Slovenija zgled v Evropi na področju predšolske vzgoje

Objavil/a Konkretno , dne 2022-03-04 ob 14:10:40

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je na delovnem obisku v Bologni sodelovala na ministrski konferenci na temo vlaganj v predšolsko vzgojo in izobraževanje, ki se je je udeležila tudi Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel.


Italijanski minister za izobraževanje Patrizio Bianchi, organizator konference, je Slovenijo predstavil kot odličen zgled na tem področju.


V Sloveniji je skrb za najmlajše že tradicionalno ena izmed prioritetnih tem tako v širšem družbenem smislu kot na področju izobraževanja. Imamo nabor sistemskih in programskih politik za povečanje vključenosti otrok v predšolsko izobraževanje. Po zadnji raziskavi Združenih narodov smo bili 14. država po kakovosti,

... je na konferenci poudarila ministrica Kustec. Da je Slovenija v evropskem vrhu na tem področju, so se strinjali tudi prisotni ministri. Komisarka Gabriel je ob tem dejala: »Slovenija je pozitivna izjema in dober zgled na tem področju. Evropska komisija daje temu področju premalo pozornosti. Čas je, da začnemo več vlagati v predšolsko vzgojo.«


Kot so na konferenci poudarili ministri, je predšolska vzgoja ključna pri otrokovem kognitivnem in čustvenem razvoju, učenju in dobrem počutju ter pri zagotavljanju pravičnosti v izobraževanju. Dostopna in kakovostna predšolska vzgoja je pomembno področje blaginje prebivalstva. Zato, kot je poudarila ministrica Kustec, Slovenija zagotavlja dodatna sredstva za starše z dvema ali več otroci, vključenimi v predšolsko vzgojo, tako da starši plačujejo kotizacijo samo za prvega otroka, za mlajše brate in sestre pa ne. Dodala je, da posebno pozornost namenja Slovenija tudi strokovnemu razvoju vzgojiteljev v vrtcih, saj sodelujejo v širši shemi strokovnega izpopolnjevanja šolskih delavcev na državni ravni. Omenila pa je tudi programe kot so bralna pismenost, digitalne kompetence, delo z nadarjenimi otroki, medkulturne kompetence in delo z otroki s posebnimi potrebami, s katerimi bogatimo sistem in dvigujemo kakovost.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ni komentarjev
Konkretno
Konkretno
Objavil/a 2022-03-04 14:10:40 (Mar 04, 2022)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
V Konkretno podpiramo spodbujanje podjetnosti med mladimi
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
Zaključek svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju in s tem največje poslovne predstavitve Slovenije v vsej njeni zgodovini
Ministrica Kustec na delovnem obisku v Ormožu, Ljutomeru in Radencih
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
Vzpostavljena podpora socialnim podjetjem
Gospodarski minister Počivalšek: »Strategija, da vlagamo v ljudi in podjetja je pravilna«
V okviru treh razpisov gospodarstvu na voljo skoraj 135 milijonov evrov svežega denarja
Poslovni forum jugovzhodne Slovenije na slovenskem paviljonu v Dubaju
Pod streho tudi Zakon o vesoljskih dejavnostih
KATEGORIJE
MGRT
(10)
mju
(10)
expo
(9)
seja
(6)
eu
(4)
ZJN
(1)
DZ
(1)
pkp
(1)
sviz
(1)
ZDA
(1)
sto
(1)
CAF
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2022
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj