Članek
ŽU16: Na krilih Krošljeve padle še Irke
Objavljeno Aug 17, 2015
Slovenske kadetinje predtekmovanje evropskega prvenstva divizije B na Ohridu v Makedoniji končujejo z odliko. Kolo pred koncem tekmovanja v skupini B so zmagale še četrtič zapovrstjo in si zagotovile prvo mesto. Irsko so po hudi borbi naša dekleta ugnala s 77:71. [caption id="attachment_25738" align="alignnone" width="375"]1608_kadetinje Kadetinje do nove zmage (Foto: Kzs.si)[/caption]

Pred slovensko vrsto sta sedaj dva dneva počitka, saj je ta v 5. kolu skupine B prosta, nato pa evropskem prvenstvu sledi prost dan. S tekmovanjem bodo naša dekleta nadaljevala v sredo. V skupini E se bo pomerila z najboljšima reprezentancama predtekmovalne skupine A Švedsko in najverjetneje Romunijo.

Tekma se prvič na tem evropskem prvenstvu ni začela po željah reprezentance, zbrane okoli glavnega trenerja Stojana Finka. Irke bile tiste, ki so v uvodnih minutah držale pobudo, a so Slovenke hitro vzpostavile ravnotežje. Po košu Aleksandre Krošelj, z 28 točkami ene izmed junakinj te zmage, je naša reprezentanca na začetku 13. minute povedla s 27:20, a so se nasprotnice vrnile v igro in s košem tik pred polčasom povedle z 38:37.

Začetek drugega polčasa je minil v izenačeni igri. Reprezentanci sta se izmenjavali v vodstvu, tik pred koncem tretje četrtine pa je znova sledilo nekaj napak, ki so jih Irke, ki so kar 50 točk dosegle iz neposredne bližine obroča, izkoristile za pobeg na 57:51. A tudi to ni bilo dovolj za skalp deželice izpod Alp, ki je svoj trenutek dočakala v zadnjih petih minutah. Po zaostanku z 62:67 je Krošljeva dosegla osem točk slovenskega niza 9:0, z Zalo Friškovec (18 točk, 6 skokov, 8 podaj) pa sta v končnici s črte prostih metov le še potrdili zmago.

Stojan Fink, glavni trener reprezentance deklet U16: "Punce se na začetku tekme niso držale dogovorjenega v slačilnici. Imeli smo veliko težav z najvišjima irskima igralkama, temu primerno pa ni stekla niti igra v napadu. To se je ponavljalo še v tretji četrtini, medtem ko smo v zadnjih 10 minutah v obrambi vendarle zaigrali tako kot znamo, stekla je igra v napadu, tudi nasprotnice pa so postale precej utrujene. Čestitke našim dekletom za igre v prvem delu evropskega prvenstva. Posebej bi se rad zahvalil navijačem, ki so nam krepko pomagali do teh zmag. Verjamem, da nam je tekma z Irsko dober opomin, da moramo vsako tekmo začeti z maksimalnimi močmi, če želimo doseči zmago."

Aleksandra Krošelj, reprezentantka Slovenije U16: "Tekme nismo žačele po naših željah. Bile smo preveč neodločne v napadu in premehke v obrambi. V drugem polčasu smo to izboljšale, dosegle več lahkih košev in to nas je vodilo do zmage."

EP U16, kadetinje, B divizija, 4. krog, 16.8. Irska - SLOVENIJA 71:77 (18:21, 20:16, 19:14, 14:26) Slovenija: Podgrajšek, Kenda, Krošelj 28, Kramžar 7, Sofrič 5, Zoran 7, Goršič 8, Prevodnik 3, Šarič 1 (7 skokov), Friškovec 18 (6 skokov, 8 podaj), Kozina Bubnič, Šrot.
#Reprezentanca