Članek
DOMAČA MARMELADA
Objavljeno Jan 27, 2024

Komu vse se nariše nasmeh na obrazu, ko zagleda kozarec sočne domače marmelade? Ta sadna poslastica je nepogrešljiva pri sladkem zajtrku, obogati pa tudi marsikatero jed ali sladico. Prava poslastica v vsakdanji hiši so marmelade in džemi postali šele v 19. stoletju, ko je sladkor postal cenejši in s tem bolj dostopna dobrina. Prej so bile redkost in so jih poznali le premožni, sicer pa so marmelado uživali že stari Rimljani.


Tokrat vam bom predstavil nekaj zanimivosti o marmeladi, njeni pripravi in na kaj je potrebno biti pozoren. Še danes se živo spominjam dneva, ko sem prvič prebral star družinski recept za izdelavo domače marmelade. Takoj me je navdušil in lotil sem se priprave tiste pristne marmelade kot so jo pripravljali včasih. Na družinski Kmetiji Pavlovič smo tako izredno ponosni, da nas je podjetje Lidl prepoznalo kot zanesljivega poslovnega partnerja s kakovostnimi izdelki – domačimi marmeladami. Zato smo zdaj že redni partner na Lidlovi Lojtrci domačih. Na fotografiji sem s sinom, ki pridno pomaga na kmetiji. / Fotograf: Klemen Razinger za projekt Lidlova Lojtr’ca domačih.


Dobra domača marmelada je odličen vir vitaminov in mineralov


Dobra domača marmelada je danes lahko dostopna vsakomur. Vendar pa je še vedno velika razlika med tisto, ki jo kupimo v trgovini in tisto, ki jo pripravimo doma. Predvsem zato, ker je dobra domača marmelada bolj zdrava, pripravljena iz osnovnih sestavin in zato ne vsebuje aditivov in umetnih emulgatorjev. V preteklosti je konzervirana hrana predstavljala vitamine skozi zimsko obdobje. Danes pa imamo dostop do svežega sadja skozi vse leto, zato potrebe po konzerviranju skoraj ni več. Vseeno pa je marmelada priljubljeno živilo vseh generacij, največkrat pa jo uživamo ob zajtrku.

Dobra domača marmelada spada med zdrave prigrizke in jo priporočajo celo športni nutricionisti. Kruh z maslom in marmelado namreč vsebuje ogljikove hidrate, maščobe in vlaknine. Zato smo po takem zajtrku ali malici dlje siti, energija se počasneje sprošča, poleg tega pa iz marmelade pridobimo tudi vitamine in minerale. Domača marmelade lahko vsebujejo visoke koncentracije mineralov, vitaminov, antioksidantov in fitohranil in so zato lahko del dobro strukturirane in raznolike prehrane.

Pogosto se sicer vprašamo, ali so hranila iz sadja tudi v marmeladi. Raziskave o vsebnosti hranil v domačih marmeladah so pokazale, da v končnem produktu ostane več kot 70% prvotnih hranil iz svežega sadja. Čeprav se zaradi segrevanja delež vitaminov in fitohranil izgubi, marmelada tako še vedno predstavlja vitaminsko bombo. Vsebnost hranil pa je odvisna tudi od dolžine shranjevanja. Ste vedeli, da lahko kakovostna domača marmelada po pol leta čakanja v shrambi zadrži tudi do približno 50% hranil?


Ste vedeli, da lahko kakovostna domača marmelada po pol leta čakanja v shrambi zadrži tudi do približno 50% hranil? / Foto: Big Berry

Največji izziv v marmeladi predstavlja dodan sladkor


Predvsem v marmeladah iz kiselkastega sadja je dodanega sladkorja še toliko več. Marmelade vsebujejo naraven sadni sladkor oziroma fruktozo in dodani sladkor. Slednji deluje kot naravni konzervans in je zato ena izmed osnovnih sestavin vsake marmelade. A danes je na voljo tudi veliko bolj zdravih sladil od navadnega belega sladkorja, ki se tudi v marmeladah odlično obnesejo. Zato lahko tako marmelado zajamemo z veliko žlico brez slabe vesti.

Ogromna prednost domače marmelade je seveda v tem, da imamo kontrolo nad dodanim sladkorjem. Temu pa se lahko vsaj delno ali v celoti izognemo oziroma ga nadomestimo z bolj zdravim sladilom. Za dodatno sladkobo marmelade lahko odlično poskrbita stevia ali kokosov sladkor pa tudi med ali javorjev sirup sta odlična nadomestka. Sicer pa naj bo marmelada čim bolj sadna, da uživamo v pravem okusu izbranega sadja.

Ogromna prednost domače marmelade je seveda v tem, da imamo kontrolo nad dodanim sladkorjem. Na Kmetiji Pavlovič smo glede tega zelo previdni in našim marmeladam ne dodajamo nepotrebnega dodatnega sladkorja. To ceni tudi eden naših odličnih slovenskih kuharjev in dober družinski prijatelj, chef Jure Pečarič iz znane GOSTILNE PEČARIČ. / Foto: Arhiv Kmetije Pavlovič

Za pripravo domače marmelade potrebujemo 3 osnovne sestavine:

– izbrano sadje,
– sladilo in
– želirno sredstvo.Sadje, ki se odlično obnese v marmeladi so jagode, jabolka in hruške, robide, maline, aronija, borovnice, slive, marelice in breskve ter različne kombinacije teh.

> Pri tem vedno izbirajmo lokalno in ekološko pridelano sadje.

> Pomembno je, da je sadje zdravo in ne nagnito, saj se bakterije prenašajo in nam lahko čez čas marmelada hitreje splesni.

> Sadje tudi ne sme biti prezrelo, saj vsebuje manj pektina, ki se večinoma nahaja v lupini in ob koščici. Sadeži, ki jih običajno kuhamo v marmelado že naravno vsebujejo veliko pektina, ki poskrbi za naravno zgostitev. Veliko ga je v jabolkih, slivah in ribezu, predvsem pa se pridobiva iz olupkov agrumov. Pektin lahko tudi kupimo in ga vmešamo med kuhanjem. Jagode, na primer naravno vsebujejo malo pektina, zato ga moramo dodati.Domače marmelade Kmetije Pavlovič vkuhavamo na »nizkotemperaturni« način, s kuhanjem do največ 80 stopinj. Kot gostilo pa jim dodajamo agar – tako so primerne za vegane in so tudi bolj zdrave – ter jabolčni pektin. Dragocena družinska receptura je poskrbela, da so naše marmelada znane tudi izzven naših meja. Ponosni pa smo, da smo del tudi Lidlove ponudbe LOJTRCA DOMAČIH. /Vir: Arhiv Kmetije Pavlovič

Od sladil do zgoščanja domače marmelade – poskrbimo za zmernost in naravne sestavineOd pektina, ki smo ga omenili nekaj vrstic višje, do različnih žilirnih sredstev za kakovostno zgostitev domače marmelade. Najbolj poznana je zagotovo želatina, zgoščevalno sredstvo živalskega izvora. Rastlinski nadomestek pa je gostilo agar agar, ki mu na Japonskem rečejo tudi kanten. Pridobiva se iz nekaterih vrst rdečih alg in je popolnoma primeren za vegetarijance in vegane. Pa tudi sicer ima še boljše vezivne sposobnosti kot živalska želatina, med drugim pa se začne topiti šele nad 50 oC in je zato priljubljen tudi za zgoščevanje juh in raznih krem za sladice. Dodatna prednost uporabe agar agarja je še ta, da vsebuje veliko vlaknin, ki imajo v prehrani velik pomen. Tudi domačo marmelado z uporabo agar agarja tako še dodatno obogatimo z vlakninami.


Domače marmelade Kmetije Pavlovič vkuhavamo na »nizkotemperaturni« način, s kuhanjem do največ 80 stopinj. Kot gostilo pa jim dodajamo agar – tako so primerne za vegane in so tudi bolj zdrave – ter jabolčni pektin.Recept za pripravo domače marmelade in ustrezno shranjevanjeRecept za pripravo domače marmelade

Za pripravo domače marmelade obstaja ogromno različnih receptov, a osnova ostaja ista in preprosta. Izberite vam ljubo sadje ali kombinacijo sadežev. Izberite sveže, lokalno, zdravo sadje. Očiščeno postavite v lonec in na štedilnik. Izberite sladilo, ki vam ustreza in dodajte želirno sredstvo. Če želite gladko marmelado, kuhano sadje še dobro premiksajte, če imate radi koščke sadja, pa jih ohranite. Še vročo zmes se nato prelije v vroče steklene kozarce, ki so predhodno sterilizirani. To naredite tako, da očiščene kozarce za 10 minut postavite v pečico ogreto na 100 oC. Čistoča kozarcev je seveda zelo pomembna, saj se nam v nasprotnem primeru vsebina sicer lahko, oziroma se nam hitreje pokvari. Polne kozarce se zapre s pokrovčkom, ki so predhodno prav tako sterilizirani in počasi ohladi.Shranjevanje domače marmelade

Shranjevanje domače marmelade je zelo enostavno. Marmelade se praviloma ohranijo nekje od pol leta do enega leta. Najbolj primerni prostori za shranjevanje so shrambe, ki načeloma niso pretople oziroma temperatura preveč ne niha. Prav tako je priporočeno, da jih hranimo v temnejših prostorih. Priporočamo vam, da marmelado polnite v majhne kozarčke, ki jih po odprtju hitro porabite. Še posebej, če ste uporabili nič ali malo dodanega sladkorja, lahko marmelada po odprtju hitro splesni. Sladkor je namreč konzervans, ki preprečuje nastajanje plesni. V majhnih kozarčkih pa se nam ne more pokvariti, saj hitro skopni, zaužili in posladkali pa smo se z veliko dozo vitaminov.Vsekakor vas spodbujamo, da si naslednjič sami pripravite najljubšo marmelado. Še slajša bo že zato, ker boste vanjo vložili delček sebe. Tako to počnemo tudi na Kmetiji Pavlovič.
Kako to delamo na Kmetiji Pavlovič?
»Vedno je priporočeno uporabiti sveže plodove. Nekoč smo kuhali tudi iz zamrznjenih, kar naj bi nam olajšalo delo – pa se po kakovosti ne da primerjati. Pri nas na Kmetiji Pavlovič je tako: ko jagode pridejo z njive, cela družina ves dan trebi, odstranjujemo peclje, in isti dan kuhamo. Pri drugem jagodičju ne odstranjujem pečk, čeprav koga mogoče odvračajo, ko se zatikajo med zobe. Pred kratkim sem kupil pasirko, ki ima tudi funkcijo ločevanja, ampak kolikor sem do zdaj preskušal, sem ugotovil, da okus in kakovost preprosto nista enaka. Očitno tudi tiste drobne pečke nekaj prispevajo. Kuhamo na klasičen način, a vedno na največ 80 stopinjah in kakšne tri ure, da sadje ohrani aromo in kakovost.«PREBERITE celoten članek na ODPRTA KUHINJA »Kmetija Pavlovič: Kako se naredi mojstrsko marmelado«VIRI:
https://odprtakuhinja.delo.si/kroznik/kmetija-pavlovic-kako-se-naredi-mojstrsko-marmelado/
https://www.eatyourselfbrilliant.co.uk/blackberry-jam-full-of-goodness-or-a-devils-food/
https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-make-healthier-homemade-jams-10-fruits-to-use
https://www.nasasuperhrana.si/clanek/domaca-marmelada/Za vaša vprašanja sem dosegljiv TUKAJ ali pa me pokličite na 040 722 000.

#DomačaMarmelada #SadnaPoslastica #MarmeladeInDžemi #MarmeladoUživaliStariRimljani #DružinskiRecept #KakovostneIzdelke #DobraMarmelada #ZdraviPrigrizki #VitaminskaBomba #IzzivVSladkorju #KmetijaPavlovič #KmetijaPavlovic #LokalnaSamooskrba #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk