Članek
DRUŠTVO KMEČKA GODBA PERNICE
Objavljeno Apr 22, 2016

Društvo Kmečka Godba Pernice uspešno deluje in nastopa tako v občini Muta, kakor tudi izven nje že nekaj desetletij. Udeležuje se raznih nastopov v občini, srečanje godb v Koroški regiji, tekmovanj slovenskih godb in organizira samostojne koncerte. Tako je Kmečka godba Pernice že kar dobro prepoznavna v slovenskem kulturnem prostoru, pa tudi v sosednji Avstriji.

Godba vsakom leto organizira tradicionalni Jožefov koncert. Na tem koncertu se godba predstavi z večina novimi skladbami, v goste pa povabi še druge glasbene goste. V zadnjih letih je koncert postal zelo priljubljen, saj se na njem zbere tudi preko tisoč obiskovalcev. Koncert je ena večjih kulturno glasbenih prireditev v občini in tudi v njeni okolici.  Godba je leta 2013 praznovala 110. obletnico delovanja. To obletnico je godba obeležila s samostojnim jubilejnim koncertom in parado godb. Koncerta so se poleg velikega števila obiskovalcev udeležili tudi predstavniki občine, predstavniki zveze slovenskih godb in predstavniki sosednjih godb. Na paradi je sodelovalo deset pihalnih godb, ena tudi iz sosednje Avstrije. Ob ulicah in na prireditvenem prostoru pa se je zbralo več sto obiskovalcev. Ob tej priložnosti je godba izdala almanah, organizirala razstavo fotografij in izdala priložnostno znamko.

Vsako drugo leto se godba udeležuje srečanj godb Koroške regije, ki  ga organizira sosednja godba iz Trbonj. Tam se zberejo vse koroške godbe, ki se predstavijo z dvema skladbama. Na koncu sledi še skupni nastop. Obiskovalcev se zbere tudi do tisoč. Vsako drugo leto se godba udeležuje srečanja z godbo Soboth v sosednji Avstriji. Pred nekaj leti, ko so bile še meje, smo navezali stik s sosednjo godbo v Avstriji.Takrat smo vsaj na glasbenem področju že brisali meje. Srečanja so postala tradicionalna, temeljijo pa na igranju skupnih skladb. Leta 2014 smo se na povabilo Pihalnega orkestra Breg iz Doline pri Trstu udeležili prireditve Majenca 2014. Druženje med zamejskimi Slovenci je bilo enkratno. Prav tako smo se leta 2014 udeležili 80. letnice Pihalnega orkestra          St. Ulrich v sosednji Avstriji. Dvakrat smo že gostovali v Srbiji. V Nišu smo prisosotvovali na otvoritvi poslovnega objekta, udeležili pa smo se tudi otvoritve znamenitega kmetijsko živilskega sejma v Novem Sadu.

V decembru godba vsako leto izvede samostojni Miklavžev koncert. Na koncertu se godba predstavi občinstvu s skladbami primernimi za adventni čas, nekaj pa je tudi zabavnih skladb. Leta 2005 se je godba udeležila 1. tekmovanja slovenskih godb v korakanju, ki je bilo na Muti in je v svoji kategoriji osvojila srebrno plaketo.

Leta 2007 se je godba udeležila tekmovanja slovenskih godb v zabavnem programu v Ormožu, kjer je v skupini do petintrideset članov osvojila srebrno plaketo. Na istem tekmovanju  je leta 2008 že osvojila zlato plaketo, leta 2012 pa zlato plaketo s pohvalo. To je dokaz, da se v društvu dobro dela z jasno zastavljenimi cilji. S tem pa se dviguje kakovost muziciranja in prepoznavnost v slovenskem kulturnem prostoru. Danes šteje godba že okoli 45 članov.

Godba je bila ustanovljena leta 1903. Njen predsednik je Peter Kranjc, dirigent pa Pungartnik Sandi.

Upravni odbor Kmečke godbe Pernice

ČLAN                                        FUNKCIJAK                           KONTAKT      

Peter Krajnc                               Predsednik                              040 776 065

Sandi Pungartnik                       Dirigent                                    041 492 305

Rupert Krajnc                            Podpredsednik, tajnik              040 537 758

Slavko Korat                             Blagajnik                                  041 933 252 

Aleksandra Pungartnik             Zapisnikarka                            031 719 009 

Jože Venek                              Gospodar                                 040 299 793

Blaž Krajnc                              Član                                          040 540 147

Silvo Palko                              Član                                          040 462 388

 

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Muta