Članek
Pred slovesom od Bostona Bryant zaupal, da je njegova najljubša barva zelena
Objavljeno Dec 30, 2015
Boston bo naslednje mesto na listi poslovilne turneje Kobeja Bryanta, ki z Los Angeles Lakersi potuje po dvoranah Lige NBA, se poslavlja od navijačev, in z Jezerniki zbira poraze. Prav Boston je že od nekdaj, eno od najbolj osovraženih mest za vse navijače Jezernikov, Bryant pa trdi, da mu je zelena barva Celticsov, že od nekdaj všeč, saj je »povsem drugačna od drugih barv«. »Mešanico med ljubeznijo in sovraštvom,« je na vprašanje, kaj pričakuje v Bostonu, odgovoril Kobe Bryant. »S seboj bom pripeljal tudi družino, saj moji otroci še nikoli niso bili v Bostonu. Veselim se tega, da bodo lahko videli mesto in izkusili zeleno barvo. V Bostonu je zelena povsem drugačna in rad bi, da to vidijo.« Ob tem je Bryant dodal: »Zelena je pravzaprav moja najljubša barva. Kljub temu pa nimam zelenih oblačil. Težko je nositi zelene stvari.[Nekdanji branilec Lakersov] Jerry West ni nikoli nosil zelenega spodnjega perila. O tem sva se že pogovarjala. Preprosto alergičen je na zeleno barvo, ki je že od nekdaj moja najljubša barva.« [caption id="attachment_909" align="alignleft" width="231"]kobeceltics Foto: AP.[/caption] Za nekoga, ki je vedno govoril, da se po njegovih žilah pretaka vijolično-zlata kri, je to kar nekoliko presenetljiva trditev. Mnogi ne vedo, da je Bryant pred NBA naborom leta 1996, enega od preizkusnih treningov opravil z Bostonom. Predstavljajte si, da bi Celticsi Bryanta kasneje tudi izbrali na draftu. Kako drugačna bi bila košarkarska zgodovina... Prav z Boston Celticsi se je Bryant v velikem finalu srečal kar dvakrat ob koncu prejšnjega desetletja. Leta 2008 so bili Kelti močnejši, šesto tekme serije, ki je bila hkrati tudi zadnja, pa so Celticsi, za katere so takrat igrali Kevin Garnett, Paul Pierce in Ray Allen, dobili s kar 39 točkami razlike. Grenkoba poraza je bila v ustih Kobeja vse do leta 2010, kljub zmagi v velikem finalu leta 2009 proti Orlando Magicom. Leta 2010 so se Jezerniki in Kelti namreč znova pomerili, serijo pa so dobili Lakersi. Potrebnih je bilo sedem tekem, po petih pa so bili varovanci Phila Jacksona že praktično v izgubljenem  položaju, saj so zaostajali z 2-3 v zmagah. Šesto tekmo so Lakersi v Staples Centru dobili z 89:67, sledila pa je še sedma tekma. Te Lakersi niso dobili tako zlahka. V tretji četrtini so zaostajali že s 13 točkami razlike, Bryant pa je katastrofalno igral skozi celotno tekmo. Končal jo je s 23 točkami, iz igre pa je zadel le šest od 24 metov. Dodal je kar 15 skokov, zadel pa je še 11 od 15 prostih metov. Zmaga je bila takrat resnično sladka.

»Ne vem, kako smo dobili tisto tekmo. Že, ko smo se zbrali na kupu, smo imeli občutek, da bomo zmagali. Nismo pa vedeli, kako nam bo to uspelo,« se sedme tekme finala 2010 spominja Bryant. Ob tem je pomislil tudi na svojo igro, in za slab met iz igre 'okrivil' odlično obrambo Bostona. »Povzročali so mi ogromno problemov. Moral sem najti način, kako jih premagati. To je odgovornost, ki jo moraš imeti v sebi. Najti moraš način, da na tekmi pustiš svoje prstne odtise, če pa se ti ponudi priložnost, da zadeneš veliki met, je tvoja odgovornost, da ga zadeneš. Na srečo sem zadel tak met in ustvaril malo prednosti za nas. Ampak tekma je bila izjemno težka.« V zadnjem času je Kobe spet vsaj nekoliko spomnil na čase stare slave. Na zadnjih petih tekmah tako v povprečju dosega 20,2 točki in 3,2 podaje na tekmo. V zmagi Lakersov proti Denver Nuggetsom, s 111:107, je Bryant dosegel kar 31 točk, vtis minulega tedna pa je nekoliko pokvaril šele na zadnji tekmi s Charlotte Hornetsi, ko je iz igre zadel le pet od 20 metov iz igre, dosegel pa 20 točk. V Bryantovo obrambo lahko zapišemo, da so bili Lakersi v igri za zmago vse do zadnje četrtini, v kateri pa Kobeju ni uspelo Jezernikom zagotoviti novega uspeha. [caption id="attachment_914" align="alignright" width="300"]bryant_kobe Foto: AP.[/caption] Kaj se lahko zgodi v TD Gardenu v sredo, je verjetno najbolje zapisal eden izmed navijačev Bostona, ki je Bryantu v pismu zapisal: »Ko prideš v Garden, upam, da te navijači vodijo skozi pekel. Upam, da te žalimo in navijamo proti tebi bolj odločno, kot v letih, ko smo se borili za naslov prvaka. Upam, da zgrešiš vsak prosti met. Upam, da nikoli ne pozabiš, kako je, ko si obkrožen s 17.000 ljudmi, ki krvavijo zeleno barvo in bi dali vse, da vidijo, kako ti vnovič spodleti. Upam, da znova premagamo Lakerse. Ko pa te bo glavni trener potegnil iz igre sredi zadnje četrtine, ko bodo Celticsi vodili za 20, mislim, da se bo zgodilo nekaj čudovitega. Vsak človek v Gardenu bo nehal z navijanjem proti tebi. Vstali bomo in ti izkazali spoštovanje v obliki najbolj glasnih in najbolj čustvenih stoječih ovacij, kar si jih kadarkoli videl. Vzklikali bomo tvoje ime. Brisali bomo solze iz naših oči. Izrekli bomo naše grenko-sladko slovo.«

Vsi lahko torej z velikim veseljem pričakujemo sredino srečanje med Los Angeles Lakersi in Boston Celticsi. Tekma, ki bi daleč od nekdanjega sijaja. Predaleč so časi Magica Johnsona in Larryja Birda, ki sta prva poskrbela za rivalstvo med zelenimi in vijolično-zlatimi. Tudi zadnja bitka po oživitvi rivalstva, je zdaj oddaljena že dolgih pet let. A sovraštvo med kluboma in navijači še vedno obstaja. In zadnji izmed igralcev, ki je še vedno v vrstah teh ekip, ki sta se leta 2008 in 2010 pomerili v finalu, je prav Kobe Bryant. Tekma bo po slovenskem času na sporedu v noči iz srede na četrtek, ob 1.30 zjutraj.
#LigaNBA