Članek
ODZIVI: Milović izpostavil inspiracijo proti Olimpiji, Bečirović le čestital
Objavljeno Apr 01, 2015
Košarkarji Zlatoroga so po skalpu v pokalnem tekmovanju, Union Olimpijo premagali še v 3. kolu Lige za prvaka. Čeprav so Ljubljančani vodili skozi večji del tekme, je zmaga s 87:79 na koncu  le ostala v Laškem. Sašo Zagorac se je izkazal s 24 točkami.
foto: kzs.si
foto: kzs.si
Liga za prvaka 3. kolo Sreda, 1. april: ZLATOROG - Union Olimpija 87:79 (19:25, 20:19, 20:17, 28:18) (S. Zagorac 26, Lapornik 17; Prepelič 19, Rupnik, Murić in Kanacević po 12)

Ko sta se ta tekmeca nazadnje pomerila, je poraz ljubljanske ekipe, na zaključenem turnirju Pokala Spar, z izgubo službe plačal trener Aleš Pipan. Nasledil ga je Memi Bečirović, ki se je z zmaji po petih tednih vrnil v dvorano Tri lilije in tudi on je opozoril na neugodnega nasprotnika, sposobnega presenečenj. Laščani so vlogo favoritov prepustili Ljubljančanom, a hkrati najavili boj do zadnjih atomov moči. Na koncu se je razpletlo po željah Laščanov, ki so še drugič premagali Ljubljančane in tako hkrati poskrbeli, da Ligi Telemach za prvaka ni več neporaženega moštva.

Če so gostje menili, da bo majhna prednost, ki so si jo priborili po prvem polčasu, zadostovala in da se bodo izognili razburljivi končnici, so se motili. Vztrajni domači igralci so se v tretji četrtini, ki so jo dobili za tri točke, povsem približali in nakazali, da bo zadnjih deset minut še kako zanimivih.

Do rezultata 70:70 je bila igra vseskozi izenačena, potem pa je stvari v svoje roke vzel Bojan Jovanović. Njegova trojka je domačemu moštvu dala krila in tako so prednost v predzadnji minuti uspeli povišali na pet (81:76). Gostje so skušali na silo priti bo preobrata, a se jim to ni uspelo, Zlatorog pa je mirno vodil igro in zadeval, ko je bilo potrebno. Še ena trojka Jovanovića pa je goste, ki so svoj poskus izza črte zgrešili, potem pa še izgubili žogo, dokončno potopila.

Predrag Milović, trener Zlatoroga Laško: "Tekme proti Union Olimpiji dajejo igralcem povsem druge inspiracije. Motivacija je bila na vrhuncu, naši igralci pa so pokazali največ kar lahko. Mislim, da smo povsem zasluženo premagali Union Olimpijo. Čestitke igralcem, ki so se držali vseh navodil. Izpostavil bi Saša Zagorca, ki se je v zadnji minuti odločil, da zaigra na lastno odgovornost. Zahvalil bi se laški publiki, ki nas je vzpodbujala in upam, da bo tako tudi v prihodnje. Čestitke tudi Olimpiji za športno in borbeno tekmo."

Memi Bečirović, trener Union Olimpije: "Laščani so si zaslužili zmago. Pokazali so več energije in želje ter bili bolj precizni v odločilnih trenutkih tekme. Za zmago jim čestitam."


KRKA - Rogaška 78:68 (17:11,22:23,26:18,13:16) (Rojc in Mulalić po 18; Čebular in Dimec po 16)

V Novem mestu sta se pomerili ekipi Krke, ki je na prejšnji tekmi v zadnjih sekundah klonila na derbiju z Union Olimpijo, in Rogaške, ki je na prvih dveh tekmah Lige Telemach za prvaka nanizala dve zmagi. Tokrat so bili domači večji del tekme boljši in zasluženo prišli do druge zmage v tem delu prvenstva.

V napovedih pred tekmo so bili domači previdno optimistični, gostje pa so poudarili, da je Krka v drugem delu začela igrati bolje kot v prvem delu Lige Telemach. Tekmo so bolje začeli domačini, ki so po začetnem zaostanku za nekaj točk nato povedli in prvi del dobili za šest točk. A Rogaška se ni predala, drugo četrtino je namreč dobila za točko in tako je bilo ob polčasu še vse odprto.

Že takoj na začetku drugega polčasa je Krka pospešila in na semaforju je hitro kazalo +11, prav tretja četrtina pa je bila na koncu odločilna. Novomeščani so namreč hitro povečali prednost, ki se ni več spustila pod dvoštevilčno vrednost, gostom pa se ni več uspelo približati.

Rogaška je v zadnji četrtini nekoliko uspela zmanjšati zaostanek, ko se je pet minut pred koncem tekme uspela približati na 71:63, vseeno pa so Krkaši dvoboj mirno pripeljali do konca. Po 18 točk sta pri domačih zbrala Matej Rojc in Mirko Mulalić, pri gostih pa sta po dve manj zbrala Žiga Dimec in Čebular.

Aleksandar Džikić, trener Krke: "Rogaška je vedno težak nasprotnik. Slatinčani so zelo potentni v napadu, imajo veliko točk v rokah in nekaj odličnih strelcev. Zadovoljni moramo biti z dejstvom, da smo jih v 30 minutah - prvi, tretji in četrti četrtini - zaustavili na skupaj 47 točkah. Obrambno sodijo med moštva, ki uporabljajo veliko trikov. Pogosto menjajo obrambo, koristijo tako match-up kot conske različice, veliko prevzemajo, skušajo čim bolj zmesti napadalce. Ob tem izberejo še nekaj igralcev, katerih napadalske sposobnosti ne spoštujejo, zato da je obramba ozka. Odlično smo metali, prevladovali smo v skoku in imeli kar 25 podaj, kar me še posebej veseli."

Damjan Novaković, trener Rogaške: "Kljub temu, da smo izgubili, smo odigrali zelo korektno tekmo. Za nas sta bili usodni dve črni obdobji - v prvi četrtini med osmo in deseto minuto, ko je krka napravila niz 10:0 ter v tretji četrtini, ko so nasprotniki zadeli niz trojk. Vsi naši poskusi, da se vrnemo v igro, so zahtevali ogromno energije. Krka je zasluženo zmagala, mi pa se z dvignjenimi glavami podajamo novim uspehom naproti."


TAJFUN ŠENTJUR - Grosbasket 85:64 (19:12,16:22,21:15,29:15) (Clark 15, S. Sebič in Bratož po 12; B. Tomić 19, Julević in Fon po 13)

Tajfun je na tekmi z Grosbasketom lovil prvo zmago v drugem delu tekmovanja. V domačem taboru so pred tekmo opozarjali na nevarnega tekmeca, ki je pokazal dobre predstave proti uveljavljenim ekipam, pa tudi pri Grosbasketu so bili previdni, saj so poudarjali, da so gostovanja v Šentjurju težka. Na koncu se je izteklo z visoko zmago Tajfuna, pa čeprav sta bili ekipi po polčasu še povsem skupaj.

Domači so si ob koncu prve četrtine z delnim izidom 9:2 priigrali prvo občutnejšo prednost na tekmi, ki so jo sredi druge povišali že na 11 (30:19). Sledila je serija gostov, ki so bili naslednje štiri minute neustavljivi. Uspelo jim je narediti delni izid 15:0 in pri 30:34 je bilo spet vse odprto. Vseeno pa je že do polčasa sledil še en delni izid z ničlo in Tajfun je vodil za točko.

Manj nihanj v igri je nato domačim prineslo majhno prednost po treh četrtinah, nazadnje pa sta bili ekipi skupaj pri izidu 44:44. Zadnjih deset minut pa je ponovno pripadlo domačinom; ta del igre je Tajfun namreč dobil za 14 točk, gostje pa so le še enkrat prišli na manj kot deset točk zaostanka in tako je Tajfun že precej pred koncem tekme odločil dvoboj v svoj prid.

Dejan Mihevc, trener Tajfuna: "Čestitke fantom za zmago. S prvim polčasom ne moremo biti zadovoljni, saj smo po prednosti 11 točk gostom z lastnimi napakami prehitro dovolili, da se vrnejo v igro. V nadaljevanju smo nato zaigrali tako kot znamo, zlasti v obrambi, in zasluženo zmagali."

Teo Hojč, trener Grosbasketa: "S tako slabo dnevno formo in ob takšnem izkoristku meta nasprotnika za tri točke bi na gostovanju težko zmagala marsikatera od nas boljša ekipa. Imeli smo premalo razpoloženih košarkarjev ter pokazali premalo energije v obrambi. Tekmecem smo dovolili preveč odprtih metov, nato pa so ti zadeli še nekaj metov, ki jih sicer ne bi kar vsak dan. Končna razlika je morda višja, kot bi morala biti glede na sam potek srečanja. Tako hitro kot smo morali pozabiti zmago v preteklem kolu Lige Telemach, bomo sedaj morali za sebe potisniti ta poraz in optimistično gledati naprej."

1. Krka 3 2 1 252:234 5
2. Union Olimpija 3 2 1 231:229 5
3. Rogaška 3 2 1 238:233 5
4. Grosbasket 3 1 2 201:212 4
5. Tajfun 3 1 2 229:223 4
6. Zlatorog 3 1 2 239:259 4

Liga za obstanek, 3. kolo Sreda, 1. april: Helios Suns - ŠENČUR GGD 88:92 (24:22,18:20,17:23,29:27) (Močnik 27, Ščekić 14 in 8 skokov; Kosec in Jeršin po 17)

Gašper Okorn, trener Heliosa Suns: "Čestitke Šenčurju za zasluženo zmago. Mi smo dobili tisto, kar smo iskali. Opozorila zadnjih treh dni, za kakšno ekipo gre, niso padla na plodna tla. Zasluženo smo dobili zaušnico. Upam le, da v pravem trenutku, da se znova zbudimo, postavimo na realna tla, da razmislimo o tem, kako je potrebno pristopati k tekmam ter ali si želimo zmagovati in uvrstiti v četrtfinale. Šenčurjani so z odprtimi rokami vzeli vse, kar smo jim dali, ob tem pa odigrali tako kot znajo - inteligentno in pametno. Vrnili smo jih v igro za četrtfinale."

Igor Kešelj, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe: "Mislim, da so gledalci, ki so se v Hali Komunalnega centra, glede na termin tekme, zbrali v lepem številu, prišli na svoj račun in imeli kaj videti. Po zaušnici v Mariboru in nesrečnem porazu v 2. kolu proti Portorožu smo končno prestavili v prestavo višje in tekmo s fanatično ter borbeno igro pripeljali do zmage. Tokrat smo se dogovorov iz slačilnice držali do zadnjih potankosti. Omejili smo tudi izgubljene žoge, ki so nam na zadnjih tekmah povzročale največ preglavic. Fantom bi rad še enkrat čestital za zares borbeno in požrtvovalno igro. Zmagala je ekipa!"


HOPSI POLZELA - Maribor nova KBM 74:61 (18:21,13:12,18:11,25:17) (Abramović 15, Mikulić 13; Ruphin 16, Kosič 15)

Košarkarji Hopsov so po dveh porazih v Ligi Telemach za obstanek le okusili slast zmage. V tretjem kolu so pred domačimi gledalci premagali Maribor. Do zmage v sicer izenačeni tekmi so prišli v tretji četrtini, ki so jo dobili z 18:11.

Na začetku tekme je bil pri domačinih razigran Emir Ahmedović, ki je zadel prvi koš na tekmi, dobil dva skoka in bil uspešen za 4:7, toda vmes je Maribor prišel do izenačenja in vodstva, ki ga ni zapravil vse do konca, sicer izenačene prve četrtine. Nič drugače ni bilo v nadaljevanju. Maribor je drugih 10 minut pričel s 3:0, toda Polzeljani so vrnili s 7:0. Po tem je bil v prednosti znova Maribor, te pa do polčasa ni zapravil (33:31).

Jan Rizman je na začetku drugega polčasa hitro izenačil, nato pa so Štajerci pobegnili na 39:36. Košarkarji iz Savinjske doline so z dvema košema spreobrnili izid v svojo korist, bili v zaostanku še pri 41:42, nato pa si že do konca tretje četrtine priigrali prednosti petih točk (49:44). Razliko so povečali, slabih sedem minut pred koncem tekme je bilo +10 (59:49), v preostanku tekme pa tekmecem niso več dopustili, da jih ogrozijo. Še več, v končnici tekme je Ivan Mikulič s petimi točkami svoji ekipi priigral kar visoko prednost.

Vladimir Rizman, trener Hopsov Polzele: "Čestitke ekipi za prikazan karakter. Vse do zadnje četrtine, ko smo se uspeli oddaljiti na 10 točk razlike, je bilo srečanje s psihološkega vidika izredno težko. Moram pohvaliti igralce s klopi, še posebej Bena Pungartnika, ki so pokazali, da se na njih lahko računa. Čestitke tudi Mariborčanom za dobro igro. Tekma morda sicer ni bila ravno na visokem nivoju, a se je točno videlo, kaj je v igri. Nasprotnikom bi uspeh še kako koristil v borbi za za obstanek,nam pa za obstanek oziroma pri lovu za prvi dve mesti, ki vodita v četrtfinale. Pohvalil bi tudi navijače, ki so se zbrali na tribunah. tistim, ki so ostali doma, se opravičujem za slabe igre v zadnjem obdobju, a menim, da je potrebno našim fantom še naprej nuditi podporo in biti šesti igralec na parketu."

Andrej Kuzma, trener Maribora Nove KBM: "To je bila zelo slaba tekma, ki smo jo na žalost izgubili. Zmagala je manj slaba ekipa. Mi z glavo enostavno nismo bili pri stvari."


PORTOROŽ - Elektra Šoštanj 84:70 (21:18, 21:22, 20:11, 22:19) (Hodžič 16, Besedič 15; Cohn 18, Čebašek 15 in 8 skokov)
1. Portorož 13 9 3 999:914 22
2. Helios Suns 13 8 5 1031:977 21
3. Šenčur GGD 13 8 5 970:922 21
4. Hopsi Polzela 13 8 5 1037:993 21
5. Maribor Nova KBM 13 5 8 918:985 18
6. Elektra Šoštanj 13 1 12 870:1034 14
#LigaNovaKBM