Članek
Objavljeno Mar 30, 2017
Sberbank intervju – Peter Prevc Po zaključku letošnje sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih smo se pogovarjali z enim najboljših skakalcev vseh časov, Petrom Prevcem. Najstarejši od brato Prevc nam je zaupal marsikaj zanimivega, med drugim tudi kaj bi si omislili v novi reklami za Sberbank ide@l kartico... 1. Peter, letošnje sezone je konec. Kako je zgledal vaš prvi dan po zadnji tekmi sezone?   Prvi dan po koncu sezone sem se iz Kranjske Gore odpravil domov, kjer sem razpakiral vsa oblačila in pospravil skakalno opremo. 2. Ste si po koncu sezone privoščili kaj posebnega?   Seveda sem si. Včeraj sem po dolgem času jedel čevapčiče. 3. Sezona se je končala s polet v Vikersundu in v Planici.  Raje skačete ali letite? Bi vam bolj ustrezalo, da bi bili poleti na sporedu prej v sezoni ali vam ustreza, da so na vrsti za konec sezone?   V kolikor sem v dobri formi, so mi poleti veliko bolj všeč. Za konec sezone so mi poleti všeč, ne bi se pa branil, če bi imeli še med sezono kakšno letalnico več.  
  1. Kako bi navijačem in ljubiteljem smučarskih skokov razložili razliko med skokom in poletom?
Razlika med skokom in poletom je predvsem v trenutkih po odskoku, ko še ne veš, kako daleč boš skočil. Ne veš ali bo neslo 130 ali 240 m. Zato je letalnica vsem skakalcem verjetno priljubljena, zaradi občutka negotovosti med skokom. Smuči imamo zaradi hitrosti, ki je v zraku višja za cca 40km/h,  trše, ostala oprema pa je ista. 5. Vas pogled v dno iz velikanke še vedno gane? Kakšni so občutki pred poletom na velikanki in ali se morda spomnite občutka, ko ste prvič poleteli na velikanki?   Ko pridem prvič na velikanko pogoltnem cmok. Ta cmok je sedaj večji, kot je bil pred mojim prvim poletom na velikanki. Verjetno zaradi tega, ker ko si mlad najprej nekaj narediš, potem pa šele pomisliš, ko si pa starejši pa najprej vidiš kaj vse gre lahko narobe. 6. Letos ste trikrat stali na zmagovalnem odru. Vam bo katera od teh tekem ostala v najlepšem spominu letošnje sezone ali vam bo katera druga tekma bolj ostal v lepem spominu?   Najbolj mi bo ostala v spominu ekipna tekma v Zakopanih, kjer smo dosegli tretje mesto. Nismo bili favoriti, a smo se ob pravem trenutku sestavili in vsi odskakali kot je treba.  
  1. Kaj so tiste pozitivne stvari, ki jih lahko izpostavite v letošnji sezoni?
Nikoli ne obupaj! Vidiš tekmo z druge perspektive. Učil sem se uživati ob dogodkih. 8. Imate svojo najljubšo in najmanj ljubo skakalnico?   Letos, ko mi skoki niso šli, so mi bile vse skakalnice neljube. Lani, ko pa sem zelo dobro skakal, so mi ustrezale vse skakalnice, tako, da težko izpostavim eno skakalnico.  
  1. Katero mesto v sklopu svetovnega pokala vam je najljubše?
V sklopu svetovnega pokala mi je najbolj všeč mesto Lillehammer, predvsem zaradi lepe pokrajine, veliko zelenja in urejenosti mesta.  
  1. Kaj vam pomeni, da ste večino letošnje sezone svetovnega pokala preživeli v družbi vsaj enega od obeh bratov? Glede na to, da ste najstarejši, jim kdaj daste kakšen nasvet?
Glede na to, da je že druga sezona, ko je eden od bratov večinoma zraven, sem se navadil. Sprva sem mislil, da ju moram paziti, a sem uvidel, da se bosta tudi sama znašla. 11. Letos ste skakali s Slatnarjevimi smučmi. So bile smuči takšne kot ste želeli že od samega začetka ali ste jih tekom sezone prilagajali? Morda veste koliko popravkov na smučeh ste opravili – za kakšne popravke gre? Smuči smo pripravljali in spreminjali do novoletne turneje. Preizkusil sem približno 10 modelov, razlikovali so se v trdoti, odprtosti špice, težišču, mehkobi materialov itd. 12. Letošnjo sezono smo dobili nov svetovni rekord. Menite, da bo ta padel že prihodnjo sezono? Kje je po vašem mnenju tista realna meja svetovnega rekorda v roku dveh let?   Mislim, da bo nov rekord težko padel naslednje leto. Mogoče se v dveh letih, ob nespremenjenih skakalnicah, lahko poleti do maksimalno 255 metrov.  
  1. Že načrtujete letošnji dopust, že veste kje ga boste preživeli?
Dopust je načrtovan. Trajal bo 18 dni. Kam se odpravljam, zakaj, kdaj, s kom pa lahko obdržim zase J  
  1. Se na dopustu popolnoma sprostite, odmislite skoke ali pa tudi v času dopusta skrbite za fizično pripravljenost in prehrano?
Vse se zgodi. Nimam načrtovanega urnika, saj je celo leto natempirano po urah. Zato na dopustu delam kar hočem. 15. V reklami za Sberbak Ide@l kartico ste si umislili motorne sani. Kaj bi si Peter privoščil v drugem delu reklame? Privoščil bi si samovozeči avto.