Članek
Dvanajsti dan izziva
Objavljeno Jun 28, 2016

Danes sem poslušala peti dan videa, Zdravje in fitnes. Video je govoril o cardio treningu, ki je zelo priporočljiv tudi takrat, ko smo pod stresom. Stres je dan danes res eden izmed naših največjih »sovražnikov«. Pred nekaj dnevi sem bila na preventivnem pregledu pri Irologu, ki mi je zatrdil, da živim zelo stresno življenje. Sama sem bila kar precej presenečena. Jaz, da živim stresno? Želim poudarit, da vsako jutro meditiram, vsako jutro in zvečer vsaj 10 minut telovadim, 2x na teden delam QIGong 45 minut in 2x na teden tečem. Bila sem prepričana, da je ob mojih aktivnostih težko biti pod stresom.

Po daljšem razmisleku in opazovanju same sebe sem ugotovila, da sem velikokrat med samo vadbo ali meditacijo z mislimo popolnoma drugje in si ustvarjam tudi namišljene probleme. Torej, ni toliko pomembno koliko aktivnosti imate za sproščanje, temveč bolj to, koliko ste takrat zavestno pripravljeni odklopiti vsakodnevne skrbi. Sama sem trenutno res v enem takšnem obdobju, ko ne vem točno katero pot naj izberem in posledično je zato tudi stres toliko večji. Včasih se je potrebno samo prepustit in zaupat življenju, da bo vse ok. Kar pa nam včasih lahko predstavlja kar precejšen izziv.

Sprašujem se, kakšen bi bil moj stres šele brez mojih aktivnosti, ki so zdaj v bistvu prišle že v navado in mi kar malo manjka, če kakšno izpustim!

Za konec pa še definicija besede stres: Stres je naraven odziv telesa na dogodke, ki vas ogrožajo ali vas iztirjajo. Ko zaznate nevarnost, realno ali namišljeno, se vaše telo avtomatsko odzove in vas želi pripraviti na soočenje s to nevarnostjo. Temu pravimo t. i. »beg ali boj« odziv oz. stresni odziv.

Želim vam lep večer, vzemite si čas zase in se odklopite od vsakdanjih obveznosti!

Objem,

Klavdija