Sprejet paket ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19
Galerija slik
Video
Zdaj se predvaja
konkretno
Izberi seznam predvajanja:
PKP 10 ne prinaša obveznega cepljenja

Glavni cilj Zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic COVID-19 ali krajše PKP10 je omiliti in odpraviti posledice, ki jih je pandemija koronavirusa prizadejala zdravju, delu, gospodarstvu in socialni varnosti naše družbe.


Tudi ta, že deseti v vrsti protikoronskih paketov pomoči, je v prvi vrsti naravnan solidarnostno. Jasno je namreč, da je bilo breme povezano s pandemijo COVID-19, neenakomerno razpršeno po različnih segmentih naše družbe. To breme se je v nekaterih dejavnostih odražalo v popolni zaustavitvi delovanja, drugod v močno okrnjenem razvojnem potencialu, ponekod pa deležniki niso občutili hujših posledic. 


In zato je tudi ta protikoronski paket osnovan na načelu, da ublaži neenakomerno razporeditev bremena na tistih družbenih skupinah in gospodarskih panogah, ki so utrpele najhujše posledice ali bile izpostavljene najhujšim pritiskom.


Kot del tega paketa se zato uvajajo nekateri dodatki, kot so: 

- solidarnostni dodatek za posebej ranljive skupine, 

- dodatek za pripadnike sil za zaščito, reševanje in pomoč ter 

- solidarnostni dodatek za upokojence. 

- paket predvideva pomoč pri nakupu hitrih antigenskih testov in kompletov za samotestiranje. 

- prav tako se določa pravna podlaga za podaljšanje veljavnosti turističnim bonom. 

- obenem pa se v Zakonu predvideva delna povrnitev izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi obveznosti varstva otroka. 


Po obravnavi na nedavni seji Odbora za finance pa zakonski predlog ne vsebuje več določb, ki bi posegale oziroma popravljale Zakon o nalezljivih boleznih, ki sicer po odločitvi Ustavnega sodišča potrebuje nekatere korenite spremembe in dopolnitve.


Nadaljnje nasprotovanje zakonu je zato nerazumljivo in je v nasprotju s solidarnostnim načelom pomoči potrebnim družbenim skupinam. Ocenjujemo, da gre zgolj za nasprotovanje »per se« in za politični boj z vsemi sredstvi, četudi na plečih najbolj ranljivih.


Kmalu bomo vstopili v tretje leto soočanja s posledicami pandemije. Kljub temu, da se danes spet soočamo z višjim številom aktivno okuženih, pa smo se naučili živeti na način, ki širjenje okužb precej učinkovito omejuje. Danes precej dobro vemo, kdaj pričakovati kritična obdobja in kdo so tisti, ki se takrat znajdejo pod najhujšim pritiskom. Prav tako znamo sprejemati učinkovite in hitre gospodarske ukrepe in z njimi blažiti padec gospodarske aktivnosti v kritičnih obdobjih. 


Prepričani smo, da se moramo tudi tokrat na vsak način izogniti spremembam v dinamiki zagotavljanja podpore ljudem in gospodarstvu. Verjamemo namreč, da bi lahko oviranje izvedbe načrtovanih ukrepov, ki bi ga povzročilo današnje nesprejetje Zakona, privedlo do rušenja nekaterih temeljnih razmerij v naši družbi. 

Nasprotovanje predlaganim rešitvam bi bilo po našem mnenju v nasprotju z načeli pravičnosti in solidarnosti.


Napovedi, ki zadevajo gospodarsko rast v prihajajočih okoljih, so relativno dobre.

Danes imamo predvsem zaradi izredno dobro izpeljanih državnih intervencij eno najnižjih stopenj brezposelnosti in eno najvišjih stopenj gospodarske rasti v Evropski Uniji. 
Kljub temu pa se zavedamo, da je naš izjemno učinkovit odgovor na posledice pandemije terjal določene državne izdatke. 

Ko pretehtamo vse argumente, pridemo do zaključka, da se mora naša fiskalna zmogljivost še naprej osredotočati primarno na odpravo posledic epidemije in okrevanje gospodarstva, vse dokler bodo pandemske okoliščine ovirale nemoteno opravljanje gospodarskih dejavnosti oz. vseh družbenih aktivnosti.

Foto: DZ RS

Slike članka
Zadnje objave
V Konkretno podpiramo spodbujanje podjetnosti med mladimi
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
Zaključek svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju in s tem največje poslovne predstavitve Slovenije v vsej njeni zgodovini
Ministrica Kustec na delovnem obisku v Ormožu, Ljutomeru in Radencih
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
Najbolj obiskano
1
Članstvo Konkretno - postani Konkretno politični partner
2
Zaključek svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju in s tem največje poslovne predstavitve Slovenije v vsej njeni zgodovini
3
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
4
Pod streho tudi Zakon o vesoljskih dejavnostih
5
Vzpostavljena podpora socialnim podjetjem
Ne zamujajte, naročite se na Konkretno
Da boste vedno vedeli kje in kaj se Konkretno dogaja