Članek
Selektor Trifunovič razkril adute za kvalifikacije za SP 2019!
Objavljeno Aug 28, 2018
Selektor slovenske članske reprezentance Rado Trifunović je razkril seznam 18 kandidatov za nastop v četrtem ciklu kvalifikacij za SP. Slovenija se bo 14. septembra v Rigi pomerila z Latvijo, tri dni kasneje, na praznik slovenske košarke, pa bo v Stožicah gostovala reprezentanca Turčije.

 

Slovenska reprezentanca bo v septembru nadaljevala s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Kitajska. Slovenci po prvem delu kvalifikacij zasedajo šesto mesto v skupini I z dvema zmagama in štirimi porazi. Blizu uvrstitve na SP so Španci, ki so prvi del zaključili s šestimi zmagami, na lestvici pa jim sledijo Latvijci in Turki, ki bodo tekmeci Slovenije v prvem ciklu drugega dela. Slovenci bodo v petek, 14. septembra, gostovali v Rigi, v ponedeljek 17. septembra pa bo v Stožicah gostovala reprezentanca Turčije. Poleg omenjenih ekip sta v skupini I še Črna gora in Ukrajina, ki sta prvih šest tekem zaključili z izkupičkom 3:3.

Selektor Trifunović je na seznam košarkarjev, ki jih je povabil na priprave, uvrstil osemnajsterico. Na seznamu je pet debitantov, ki se bodo prvič udeležili priprav članske izbrane vrste - to so Aljaž Bratec, Jakob Čebašek, Urban Durnik, Gregor Glas in Jurij Macura. Bratec in Macura sta bila gonilna sila reprezentance fantov do 20 let, ki se je z drugim mestom na evropskem prvenstvu divizije B vrnila med elito. Enakega uspeha se je z reprezentanco do 18 let razveselil 17-letni Gregor Glas.

V primerjavi s tretjim ciklom kvalifikacij na seznamu ni takratnega kapetana Klemna Prepeliča, Jake Blažiča, Žana Marka Šiška in Alekseja Nikolića. Na seznamu sta ponovno Gašper Vidmar, ki je domači tekmi proti Španiji in Črni gori izpustil zaradi poškodbe kolena, in Anthony Randolph, ki je zadnjo tekmo v dresu Slovenije odigral na lanskem evropskem prvenstvu.

Reprezentanca bo s pripravami začela v četrtek, 30. avgusta, ko se bo na pripravah zbralo dvanajst košarkarjev. Zaradi klubskih obveznosti se bo z dvodnevno zamudo ekipi pridružil Edo Murić, peterica Čančar, Hrovat, Randolph, Rupnik in Macura pa bodo morali izpustiti obe pripravljalni tekmi in bodo s pripravami začeli šele okoli 9. septembra.

Vstopnice za pripravljalno tekmo v Celju ter obračun Slovenije in Turčije v Stožicah bodo v prodaji od petka, 31. avgusta. Simbolično bodo vstopnice na voljo od 12.45 naprej, saj se je lani ob tej uri začelo evropsko prvenstvo, ki sta ga odprli Slovenija in Poljska.

V ponedeljek, 17. septembra, bomo prvič obeležili praznik slovenske košarke. Lani je na ta dan slovenska reprezentanca postala evropski prvak, odslej pa bo vsako leto ta datum zaznamovan na prav poseben način: - nagradni natečaj za vrtce in osnovne šole (najbolj izvirni izdelki bodo nagrajeni in razstavljeni), - klubi pod okriljem KZS bodo na ta dan na tekmo s Turčijo poslali svoje ambasadorje, - KZS bo opremila klube z promocijskim materialom za njihove aktivnosti od Prazniku slovenske košarke, saj želimo, da klubi organizirajo dneve odprtih vrat in druge akcije za povečanje vpisa otrok v košarko, - v dvorani Stožice se bo že od zgodnjih popoldanskih ur odvijal tekmovalni program namenjen našim mladim košarkarjem in košarkaricam, prihodnosti slovenske košarke, - navijaška cona, - posebne cene vstopnic, - ključnik #praznikosarke, - skupnost navijačev #mojtim.

Radovan Trifunović, selektor slovenske moške članske reprezentance: "Na seznam za četrti cikel smo uvrstili osemnajst igralcev, v katere verjamemo in za katerimi stojimo. Že celotne kvalifikacije se ubadamo s težavami v povezavi s Fibo in klubi, s čimer je pod vprašanjem regularnost tekmovanja. Reprezentanca bo v četrtem ciklu pomlajena, na seznamu so številni mladi košarkarji, na katere računamo tudi v naslednjih ciklih ter daljnoročno. Glavna razloga za takšno odločitev sta sistem kvalifikacij, ki onemogoča nastopanje košarkarjem, ki sodelujejo v najmočnejših klubskih tekmovanjih ter odpovedi. V reprezentanci zaradi različnih razlogov ne bo Prepeliča, Blažiča, Šiška, Nikolića in Dončića. Naš cilj v teh dveh tekmah je, da ohranimo možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu, kar pomeni, da moramo dobiti eno od dveh tekem, ter da reprezentanci priključimo vsaj dva mlada igralca, ki bosta spoznala igro na tej ravni."

Matej Likar, direktor slovenske moške članske reprezentance: "Na Košarkarski zvezi Slovenije smo želeli, da se priprave začnejo že 26. avgusta, s čimer bi omogočili boljše pogoje za pripravo ekipe. Ker so se pojavile težave s klubi oziroma ligami, smo se obrnili na Fibo, ki se ni postavila na našo stran oziroma ni podprla svojega tekmovanja. Ne samo, da bomo s pripravami začeli kasneje od načrtovanega, na zboru bomo pogrešali tudi kopico košarkarjev.  V pripravljalnem obdobju bomo odigrali dve tekmi proti Hrvaški, nato pa nas čakata srečanji proti Latviji in Turčiji."

  1. kolo, petek, 14. september, ob 18.30 (Riga, Latvija): LATVIJA : SLOVENIJA
  2. kolo, ponedeljek, 17. september, ob 20.00 (Stožice, Ljubljana): SLOVENIJA : TURČIJA PRIPRAVLJALNI TEKMI: Sreda, 5. september, ob 20.00 (Varaždin): HRVAŠKA : SLOVENIJA

Sobota, 8. september, ob 20.00 (dvorana Zlatorog, Celje): SLOVENIJA : HRVAŠKA

#Reprezentanca