Klara Nahtigal KMEČKI GLAS

Novinarka Kmečkega glasa

Prijatelji (3)
KMEČKI GLAS
Alen Osenjak
Spremljevalci (2)
Erjavec Kmetija
Marcelhorvat87 Horvat

Kategorija: prireja.mleka

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Kljub težkim časom se izplača
Sodobni hlevi
Preplet tradicije in turizma
Počitek v hlevu prihodnosti
Izjemni rejci, ki veliko obetajo
Najsodobnejša tehnologija v hlevu obeta nov začetek
Prvi hlev prihodnosti na svetu je v Sloveniji
Sodobni hlevi
Zanimiva in enostavna rešitev za širitev hleva
Reja perutnine
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
angus
( 1 )
APK
( 7 )
čebele
( 1 )
Copa
( 1 )
danska
( 1 )
dejstva
( 1 )
Elbeik
( 1 )
eu
( 4 )
GSO
( 1 )
higiena
( 1 )
hlevi
( 1 )
HPAI
( 1 )
IPEMA
( 1 )
italija
( 2 )
izguba
( 1 )
kanada
( 1 )
Kandare
( 1 )
Knežak
( 1 )
kokoši
( 1 )
krave
( 1 )
Kunci
( 1 )
lokalno
( 1 )
MKGP
( 2 )
mleko
( 2 )
molža
( 1 )
MOSG
( 1 )
MZ Ptuj
( 1 )
načrt
( 1 )
nemčija
( 12 )
nesnost
( 1 )
njive
( 1 )
obeti
( 1 )
pitanci
( 1 )
podatki
( 1 )
pogini
( 1 )
poreklo
( 1 )
rusija
( 2 )
ŠAROLE
( 1 )
sir
( 1 )
skuta
( 1 )
soja
( 1 )
svet
( 1 )
teleta
( 2 )
težave
( 1 )
Turizem
( 1 )
ukrepi
( 1 )
UVHVVR
( 1 )
wagyu
( 1 )
wangus
( 2 )
zaloge
( 1 )
ZDA
( 2 )
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2021
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Več živali, manjša izguba

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
21.07.2021 08:06 (Jul 21, 2021)

Zanje je že nekaj dni na voljo jedrnat, a hkrati zelo informativen dokument evropskega odbora za mleko (EMB). Gre za študijo o stroških prireje mleka, izdelano na podlagi evropskih računovodskih podatkov s kmetij (FADN), ki z jasnimi in zanesljivimi podatki predstavlja stanje na evropskih kmetijah, kjer se ukvarjajo s prirejo mleka. Študija je potekala leta 2015 do 2019 inprikazuje stroške prireje mleka v osmih najpomembnejših evropskih državah proizvajalkah mleka (Belgija, Danska, Nemčija, Francija, Irska, Litva, Luksemburg, Nizozemska), prvič pa tudi  povprečno višino stroškov prireje mleka v EU.

»0,4535 EUR/kg so bili povprečni stroški prireje mleka v EU 2019.

0,3452 EUR/kg,

 je bila takrat povprečna evropska odkupna cena mleka v EU. "To kaže na problematično neravnovesje v celotni EU," poudarja Sieta van Keimpema, predsednica Evropskega odbora za mleko (EMB) iz Nizozemske.

 

Študija Urada za sociologijo in kmetijstvo podeželja (BAL) z Irsko in Litvo vključuje celo dve novi držav

Vse krave izvirajo iz dolgožive Savine linije

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
02.06.2021 14:09 (Jun 02, 2021)

Mladi prevzemnik po najboljših močeh nadaljuje delo svojih staršev in skrbi za dedkovo zapuščino. Le-ta je namreč na kmetijo leta 1951 pripeljal telico rjave pasme Savo, ki je bila sicer namenjena za prodajo v Grčijo. Ker takrat ni bila breja, jo Grki niso hoteli, kupila pa jo je družina Gams in pri njih je živela polnih 18 let, vmes pa, po treh operacijah, telila 16 telet, od tega le dva bikca, druge pa vse teličke. Poleg posebnosti, da vse krave v hlevu do danes izhajajo iz Savine linije, pa jih zaznamuje še spomin na izvor tako, da imajo prav vse imena, ki se začnejo na črko S.

Sava se je v tistih časih izkazala kot vrhunska krava, najvišjo mlečnost je dosegla v letih 1958/59, in sicer je namolzla 6.197 kg s 3,83 % maščobe, krmljena le s senom in občasnimi ostanki iz okoliškega mlina, brez močnih krmil in koruze. Njeno 10- letno povprečje je znašalo 4.550 kg. Sava je vsekakor zaznamovala kmetijo, njena fotografija pa krasi steno v hlevu in v hiši, saj je skupaj z izbranimi plemenski

Ne količina mleka, štejeta vsebnost maščob in beljakovin v njem

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
19.05.2021 08:02 (May 19, 2021)

»Le rjava je ta prava«, namreč pravi Tomaž Modic, predsednik Zveze rejcev govedi rjave pasme Slovenije (ZRGRPS), ki je lani vodenje kmetije predal sinu Janu. Glede količine mleka rjava pasma težko tekmuje s črno-belo, po vsebnosti in kakovosti mleka pa jih vse prekaša. Rjava pasma je izredna za prirejo beljakovin z visokim deležem BB kapa kazeina kar ima velik pomen v sirarstvu,« pove predsednik ZRGRPS in doda, da se reja govedi rjave pasme v Sloveniji še vedno zmanjšuje, se pa dogajajo pozitivni premiki, saj se vedno več rejcev, ki mleko predeluje v kmečke sire, odloča za rejo rjave pasme.

V čredo, ki je vsa genotipizirana in šteje 60 krav molznic, so v zadnjih 30 letih veliko vložili, uporabljajo namreč le seme, večkrat tudi seksirano, najboljših svetovnih bikov, že nekaj let pa se uspešno ukvarjajo tudi z izvajanjem embriotransferja na najboljših kravah. V hlevu, kjer so krave proste imajo petnajst bikovskih mater, iz njihovega hleva pa je v osemenjevalni center odšlo že več kot 20

Ekonomika življenjske prireje mleka krav molznic

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
30.03.2021 22:07 (Mar 30, 2021)

Dolgoživost krav molznic se nanaša na to, koliko časa krava ostane v čredi, koliko mleka v življenju namolze in koliko zdravih potomcev nam da. Velik del krav molznic ima kratko življenjsko dobo, ki je daleč pod njihovim biološkim potencialom. Rejci se v teoriji sicer zavedajo prednosti povečanja dolgoživosti njihovih krav, pogosto pa se ob tem postavlja vprašanje, kako naj to uresničijo v praksi. Dokazano je, da je veliko krav izločenih prezgodaj zaradi težav s plodnostjo, prehranskih motenj, vnetja vimena, težav z zdravjem in poškodbami.

Izločitev krave molznice pred 3. laktacijo je draga, saj povprečni strošek vzreje telice črno-bele pasme v EU in s tem tudi v Sloveniji znaša med 1.500 in 1.600 evri, ki ga je treba plačati z mlekom. Z veliko življenjsko prirejo mleka se amortizacijska vrednost krave molznice razporedi na večjo količino mleka, zaradi česar je strošek vzreje na liter mleka ustrezno manjši.

Na dolgoživost v največji meri vplivajo okoljski in genetski dejavniki. Pri oko

Kmetovanje ne omejuje njene svobode

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
21.07.2020 12:52 (Jul 21, 2020)

»Če kmetije ne bi prevzela, bi ta propadla, če pa se s kmetijstvom v prihodnje ne bom preživela, se pa še vedno lahko zaposlim,« razmišlja mlada prevzemnica, ki je v prvi vrsti mamica simpatični 6-letni hčerkici Klari, nato pa kmetica, ki gospodari s kmetijo s prašiči, kravami molznicami, kokošmi in obdeluje več kot dva hektarja vinogradov. Ni naključje, da je bila pred leti 8. vinska kraljica Društva vinogradnikov Radgonsko-kapelskih goric in zaposlena v prodaji v kapelski vinski kleti. Jerneja je na kmetiji uvedla kar nekaj dopolnilnih dejavnosti, med drugim tudi pridelavo bučnega olja, uspešno tudi čebelari. Za med z bučnimi semeni je bila letos nagrajena – prejela je nagrado za inovativen produkt v sklopu projekta Urbana zemljina za hrano.

Jerneja, ki je tudi podpredsednica krajevne skupnosti Črešnjevci – Zbigovci, na kmetiji z 20 hektarji obdelovalnih površin in s sedmimi hektarji gozda, daje vse od sebe. V veliko pomoč sta ji starša, Jožica in sicer že upokojeni oče Jožek, ki opr

V Švici čakajo na prleške piščance

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
15.06.2020 14:25 (Jun 15, 2020)

V okolici Ormoža, v vasi Vičanci, Roman in Tinka Meško vodita družinsko kmetijo, na kateri se ukvarjajo s prirejo mleka, kooperativno rejo piščancev brojlerjev za Perutnino Ptuj (PP) (linija Natur Premium – živalim prijaznejša reja z izpusti) in pridelavo semenskega česna slovenske avtohtone sorte za Semenarno Ljubljana. Roman Meško je kmetijo prevzel pred tremi leti, ko je oče Janez izpolnil pogoje za upokojitev, poleg tega pa je imel vedno vizijo, da kmetijo čim prej preda v roke mladini z veliko volje do dela. Na kmetiji živijo štiri generacije, trije družinski člani pa so na njej zaposleni, saj je zaradi več dejavnosti delo zahtevnejše in bolj obremenjujoče. Kljub temu mladi gospodar pravi, da se trendi v kmetijstvu hitro spreminjajo, zato je dobro, da na kmetiji niso odvisni le od ene dejavnosti.

Ob vsem odrekanju, izredni volji in predanosti družinskih članov pa v oči bode podcenjujoč odnos naše kmetijske politike do kupcev in pridelane hrane izpod rok slovenskega kmeta, ki ima v

Podeželje omogoča veliko svobode

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
19.05.2020 11:47 (May 19, 2020)

Kmetija Brigite in Mirana Lovreca je živinorejska kmetija s 50 kravami molznicami, ki se nahaja v Slovenskih goricah, katerih razgiban teren je najbolj primeren za rejo goved. Delo na kmetiji imata dobro usklajeno in organizirano, saj se skupaj odlično dopolnjujeta, kar sta dokazala tudi s pogovorom za naš časopis. Brigita je razkrila svoje videnje vloge kmečkih žena na podeželju in težave, s katerimi se srečujejo, Miran pa je podrobneje predstavil dejavnost na kmetiji – prirejo mleka. Oba sta trdno prepričana in to tudi dokazujeta, da se s 50 kravami molznicami lahko povsem dobro ne le preživi, ampak tudi živi.

Miran in Brigita sta si pred dobrimi 13 meseci delo v hlevu olajšala z nakupom robota za molžo. »Prepričan sem bil, da bo prinesel kup začetnih težav, ampak so bile te na moje presenečenje zanemarljive. Izločili smo le eno kravo zaradi neprimernega vimena za robotsko molžo, sicer pa smo robota postavili na mesto, kjer je prej stalo molzišče 2 × 3, kar je kravam precej olajša

Mladi si moramo upati

Klara Nahtigal KMEČKI GLAS
06.01.2020 10:00 (Jan 06, 2020)

Pogled na novozgrajeni hlev za 28.000 piščancev na kmetiji 35-letnega Francija Fingušta z Zgornje Gorice v Račah, poleg velike naklonjenosti do kmetijstva, razkrije tudi simpatijo do Nogometnega kluba Maribor. Rumena fasada 95 metrov dolgega in 17 metrov širokega hleva, z značilno vijoličnimi ploskvami pri odprtini oken, pa to še dodatno potrjuje.

Ker mešana kmetija z molznicami, plemenskimi svinjami s pujski in piščanci zahteva veliko dela, se tekem NK Maribor zdaj redkeje udeležuje in več časa preživi s partnerko Vanjo in njunima hčerkama; 7-letno Neli in 2-letno Asjo. Franci odkrito pove, da kmetijstvo danes terja veliko poguma.

»Mladi si moramo upati, vendar hkrati poznati omejitve, tudi pri reji živali. Predvsem pa je pomembna sloga v družini,« uvodoma pove Franci, ki se je za mehanika in kmetijskega tehnika izučil na mariborski Biotehniški šoli.

 

Kmetuje skupaj s starši, že upokojenim Stanislavom in Marijo, partnerka Vanja, ki je zaposlena in opravlja delo trgovke, pa m

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj