Članek
Vulić tudi na klopi Šentjurja potrdil mojstrstvo, Šenčur zdesetkan
Objavljeno Mar 04, 2018
V soboto so s tekmovanjem začele tudi ekipe v Ligi Nova KBM za prvaka. Na prvem obračunu je Rogaška premagala oslabljeni Šenčur, Šentjur je v Domžalah po podaljšku ugnal Helios. V nedeljo Krka gosti Sixt Primorsko, v sredo pa bo na sporedu ljubljanski derbi. Liga NKBM, liga za prvaka, 1. krog, 3.3. ROGAŠKA - Šenčur GGD 73:55 (20:21, 13:7, 23:13, 17:14) Davis 22 (6 podaj), Nikolič 13 (9 skokov), Fon (7 skokov) in Pajić (6 skokov) po 11; Gorjanc 16 (6 skokov), Varagič 13 (9 skokov), Rebec (5 skokov) in Martinčič po 10.

Košarkarji Rogaške so Ligo Nova KBM za prvaka začeli z zmago. Pred domačimi gledalci so prepričljivo premagali pokalne podprvake Šenčur Gorenjsko gradbeno družbo s 73:55.

Gostje z Gorenjske, ki bodo v prvih štirih kolih trikrat gostovali, so v Rogaško Slatino pripotovali z vsega sedmimi igralci, začetna peterka pa je bila na igrišču vseh štirideset minut. Razlog temu je bilo pomanjkanje slovenskih igralcev. Ramo Rizvić je poškodovan, Smiljan Pavić ni nastopil zaradi bolezni, poškodovani Dino Murić pa je tekmo izpustil tudi zaradi objektivnih razlogov. Tako trener Rade Mijanović ni imel zadostnega števila slovenskih igralcev, kot velevajo pravila, zato tuji košarkarji, ki so sicer pripotovali v Rogaško Slatino, niso smeli na parket.

Šenčur je prvo četrtino v Rogaški Slatini dobil, v nadaljevanju pa so Slatničani zaigrali toliko zavzeto, da so zanesljivo prišli do dveh točk. Prvi strelec tekme je bil domači organizator igre Rashun Jarrel Davis z 22 točkami, na drugi strani pa je največ košev dosegel Urban Gorjanc (16).

V drugem kolu bo Rogaška gostovala pri Iliriji (10. 3.), Šenčur GGD pa pri Sixt Primorski (11. 3.).

Izjavi trenerjev po tekmi:

Damjan Novaković, trener Rogaške: "Tekma je bila zelo specifična. Zaradi poškodb, bolezni in administrativnih težav so gostje nastopili zgolj s petimi igralci. Na to dejstvo sprva nismo odgovorili najboljše, saj smo pričakovali lahko, visoko zmago. V drugem delu smo strli odpor Šenčurjanov in pred številnimi navijači, katerim se zahvaljujem za glasno podporo, prišli do zmage."

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe: "Zaradi administrativnega pripetljaja smo bili primorani tekmo odigrati s petimi košarkarji. Omenjena peterka je danes pokazala, kako se bori za barve kluba. Zelo sem jim hvaležen za prikazano, hkrati pa se zahvaljujem tudi tistim, ki niso smeli nastopiti, saj so prispevali dodatno energijo, da smo uspeli odigrati dobro tekmo."

Helios Suns - ŠENTJUR 95:99 (17:26, 23:21, 26:21, 20:18, 9:13) Mahkovic 25 (5 skokov, 5 podaj), Besedič 18, Pelko 16 (6 podaj); Pešič 30 (6 podaj), Allen JR 20 (7 skokov), Jurček in Bolčina (10 skokov) po 12.

Košarkarji Šentjurja, ki so se v Ligo Nova KBM za prvaka uvrstili skozi šivankino uho oziroma šele v zadnjem kolu, so že v štartu svojim privržencem pripravili prijetno presenečenje. V Domžalah so izkoristili vrzeli v domačih vrstah in se v dramatičnem zaključku prebili do prvega para točk.

Ekipe v Ligi za prvaka se bodo potegovale za prva štiri mesta, ki vodijo v polfinale. Vsaka ekipa bo do začetka maja odigrala štirinajst tekem.

Za Šentjur je to peta zmaga v zadnjih sedmih nastopih v Ligi Nova KBM. Šentjur je imel tri minute pred koncem deset točk naskoka (83:73), osemdeset sekund pred iztekom rednega časa pa sedem (85:78). Helios Suns se je s koši Jureta Pelka (16 točk, 6 podaj) in Blaža Mahkovica (25 točk, 5 skokov, 5 podaj) povsem približal, s trojko Jureta Besediča (18 točk) pa enajst sekund pred koncem izenačil na 86:86.

V podaljšku so gostje zasluženo prišli do zmage, saj so imeli niz razpoloženih igralcev. Miloš Pešič je dosegel 30 točk (met iz igre 11:16, 6 podaj, indeks 30), dvajset jih je prispeval Corey Allen (7 skokov), po dvanajst sta jih dodala Žiga Jurček in Tomaž Bolčina (10 skokov), enajst pa Marko Popadić (7 podaj).

Helios Suns bo tekmo drugega kola igral 10. marca v Novem mestu, Šentjur pa bo Petrol Olimpijo gostil 14. marca.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jovan Beader, trener Helios Suns: "Povsem zaslužena zmaga Šentjurja. Mi smo tekmo katastrofalno odprli, predvsem z mehko obrambo, česar si na domačem parketu ne smemo več dovoliti. Celo tekmo smo jih lovili, prišli celo do podaljška, a bi bilo tokrat nezasluženo, če bi uspeli slaviti. Morali bomo spremeniti naš pristop, hkrati pa upam, da se čim prej vsaj delno sestavimo, da lahko začnemo tudi na treningih popravljati naše kolektivne napake."

Jakša Vulić, trener Šentjurja: "Za nami je zanimiva in razburljiva tekma. Kontrolirali smo večji del srečanja in imeli lepo priložnost, da tekmo dobimo že po rednem delu. Helios je v končnici odigrali izredno borbeno in izsilil podaljšek. V dodatnih petih minutah smo bili bolj mirni in prišli do zmage. Čestitam obema ekipama za dobro tekmo. Zahvalil bi se našim navijačem za podporo. Upam, da je bilo to srečanje pravo vabilo za naslednjo domačo tekmo, ko v Hruševcu gostuje Olimpija."

#LigaNovaKBM