
Sirotka je stranski proizvod pri izdelavi sira. V mleku so tri glavne vrste beljakovin: kazein, ki med sirjenjem preide v sir ter albumini in globulini, ki jih imenujemo tudi sirotkine beljakovine, saj niso občutljive za delovanje kisline in sirišča in preidejo pri sirjenju v sirotko.
V sirotki so poleg kakovostnih beljakovin (albumini in globulini) tudi ostanki mlečnega sladkorja ali laktoze, minerali (predvsem kalij), elementi v sledovih in vitamini B skupine (B1, B2, B12).
Sirotka je med ljudmi že zelo dolgo poznana. Že pred našim štetjem so zdravniki bolnikom svetovali pitje sirotke, saj so v njej odkrili zdravilni učinek. Danes vemo, kako dragocene stvari vsebuje sirotka. Zato je sirotka precej iskano živilo, uživamo jo kot napitek in uporabljamo v različnih jedeh. Kruh, ki ga zamesimo s sirotko namesto z vodo je zelo rahel in okusen.
Tudi namesto mleka v mlečnih jedeh jo lahko uporabljamo-pudingi, mlečni riž,… Zelo dobri so sirotkini napitki. Sirotko zmešamo s sadnim pripravko


Dobrodošli, veseli smo vašega obiska!
Za naročilo in dodatne informacije pokličite na 040 333 401.


Sir za žar, pridelan iz polnomastnega kravjega mleka, je še posebej v poletnih mesecih odlična ideja za pripravo hitrega kosila in nepogrešljiv del vsakega piknika.
Sir za žar, pridelan iz polnomastnega kravjega mleka, je še posebej v poletnih mesecih odlična ideja za pripravo hitrega kosila in nepogrešljiv del vsakega piknika. Zaradi posebnega postopka izdelave sir na vroči plošči ali žaru obdrži svojo obliko, med pečenjem pa postane struktura mehka in tako razvije prijeten okus in aromo.
Priprava sira za žar je zelo enostavna. Kapljica olivnega olja v ponvi, sir narežemo na majhne koščke in ga popečemo. Par minut in je slastna hrana pripravljena. Še boljše je, če ga popečemo na žaru. Pri piknikih je nepogrešljiv.
Pa dober tek.



Ko želimo nekomu ponuditi dober vir beljakovin, je albuminska oz. sirarska skuta izredno dober izbor. To ni običajna »skuta«, ki jo ponavadi dobite v trgovinah, temveč nekaj drugega, po sestavinah veliko kvalitetnejšega, saj nastane iz sirotke (sicer znane kot »odpadne« tekočine, ki ostane, ko se mleko sesiri).
Zakaj je torej skuta iz sirotke toliko boljša? Ker pri nastajanju sira iz mleka skupaj z večino mlečne maščobe izstopi kazein (ta je znan kot težje prebavljiva beljakovina), v sirotki (tekočini, ki ostane) pa ostanejo albumini in globulini (beljakovine, ki jih telo zlahka prebavi). Ko sirotko segrejemo na dobrih 90°C ter dodamo nekaj kislega (kisavo ali citronsko kislino) albumini in globulini izstopijo in nastane skuta. Ovčji in kozji sirotki za nastanek skute ni treba dodati ničesar kislega.
Skuta, ki jo kupujete v trgovinah, torej ni skuta, temveč sveži kisli sir (kazein). Če želimo otrokom ali preostalimuporabnikom ponuditi tisti pravi vir najkakovostnejših beljakovin (


Ko želimo nekomu ponuditi dober vir beljakovin, je albuminska oz. sirarska skuta izredno dober izbor. To ni običajna »skuta«, ki jo ponavadi dobite v trgovinah, temveč nekaj drugega, po sestavinah veliko kvalitetnejšega, saj nastane iz sirotke (sicer znane kot »odpadne« tekočine, ki ostane, ko se mleko sesiri).
Zakaj je torej skuta iz sirotke toliko boljša? Ker pri nastajanju sira iz mleka skupaj z večino mlečne maščobe izstopi kazein (ta je znan kot težje prebavljiva beljakovina), v sirotki (tekočini, ki ostane) pa ostanejo albumini in globulini (beljakovine, ki jih telo zlahka prebavi). Ko sirotko segrejemo na dobrih 90°C ter dodamo nekaj kislega (kisavo ali citronsko kislino) albumini in globulini izstopijo in nastane skuta. Ovčji in kozji sirotki za nastanek skute ni treba dodati ničesar kislega.
Skuta, ki jo kupujete v trgovinah, torej ni skuta, temveč sveži kisli sir (kazein). Če želimo otrokom ali preostalimuporabnikom ponuditi tisti pravi vir najkakovostnejših beljakovin (alb


Dobrodošli, veseli smo vašega obiska!
Za naročilo in dodatne informacije pokličite na 040 333 401.

Predlogi

Lokalne volitve 2014
@lokalne.volitve.2014

Ljubljana eMesto
@ljubljana
Emesto je namenjeno digitalizaciji območja občine Ljubljana. Tukaj najdete vsebine, ki jih objavljajo lokalna podjetja, kmetije, društva in prebivalci. Če želite vsebino dodati to storite iz svojega profila, tako da pri objavljanju vsebine dodate trend #Ljubljana.

testna stran 24
@testna.stran.24