen Osenjak
Spremljevalci (2)
Erjavec Kmetija
Marcelhorvat87 Horvat
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Čistost krav odraža njihovo izjemno oskrbo
Kmetijske prakse v najboljših kanadskih čredah brez katerih ne gre
Maslo je dražje - cena mleka kmalu pri 40 centih?
Najsodobnejša tehnologija v hlevu obeta nov začetek
29 okuženih divjih prašičev
Sodobni hlevi
Sodobni hlevi
Vpliv koronavirusa na perutninsko dejavnost
Temperamentnejše krave so bolj dolgožive
Sodobni hlevi
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
angus
( 1 )
APK
( 7 )
čebele
( 1 )
Copa
( 1 )
danska
( 1 )
dejstva
( 1 )
Elbeik
( 1 )
eu
( 3 )
GSO
( 1 )
hlevi
( 1 )
HPAI
( 1 )
IPEMA
( 1 )
italija
( 2 )
kanada
( 1 )
Knežak
( 1 )
kokoši
( 1 )
krave
( 1 )
Kunci
( 1 )
lokalno
( 1 )
MKGP
( 2 )
mleko
( 2 )
molža
( 1 )
MZ Ptuj
( 1 )
načrt
( 1 )
nemčija
( 12 )
nesnost
( 1 )
njive
( 1 )
pitanci
( 1 )
pogini
( 1 )
poreklo
( 1 )
rusija
( 2 )
sir
( 1 )
skuta
( 1 )
soja
( 1 )
svet
( 1 )
teleta
( 2 )
težave
( 1 )
ukrepi
( 1 )
UVHVVR
( 1 )
wagyu
( 1 )
wangus
( 1 )
zaloge
( 1 )
ZDA
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2021
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Če povsod nekaj malega kaplja, se nakaplja

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
06.05.2021 09:17 (pred 14 urami)

Življenje Gregorja Slavca je že vse življenje povezano z živalmi in čeprav je v letih odraščanja živel v bloku v Ilirski Bistrici, ga to ni odvrnilo od tega, da v stanovanju ne bi sobival z mačko, želvo, hrčkom, kokošjo in piščancem. Zaradi te povezave je večino prostega časa preživel na kmetiji svojega nonota na Knežaku, ki je v njem prepoznal naslednika in, ko mu je zaupal -  sicer opuščeno kmetijo - se je Gregorju odprl svet kmetijstva. Ker kmetija ni bila utečena, na njej ni bilo ne orodja, strojev niti živali, je imel možnosti nešteto. Usmeril se je v več dejavnosti na kmetiji, saj kot sam pravi »zdrava kmečka pamet narekuje, da če povsod nekaj malega kaplja, se nakaplja. Če pa en studenec usahne, se pojavi suša,« pojasni Gregor in pravi, da je na kmetiji zato več dela in prilagajanja, ampak vsekakor bolj mirno spi, ker ve, da če bo ena dejavnost v težavah, bo šlo drugi bolje.

»Kmetujem ekološko in s tem vrnem nekaj sebi, družini in naravi,« pravi 37-letni Gregor z vizijo in ene

Maslo je dražje - cena mleka kmalu pri 40 centih?

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
05.05.2021 09:39 (pred 2 dnevi)

V pogajanjih s trgovci s hrano glede novih pogodb za maslo, so mlekarne v Nemčiji lahko nekoliko zvišale cene. Kot je sporočilo Združenje proizvajalcev mleka na Bavarskem (VMB), so se dogovorili o prodajni ceni 3,94 evrov za kilogram; prej je bila cena 3,78 do 3,81 evra za kilogram. Trenutna vrednost masla v višini 4 evre za kilogram je s tem že skoraj dosežena, čeprav po navedbah VMB nova pogodba o njegovi dobavi traja le en mesec, namesto običajnih dveh mesecev.

Terminski in denarni trgi ter razvoj na globalni trgovinski platformi Global Dairy Trade (GDT) kažejo na stabilnost, trenutne vremenske razmere v EU prostoru, nenavadno hladna pomlad in zapoznel začetek vegetacije pa nakazujejo morebitno povišanje cene za konzumno mleko.

Nemška VMB zato že za letošnjo jesen napoveduje ceno mleka v višini 40 centov za kilogramov, kar je po njhovem povsem realna cena, čeprav je bila najvišja povprečna cena letos v Nemčiji dosežena januarja, in sicer je znašala 34,71 centa / kg mleka z 4,2 odsto

Čistost krav odraža njihovo izjemno oskrbo

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
04.05.2021 09:15 (pred 3 dnevi)

Slavko Studen iz Zaloga pri Cerkljah je izreden rejec, saj je po doseženi mlečnosti že vrsto let med prvih pet najboljših rejcev krav molznic črno-bele pasme v Sloveniji. Leta 2017 je v povprečju dosegel kar neverjetnih 13.800 kilogramov mleka, kar je dejansko najvišja dosežena mlečnost pri nas, k temu rezultatu pa sta pripomogli tudi dve kravi, ki sta v tistem obdobju v 305 dneh namolzle več kot 17.000 kilogramov mleka.

Lani je s svojo pomlajeno čredo v povprečju dosegel - po njegovem - le skromnih 12.900 kilogramov mleka, saj se zaveda, da so njegove krave sposobne prirediti veliko več. »Nedvomno so sposobne namolzti 13.500 kilogramov mleka zaradi načina reje, odlične prehrane, vrhunske genetike in največjega možnega udobja,« pojasni Slavko, ki je resnično rejec z veliko začetnico, njegove prav neverjetno čiste krave, pa najbolje odražajo izjemno oskrbo. Za sestavo vrhunske črede je bil in ostaja neusmiljen pri odbiri in skrbno premišljen pri izbiri pravih bikov zanje, zadovolji pa s

Temperamentnejše krave so bolj dolgožive

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
28.04.2021 09:23 (Apr 28, 2021)

Kmetija Roberta in Andreje Ščap iz Turnišča je znana po dolgoživih kravah molznicah lisaste pasme, med katerimi je precej takih, ki z vrhunsko mlečnostjo dvigajo že tako visoko hlevsko povprečje. Iz njihovega hleva prihajajo že tri krave, tudi bikovske matere, ki so v življenjski prireji presegle mejo 100.000 litrov mleka. Liska in Rhonda sta bili že izločeni, še vedno pa je v hlevu krava molznica Lara, ki je trenutno že petnajstič breja in v 14. laktaciji, pa še vedno v dobri kondiciji in temperamentna kot nekoč.

POGLEJTE video prispevek o kravi Lari in kmetiji Ščap:

Vse te krave izhajajo iz Poldijeve linije (po biku Poldiju), s katero sta začela že stara starša in iz katere izhajajo vse njune krave,  to pa pomeni, da gre za sicer staro, a še vedno vrhunsko genetiko, ki sta jo v zadnjih letih Robert in Andreja z izbiro genomskih bikov še izboljšala. Omenjene krave imajo za seboj vrsto vrhunskih potomk z visoko mlečnostjo ter nekaj plemenskih bikov, ki plemenijo na Osemenjevalnem sre

Ali se vaš novi hlev obnese?

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
22.04.2021 11:59 (Apr 22, 2021)

Preden naredite veliko spremembo in se podate v gradnjo novega hleva, ga prej že leta načrtujete. Kam postaviti hlev, katero opremo uporabiti in kako ga zasnovati za boljše udobje in zdravje krav ter učinkovitost dela in seznam bi se lahko še nadaljeval, veliko pa je odvisno od vaše finančne sposobnosti.

In zdaj, ko ste čredo preselili v ta novozgrajeni hlev z novo opremo, ki že deluje, kako lahko ugotovite, ali je vašim kravam resnično bolj udobno in ali se v njem počutijo bolje kot v starem hlevu?

Vsaka napredna arhitekturna podjetja ali posamezniki sledijo idejni zasnovi in gradnjo sklenejo s storitvami, ki dobro delo spreminjajo v odlične rezultate. Temu pravijo post-occupancy evaluation (POE) oz. ocena po zasedenosti ali še drugače - formalni postopek zbiranja podatkov in pridobivanja povratnih informacij o zgradbi, ki je trenutno v uporabi.

Različne vrste stavb bodo imele različne indikatorje uspešnosti v svoji oceni POE. Na primer v hlevu za krave molznice se osredotočajo predvs

Kmetijske prakse v najboljših kanadskih čredah brez katerih ne gre

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
21.04.2021 09:21 (Apr 21, 2021)

Na začetku leta je Lactanet z uporabo ocene upravljanja črede, imenoval 25 najboljših rej krav molznic v Kanadi. Da bi dobili vpogled v to, kaj vodi do uspeha je kanadski kmetijski medij stopil v stik z desetimi najboljšimi kmetijami na tem seznamu, v želji, da bralcem zaupajo vsaj eno kmetijsko prakso na kmetiji, ki se ji nikoli ne želijo odreči in navedejo tudi zakaj. Spodaj so zapisani odgovori, ki so jih posredovali nekateri najboljši kanadski kmetje.

Ferme Estermann Inc., Martin in Regula Estermann (Sainte-Agnès-de-Dundee, Quebec): »Neprestano dvomimo v vse naše prakse upravljanja, je pa ena - v katero smo najbolj prepričani in za katero si prizadevamo - visoka prireja mleka. Verjamemo, da lahko z vrhusko mlečnostjo dosežemo stroškovno učinkovite stalne izboljšave, zaradi katerih bodo naše krave še bolj učinkovite in prirejale še več mleka.«

Ferme Drahoka Inc., Sylvain Drapeau (Kamouraska, Quebec): »Praksa upravljanja kmetij, ki se ji nikoli ne želim odreči, je preventivna medicin

Vzreja jarkic donosnejša od reje brojlerjev

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
15.04.2021 09:16 (Apr 15, 2021)

Tadejeva nono in nona sta v zdajšnjem degustacijskem prostoru, ki je bil pred tem perutninski hlev, redila do največ 5.000 brojlerjev. Spremembe, ki so sledile skozi leta pa se danes odražajo v specializirani vzreji od enodnevnih kokoši do njihove nesnosti, registrirani pa so tudi za vzrejo matičnih jat. Z vzrejo kokoši nesnic prihranijo na stroških, in čeprav je vzreja kokoši nesnic po njegovem mnenju trenutno donosnejša od reje brojlerjev, si vendarle želi višjih cen, čeprav farmo v skrajnem primeru lahko zapre in hlev spremeni v skladišče za stroje.


				Tadej Kavčič in Sanja Ribolica Kavčič (foto: Darja Zemljič)			Tadej Kavčič in Sanja Ribolica Kavčič (foto: Darja Zemljič)

»S spoštovanjem do starih staršev kot mlad prevzemnik nadaljujem s perutninarstvom, spremljam stroške ter porabljene ure za delo in če na koncu pod črto ostane le pozitivna nula, je bolje da hlev ostane prazen,« realno razmišlja mladi gospodar.

»Leta 1965 sta se stara starša na kmetiji lotila izgradnje hale, ki je bila v Sloveniji takrat prva 500 kvadratnih metrov velika ha

Vpliv koronavirusa na perutninsko dejavnost

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
14.04.2021 08:24 (Apr 14, 2021)

Še vedno se dogajajo obsežna zapiranja prehrambenih dejavnosti v državah po vsem svetu, po drugi strani pa naraščata domača potrošnja in spletna prodaja na drobno. To dogajanje bo najverjetneje trajno vplivalo na trgovino s perutnino po vsem svetu, zato bo tudi po tako imenovani »normalizaciji« dogajanja malo verjetno, da se dejavnost vrnila v »predpandemično« stanje, vključno s prejšnjim vedenjem kupcev, ki so v tem letu spremenili kupne navade.

Glede na novo poročilo Rabobanke, ki ga je pripravil analitik Nan-Dirk Mulder, se bo nestanovitnost, ki se je pojavila v letu 2020, verjetno nadaljevala še nekaj časa. Kot pravi Mulder lahko kratkoročen in dolgoročen vpliv koronavirusa na svetovno perutninsko dejavnost, v skladu s poročilom, razdelimo na tri dele.

NE SPREGLEJTE ter s klikom na pasico prelistajte in naročite knigo PERUTNINA, reja kokoši, pur, gosi, rac in prepelic. Vabljeni k nakupu. 

Pot težav in okrevanja

»V prvem delu je šlo za pojavljanje velikih težav na trgih, v trgo

Ukrepi v zvezi s pojavi aviarne influence

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
12.04.2021 11:59 (Apr 12, 2021)

Lani se je v Sloveniji ponovno pojavila visoko patogena aviarna influenca (HPAI), ki je bila potrjena pri prostoživečih pticah (labodih grbcih). Ker se lahko bolezen pojavi tudi pri domači perutnini in povzroča veliko ekonomsko škodo se državno središče za nadzor bolezni redno sestaja in spremlja situacijo ter svetuje dosledno izvajanje biovarnostnih ukrepov in spoštovanje predpisanih ukrepov.

V Sloveniji aviarne influence pri domači perutnini še niso ugotovili, da bi tako tudi ostalo, pa je treba upoštevati trenutno veljavne ukrepe, ki so objavljeni v Uradnem listu RS:

a) domačo perutnino in ptice v ujetništvu se zadržuje:

·         v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi, ali

·         v ograjenem prostoru na način, da se prepreči dostop do vodnih površin, do katerih dostopajo vodne ptice, ter krmi in napaja v zaprtih prostorih;

b) zaradi dobrobiti se lahko vodni perutnini omogoči dostop do vode, vendar je pri tem treba pre

Usoda reje privezanega goveda

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
08.04.2021 22:57 (Apr 08, 2021)

Čeprav se leto 2028 bere kot še precej oddaljena prihodnost, pa med rejci v zadnjem času dviga že precej prahu. Evropska komisija naj bi po nekaterih podatkih to leto omenjala kot mejnik, ko se bodo morale posamezne države članice opredeliti glede reje privezanega goveda v prihodnje, pri kateri gre trend, predvsem zaradi javnega pritiska, v smer prepovedi. Z morebitno namero o prepovedi reje privezane govedi po letu 2028, uradno niso seznanjeni niti na našem kmetijskem ministrstvu, ne na področju veterinarske zakonodaje ali zakonodaje s področja zaščite živali.

Edina država, ki je že oktobra lani napovedala prepoved reje privezanega goveda z letom 2027 je Danska, vendar se v tem primeru sprememba nanaša zgolj na nacionalno raven. Trenutno v EU res poteka preverjanje ustreznosti zakonodaje o zaščiti in dobrem počutju živali, ki bo končano predvidoma konec letošnjega leta. Vsi nadaljnji koraki Evropske komisije na tem področju bodo zato posledično odvisni tudi od te ocene, velja pa, da v

Mlečnost kontroliranih krav rjave pasme se povečuje

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
07.04.2021 06:15 (Apr 07, 2021)

Predsednik ZRGRPS mag. Tomaž Modic je povedal: »Svetovni kongres rejcev rjave pasme v Madisonu v ZDA je prestavljen še za eno leto, na oktober 2022, razglašena epidemija pa je preprečila tudi skupno državno razstavo, za katero smo se intenzivno dogovarjali z Zvezo društev rejcev govedi lisaste pasme Slovenije in Društvom rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji.« Modic glede na trenutno dogajanje tudi v tem letu pričakuje manj aktivnosti »v živo«, saj se bo večina dogodkov kot kaže še naprej odvijala prek spleta.

ZRGRPS se je jeseni povezala z zvezo nevladnih organizacij, sprva iz protesta zaradi nizkih odkupnih cen, kasneje pa je sodelovanje preraslo v nekaj sestankov, tudi s kmetijskim ministrom, in stekli so pogovori o sooblikovanju skupne kmetijske politike. Dosegli so upočasnitev aktivnosti in podaljšanje roka oddaje predlogov, ki je bil sprva določen do začetka predsedovanja Slovenije EU. »Rejci kot deležniki imamo podaljšano možnost, da podamo pripombe na zakonodajne predloge k

Ekonomika življenjske prireje mleka krav molznic

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
30.03.2021 22:07 (Mar 30, 2021)

Dolgoživost krav molznic se nanaša na to, koliko časa krava ostane v čredi, koliko mleka v življenju namolze in koliko zdravih potomcev nam da. Velik del krav molznic ima kratko življenjsko dobo, ki je daleč pod njihovim biološkim potencialom. Rejci se v teoriji sicer zavedajo prednosti povečanja dolgoživosti njihovih krav, pogosto pa se ob tem postavlja vprašanje, kako naj to uresničijo v praksi. Dokazano je, da je veliko krav izločenih prezgodaj zaradi težav s plodnostjo, prehranskih motenj, vnetja vimena, težav z zdravjem in poškodbami.

Izločitev krave molznice pred 3. laktacijo je draga, saj povprečni strošek vzreje telice črno-bele pasme v EU in s tem tudi v Sloveniji znaša med 1.500 in 1.600 evri, ki ga je treba plačati z mlekom. Z veliko življenjsko prirejo mleka se amortizacijska vrednost krave molznice razporedi na večjo količino mleka, zaradi česar je strošek vzreje na liter mleka ustrezno manjši.

Na dolgoživost v največji meri vplivajo okoljski in genetski dejavniki. Pri oko

Usoda goveda ujetega na morju

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
26.03.2021 23:01 (Mar 26, 2021)

Živinska ladja Elbeik naj bi v Cartageno prispela prejšnji teden, tri mesece potem, ko je sredi decembra zapustila špansko pristanišče Tarragona, po mučnem iskanju kupca za govedo. Živino je namreč zavrnilo več držav, vključno s Turčijo in Libijo, zaradi strahu, da imajo živali bolezen modrikastega jezika. Nekateri viri trdijo, da je med plovbo poginilo že skoraj 180 govedi, zato so evropski poslanci predlagali, da je za izmučene živali, zakol ob prihodu v pristanišče še najbolj humana možnost.

Po nedavnih postankih v bližini Cipra in v grških pristaniščih, se je Elbeik v začetku tega tedna vrnil v španske vode in se zasidral na otoku Menorca. Španske oblasti so odredile, naj ladja pristane v Cartageni, ki je "najprimernejše pristanišče" za inšpekcijski pregled ter možno razkladanje in zakol živali.

Ladja Elbeik se je zasidrala le nekaj tednov po tem, ko so španske oblasti v Cartageni že usmrtile več kot 850 mladih bikov z druge živinorejske ladje imenovane Karim Allah. Tudi ta ladja j

Čreda z najvišjo mlečnostjo v državi

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
22.03.2021 09:04 (Mar 22, 2021)

Na vrhunski rezultat so nakazovala že dosežena povprečja mlečnosti v letu 2018, ko so na Rozmanovi kmetiji namolzli 11.660 kg mleka in predlani, ko se je mlečnost ustavila na 12. 416 kg, lani pa kar na vrhunskih 13. 468 kg. »Kje je torej meja – koliko lahko še namolzejo?« se večkrat vpraša Matjaž Rozman, gospodar kmetije v Zadragi, ki je prepričan, da je pravi odgovor v popolni oskrbi krav, sin Rok, bodoči prevzemnik pa ga dopolni, da brez vrhunske vzreje plemenskih telic in telet ni vrhuske reje molznic.

»Prvi cilj na kmetiji ostajata zdravje krav ter njihova dolgoživost in ne mlečnost,« pojasni Petra, Rokova žena in nadaljuje, da bo letos prva krava presegla življenjsko prirejo 100.000 kg mleka v osmih laktacijah, če bo vse potekalo brez težav, pa ji na poti k temu cilju že sledi tudi druga.

Videoposnetek s kmetije Rozman:

»Brez prave ekipe in medsebojnega razumevanja, je nemogoče pričakovati uspeh v reji ali dosegati vidne rezultate,« je prepričan gospodar kmetije, ki ga bolj kot v

Okusno in tradicionalno – to je naše

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
19.03.2021 08:34 (Mar 19, 2021)

Pred kratkim je potekalo uvodno predavanje za kmetije, ki se odločajo za seneno prirejo mesa in mleka, ki ga je izvedla Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v okviru EIP projekta Seneno meso in mleko, katerega namen je vzpostavitev proizvodne verige, sodobnih prodajnih pristopov in zagotovitev dostojne cene kmetijskim pridelkom in izdelkom. Trenutno je seneno mleko pri nas certificirano po avstrijskem modelu, podobno pa se kmalu obeta tudi pri senenenem mesu.

Kot je uvodoma pojasnila Klara Otoničar s KGZS, je treba za uspešnost celotnega sistema oskrbe z lokalnimi živili zagotoviti jasna pravila sheme kakovosti in certificiranja ter dolgoročno vodenje in promocijo, ki jo bo prevzel Zavod seneno meso in mleko, ki ga sestavlja devet ustanoviteljev. Zavod si bo prizadeval za povečanje ugleda in izboljšanja pogojev kmetovanja na OMD območjih z izgradnjo močne blagovne znamke za kakovostno prirejeno seneno meso in mleko. Blagovno znamko Seneno bo po koncu projekta upravljal zavod, za njeg

Kompostni hlevi alternativa trenutnim sistemom

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
16.03.2021 09:59 (Mar 16, 2021)

Pri prehrani prežvekovalcev ima osnovna krma s travinja velik pomen, saj je povezana s stroški prireje mleka in mesa. »Zato je cilj vsakega rejca pridelati visokokakovostno krmo za prežvekovalce in ob tem upoštevati čas košnje, ki vpliva na ohranjanje hranil in prebavljivost krme,« so Martina Marolt, Boštjan Kastelic in Dejan Marhat – študentje agronomije – v okviru obveznosti pri predmetu »Prenos znanja v živinorejsko prakso« začeli s predstavitvijo drugega sklopa strokovnih predavanj, ki jih je organiziralo Društvo rejcev govedi črno-bele pasme skupaj s študenti zootehnike ob strokovni pomoči in mentorstvu prof. dr. Marije Klopčič z Oddelka za zootehniko v Grobljah.

Bodoči agronomi so pojasnili, da je kakovost krme za krave molznic močno povezana z višino mlečnosti, vsebnostjo maščob in beljakovin v mleku. »Od dobro pridelane in kakovostne voluminozne krme lahko pričakujemo približno 8000 kilogramov mleka v laktacijski dobi, večje količine pa uravnavamo z dodatki koncentratov.« Najve

S preventivo nad šepanje

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
12.03.2021 21:47 (Mar 12, 2021)

Za rejce krav molznic ni nič pomembnejšega od zdravja krav in ohranjanja visoke prireje mleka, zato morate biti pozorni na vse dejavnike, ki bi lahko negativno vplivali na prirejo.

Bolezni parkljev in posledično šepanje, so eden izmed najpogostejših vzrokov za izločitve krav molznic, ki se pojavljajo zaradi neustrezne namestitve, oskrbe in prehrane.

Šepanje je ena največjih težav, ki povzroča veliko ekonomsko škodo. Bolečina zaradi katere krava šepa, otežuje gibanje, povzroča dolgotrajno zdravljenje in negativno vpliva na prirejo mleka. Vzdrževanje zdravja zato vključuje izogibanje vzrokom, ki povzročajo šepavost in zajema redno obrezovanje parkljev.

VSTOPITE V SVET KMETIJSTVA KORAK PRED DRUGIMI. Berite KMEČKI GLAS.  Več o naročniških ugodnostih izveste s klikom na spodnjo pasico. 

Znaki in simptomi šepanja

Rejec lahko precej preprosto, že po nekaj znakih ugotovi ali ima krava bolečine v področju parkljev.

Značilna drža: Podobno kot se odzove človek, ko stopi na ostro skalo, se

10 zanimivosti o mleku

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
10.03.2021 10:29 (Mar 10, 2021)

Mleko je izloček mlečne žleze, dobljen z molžo različnih vrst živali, v našem okolju najpogosteje krav, ovac ali koz, brez kakršnega koli dodajanja ali odvzemanja.

Je hkrati hrana in pijača ter spada med osnovna in zdravju koristna živila ter ena od najbolj priljubljenih in najpomembnejših tekočin na planetu. Pravzaprav ljudje mleko pijemo tako pogosto, da ga verjetno večina jemlje kot nekaj samoumevnega in to kljub temu, da v svetu prehrane postaja vroča tema glede pomislekov o tem, ali je resnično koristno živilo.

Dejstva vendarle govorijo zase, saj mleko vsebuje devet pomembnih hranil, ki so bistvena za človekovo zdravje. Poleg kalcija, ki pomaga ohranjati kostno maso, vsebuje beljakovine, ki pomagajo ustvarjati in obnavljati mišično tkivo, kalij, fosfor in vitamin D ter izjemno pomemben vitamin B12, ki ima vlogo pri manjševanju utrujenosti in izčrpanosti. V mleku je tudi vitamin A, ki pomaga pri delovanju imunskega sistema, riboflavin (B2), in niacin, ki presnavlja sladkorje in

Glavni cilj ostaja povečevanje mlečnosti pri molznicah

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
08.03.2021 09:03 (Mar 08, 2021)

Društvo rejcev govedi črnobele pasme, je skupaj s študenti zootehnike in agronomije ter predavatelji Oddelka za zootehniko v Grobljah, v okviru obveznosti pri predmetu Prenos znanja v živinorejsko prakso organizirala strokovni posvet. Tokrat so predavanja potekala v virtualni obliki preko Zooma, štiri skupine študentov pa so v prvem sklopu pripravile vsebine z različno uporabno živinorejsko tematiko, s skupnim naslovom Izzivi za slovenske kmetije do leta 2030, ki jih je z zanimanjem spremljalo kar sto poslušalcev.  

Vpliv križanja in heterozisa na rezultate prireje v čredi krav molznic je predstavila Mojca Bric. »V svetu in tudi v Sloveniji povečevanje mlečnosti predstavlja glavni cilj v reji visokoproduktivnih krav molznic. Uporaba osemenjevanja, odličnega genetskega materiala in izboljšano upravljanje v reji krav molznic, so močno povečali zmogljivost krav molznic za prirejo mleka, s tem pa se je povečal tudi koeficient inbridinga, ki je povzročil poslabšanje plodnosti, dolgoživosti

Trije načini za podporo zdravju telet

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
07.03.2021 20:55 (Mar 07, 2021)

Pravilno razvito črevesje lahko pomaga izboljšati učinkovitost presnove krme in vpliva na splošno zdravje teleta. Zdravo črevesje je namreč prva obrambna linija za imunski sistem teleta, ki ga lahko zaščiti pred drisko, pljučnico in drugimi zdravstvenimi izzivi.

Da teletu zagotovite zaščito morate ukrepati hitro. Ko tele enkrat že začne prežvekovati, je izredno težko vplivati ​​na črevesno mikrobioto.

S klikom na naslovnico prelistajte in naročite priročnik BOLEZNI GOVEDA IN DROBNICE. 

Zdravo črevesje telet se začne z naslednjimi tremi prehranskimi koraki:

1. Zagotovite visokokakovosten kolostrum

Hranjenje visokokakovostnega kolostruma pomaga pri razvoju črevesnih resic, vzpostavitvi ustrezne mikrobiote ter za pomoč pri prebavi ter zaščiti črevesne sluznice.

Kakovosten kolostrum vsebuje biološko aktivne snovi, ki spodbujajo razvoj koristnih bakterij v črevesju in preprečujejo razvoj slabih. Poleg tega kolostralna maščoba podpira presnovo energije, ki je nujna za razvoj imunosti. K

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj