Članek
MALINE – ZDRAVILNE LASTNOSTI
Objavljeno Jan 27, 2024

Maline in blagodejni učinki za zdravje človeka


Malina. Odličen sladko-kisel sadež, ki s svojo živahno barvo popestri vsak krožnik. Popestri pa tudi dogajanje v našem telesu, saj v sebi skriva obilo zdravilnih učinkov. Izredno priljubljen in osvežilno okusen sadež je poznan širom sveta, pri nas pa se ne malokrat znajde v sadnem vrtu.

Maline iz Kmetije Pavlovič navdušijo tudi obiskovalce na degustacijah. Iz obkolpskega resorta Big Berry se je tako navudšila tudi gospodična na fotografiji in bila navdušena nad malinovo marmelado in malinovim vinom. Obiskovalce naše kmetije želimo osveščati tudi o vseh blagodejnih lastnostih jagodičevja in spodbujati njihovo uživanje. / Vir: Big Berry


Katere so malinine skrivnosti, zdravilne lastnosti in zakaj bi jo morali večkrat vključiti v svoj jedilnik?


Malinjak, z znanstvenim imenom Rubus idaeus, je grmičasta rastlina, katere plodovi so maline. Poleg najbolj poznanih živahno rdečih malin poznamo tudi rumene, črne, škrlatno vijolične in oranžne maline, vsega skupaj pa več kot 200 sort. Danes je malina poznana po vsej Evropi, pa tudi v Aziji in Severni Ameriki. Najverjetneje izvira iz Grčije, v vrtovih je bila na veliko zasajena že v obdobju antike.
Sama rastlina je trdoživa in lahko prenese tudi neprijetne vremenske razmere ter slabše rastiščne pogoje. Najraje pa imajo veliko sonca in odprt prostor. Čeprav je rastlina trdoživa in bodičasta, so njeni plodovi nežni in mehki.
Bo že držalo, da rastlina ves svoj napor usmeri v okusen in močno zdravilen plod. A užiten ni le sadež, za mnogo zdravilnih zvarkov lahko uporabimo sveže liste. Že v preteklosti je bila malina cenjena zaradi svojih zdravilnih učinkov, danes pa ji brez ovinkov rečemo superživilo.

Maline so bogate z vitaminom C, ki podpira imunski sistem in poskrbi za zdravo kožo.
Če zaužijete skodelico malin, boste zadostili polovični dnevni potrebi C vitamina. Poleg tega maline vsebujejo mangan in vitamin K, ki pomembno vplivata na zdravje kosti. V tem drobnem sadežu se skrivajo še vitamin E, magnezij, baker, železo, kalij in B vitamin.

Maline so polne antioksidantov, ki blagodejno in protivnetno vplivajo na celotno telo. Je eden izmed sadežev z najmanjšo količino sladkorjev in veliko količino vlaknin. S skodelico malin zadostite tretjini dnevno potrebnih zaužitih vlaknin. Vlaknine v malinah pomagajo tudi koristnim črevesnim bakterijam, ki so povezane z močnejšim imunskim sistemom in bolj pozitivnim razpoloženjem.

Maline so krasile vrtove že v antiki in tudi o njihovih pozitivnih vplivih na zdravje so pisali takrat. Tudi danes jih obožujejo mnogi. Sveže nabrane ali pa shranjene v odličnih domačih malinovih produktih. Tako lahko v njihovem okusu uživamo skozi celo leto. / Vir: Envato Elements

5 močnih razlogov za pogosto uživanje malin


Pogosto uživanje malin lahko prepreči celo okužbe in raka. Maline so visok vir antioksidantov, katerih zelo pomembna je elaginska kislina. Ta preprečuje nastajanje rakavih celic in deluje kot blagodejno zdravilo pri hudo bolnem organizmu. Uničuje in upočasni razmnoževanje nekaterih rakavih celic. Sem spadajo kožni in pljučni rak, rak mehurja in dojk, ugotovljeno pa je bilo tudi, da zavirajo rast rakavih celic materničnega vratu.

Zaradi vsebnosti vlaknin blagodejno delujejo na črevesje in s tem dokazano zmanjšujejo možnosti črevesnega raka. Maline odlično krepijo imunski sistem, saj antioksidanti skupaj z visoko vsebnostjo vitamina C pomagajo zaščititi telo pred običajnimi okužbami.

Za zdravje srca. Maline so bogate z vlakninami, zato pomagajo ohranjati zdravje srca. Ker so bogate s flavonoidi in polifenolom, zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, saj preprečujejo nastajanje trombocitov in znižujejo krvni tlak prek protivnetnih mehanizmov. Poleg tega pomagajo pri zniževanju ravni holesterola. Vitamini v malinah, vključno s C vitaminom in folati zmanjšujejo oksidativni stres in s tem tveganje za možgansko kap. Poleg tega so maline dober vir kalija, ki je ključni elektrolit za zniževanje krvnega tlaka.


Maline v sladicah dodajo posebno svežino, sladkost in pridih poletja. Pogosto se znajdejo v domačih sladicah in le kdo jih ne bi kombiniral tudi s palačnikami? Naslednjič jih namažite z domačo malinino marmelado in se prepustite presenetiti. Priporočamo tudi preliv z domačim malinovcem. Preprosta, a gurmanska pojedina. / Vir: Envato ElementsZa lepo kožo in lase. Ker je malina polna antioksidantov, bo poskrbela za lepo in sijočo kožo. Kožo varujejo pred prezgodnjim staranjem. Ne samo z uživanjem, tudi s svežo malinovo masko lahko poskrbite za zmanjšanje gubic na obrazu. Maline naredijo kožo napeto in sijočo, prav tako pa ščitijo pred škodljivimi vplivi sonca. Posebej pri občutljivi koži preprečujejo rdečico.

Vitamin C malinah je tudi odličen za preprečevanje kožnega raka. Rdeče maline vsebujejo antocianin, ki naredi kožo prožno in bolj zdravo. Nemalokrat se malinovi izvlečki uporabljajo v kozmetični industriji. Malinovo olje najdemo v kremah za vlažitev in prožnost kože ter v kremah za zaščito pred soncem.

Maline so bogate tudi s folati, ki pomagajo pri tvorbi zdravih rdečih krvničk. Te skrbijo za dobro prenašanje kisika po telesu, kar je pomembno tudi za lasne mešičke. Magnezij in silicij dodatno pripomoreta k gostim in zdravim lasem.

Za bistre možgane in oster vid. Možgani za normalno delovanje porabijo veliko energije, zato potrebujejo kakovostna hranila. Maline so zares bogate s fitohranili, ki poskrbijo za večjo koncentracijo in boljši spomin. Poleg ostalih antioksidantov so v malinah še antocianin, kofeinska kislina, katehin in kvercetin. Ti izboljšujejo delovanje možganov nasploh, saj izboljšujejo komunikacijo med možganskimi celicami. Povečujejo tudi prožnost možganov, kar možganskim celicam pomaga ustvarjati nove povezave. Polifenoli v malinah izboljšujejo starostni upad kognitivnih sposobnosti. Flavonoidi in polifenolne spojine v malinah pa nudijo odlično zdravje vida.


Ste vedeli, da obstaja tudi malinovo vino in malinova penina? In ravno naša Kmetija Pavlovič je ponosni ponudnik tega domačega kompleta osvežilne pijače za vse prave gurmane. Izkoristek malin je resnično neverjeten ! Poleg malinove marmelade, malinovega likerja in malinovega sirupa sta tukaj še te dve presnečenji, ki navdušujeta po vsej Sloveniji. Pobrskajte po naši spletni trgovini TUKAJ. /Vir: Big BerryPrvovrstne maline iz Kmetije Pavlovič


Zgodba malin iz Kmetije Pavlovič sega v leto 2013, ko sem se tako odločil za spremembo smeri iz pridelave zelenjave v pridelavo jagodičevja. Tako smo posadili ribez, aronijo, povečali nasad jagod in tej pisani zdravi družbi dodali tudi maline.

Zakaj tudi maline? Ker jih doma vsi obožujemo in so še posebej zdrave. Maline imajo tako v naši zgodbi Kmetije Pavlovič posebno mesto. Iz njih ne izdelujemo le prvovrstne malinove marmelade, ampak tudi malinovo vino in malinovo penino! Da, prav ste prebrali. V slednjih dveh smo kar pionirji v Sloveniji in tako zelo veseli navdušenja naših kupcev.

Ste vedeli, da imamo na Kmetiji Pavlovič kar 2000 sadik malin? Ker smo želeli ponuditi bolj okusno sorto smo se odločili za sorto Polka. Ta sorta je ena izmed najboljših sort malin v zadnjih letih. Plodovi so veliki, temnordeči in prijetno sladkega okusa. Plodove sorte Polka z družino obiramo od konca julija pa vse do oktobra. Tako lahko poskrbimo za sveže sestavine pri izdelavi naših produktov iz malin.

Kot je možno razbrati iz zapisa – maline torej skrbijo za splošno dobro počutje in zdravo telo od glave do pet. Čim bolj pogosto si privoščite skodelico svežih malin in s tem poskrbite za močan imunski sistem in mentalno zdravje. Naj vam čim večkrat obarvajo krožnik.

VIRI:
https://www.health.com/food/raspberries-nutrition
https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-raspberries/
https://www.verywellfit.com/raspberry-nutrition-facts-calories-and-health-benefit-4114711

Za vaša vprašanja sem dosegljiv TUKAJ ali pa me pokličite na 040 722 000.

#AntioksidantiVMalinah #KmetijaPavlovič #KmetijaPavlovic #MalineInVlaknine #MalineZaZdravje #Malinjak #MalinovaMarmelada #MalinovoVino #SuperživiloMaline #UživanjeMalin #VitaminiVMalinah #ZdravilneMaline #LokalnaSamooskrba #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk