Sirotka je stranski proizvod pri izdelavi sira. V mleku so tri glavne vrste beljakovin: kazein, ki med sirjenjem preide v sir ter albumini in globulini, ki jih imenujemo tudi sirotkine beljakovine, saj niso občutljive za delovanje kisline in sirišča in preidejo pri sirjenju v sirotko. V sirotki so poleg kakovostnih beljakovin (albumini in globulini) tudi ostanki mlečnega sladkorja ali laktoze, m
Sir za žar, pridelan iz polnomastnega kravjega mleka, je še posebej v poletnih mesecih odlična ideja za pripravo hitrega kosila in nepogrešljiv del vsakega piknika. Sir za žar, pridelan iz polnomastnega kravjega mleka, je še posebej v poletnih mesecih odlična ideja za pripravo hitrega kosila in nepogrešljiv del vsakega piknika. Zaradi posebnega postopka izdelave sir na vroči plošči ali žaru obdrž
Ko želimo nekomu ponuditi dober vir beljakovin, je albuminska oz. sirarska skuta izredno dober izbor. To ni običajna »skuta«, ki jo ponavadi dobite v trgovinah, temveč nekaj drugega, po sestavinah veliko kvalitetnejšega, saj nastane iz sirotke (sicer znane kot »odpadne« tekočine, ki ostane, ko se mleko sesiri). Zakaj je torej skuta iz sirotke toliko boljša? Ker pri nastajanju sira iz mleka sku
Ko želimo nekomu ponuditi dober vir beljakovin, je albuminska oz. sirarska skuta izredno dober izbor. To ni običajna »skuta«, ki jo ponavadi dobite v trgovinah, temveč nekaj drugega, po sestavinah veliko kvalitetnejšega, saj nastane iz sirotke (sicer znane kot »odpadne« tekočine, ki ostane, ko se mleko sesiri). Zakaj je torej skuta iz sirotke toliko boljša? Ker pri nastajanju sira iz mleka skupaj
Dobrodošli, veseli smo vašega obiska! Za naročilo in dodatne informacije pokličite na 040 333 401.
dokazani so jogurtovi pozitivni vplivi na prebavni trakt, na zniževanje holesterola, protimikrobni učinek ter lahka prebavljivost. k naštetim učinkom prispevajo kulture živih mikroorganizmov, popolne beljakovine, kalcij, vitamina b2 (riboflavin) in b12, kalij, magnezij in cink. ljudje, ki ne prenašajo mlečnega sladkorja (laktoze) lahko uživajo jogurt, ker se del laktoze v procesu fermentacije spremeni v mlečno kislino. jogurt se uporablja tudi za lajšanje prebavnih težav in diareje kot posledice uporabe antibiotikov. običajno vsebuje več beljakovin kot mleko in je zato še posebno priporočljiv za starejše in vse tiste, ki s prehrano ne zaužijejo zadostnih količin beljakovin in kalcija (buttriss, 2005).
Kategorija: Mleko in mlečni izdelki
Cena: 1.5 €
poltrdi sir s kmetije škrjanec je izdelan iz polnomastnega, nepasteriziranega kravjega mleka, kar mu daje še posebej poln okus. pri pasterizaciji se mleko segreje na visoke temperature in se s tem uničijo bakterije, ki so naravno prisotne v mleku. le-te pri normalni, tradicionalni pridelavi vplivajo na izoblikovanje arom in okusov, značilnih za posamezno kmetijo. pri pasterizaciji mleka se značilni okusi in arome posamezne kmetije nevtralizirajo, zato so t.i. industrijski siri vedno istega okusa.
Kategorija: Mleko in mlečni izdelki
Cena: 12 €
priprava sira za žar je zelo enostavna. kapljica olivnega olja v ponvi, sir narežemo na majhne koščke in ga popečemo. par minut in je slastna hrana pripravljena. še boljše je, če ga popečemo na žaru. pri piknikih je nepogrešljiv. pa dober tek.
Kategorija: Mleko in mlečni izdelki
Cena: 10 €
v sirotki so poleg kakovostnih beljakovin (albumini in globulini) tudi ostanki mlečnega sladkorja ali laktoze, minerali (predvsem kalij), elementi v sledovih in vitamini b skupine (b1, b2, b12). tudi namesto mleka v mlečnih jedeh jo lahko uporabljamo-pudingi, mlečni riž,… zelo dobri so sirotkini napitki. sirotko zmešamo s sadnim pripravkom in dobimo pijačo božanskega okusa. poskusite! sirotka zaradi svoje sestave dviguje telesno odpornost, poživlja presnovo in s spodbujanjem delovanja jeter in žolčnika pospešuje čistilne procese v telesu. različni avtorji navajajo tudi, da čisti kožo ter zdravi ekceme. skupaj s česnom, čebulo, hrenom in ingverjem naj bi bila »zdrav ubijalec« kvasovke candida albicans. ker vsebuje mlečni sladkor ali laktozo, se s pitjem sirotke obnavlja mikroflora v debelem črevesju, kar pa vpliva na izboljšanje našega počutja in večjo telesno odpornost. ker večina mlečne maščobe pri sirjenju preide v sir, je sirotka primerna tudi kot shujševalni napitek in za ljudi, ki morajo paziti pri vnosu maščob.
Kategorija: Mleko in mlečni izdelki
Cena: Pokličite za ceno